Gängland Stockholm – Märsta

Märstanätverket är enligt polisen och tidningen Expressen ett kriminellt nätverk i Stockholm med cirka 20 medlemmar. Nätverket anses ha en koppling till Östberganätverket. En av de män som av polisen och Expressen utpekas som ledare för Märstanätverket, Agrin Wahab (född 1982), som var en av de 7 män som åtalades för mordet på en ledarfigur i Bredängsnätverket, Joaquin Basilio Morales, i Mariehäll i Stockholm, men frikändes i likhet med alla andra. Han dömdes dock 2018 för narkotikabrott.

De flesta som utpekas som medlemmar i Märstanätverket är ostraffade eller bara straffade för mindre brott men en man som är född 1996 har dömts för ringa narkotikabrott, olaga frihetsberövande och misshandel.  En man född 1991 är dömd för misshandel, narkotikabrott och övergrepp i rättssak, en man född 1993 är dömd för rån och försök till rån.

Vidare är en man född 1999 dömd för narkotikabrott och olaga hot medan en man född 1996 är dömd för narkotikabrott och våldsamt motstånd och en annan man född 1995 har dömts för narkotikabrott, vapenbrott och våldsamt motstånd. En man född 1994 dömdes 2016 och 2017 för en rad narkotikabrott och en man född 1998 har dömts för misshandel, narkotikabrott och grovt hemfridsbrott.

De beskrivningar av nätverk som är tillgängliga tyder faktiskt på att det kanske inte finns något nätverk med bas i Märsta. De flesta som utpekas som medlemmar har inte dömts för brott och antalet personer som dömts för allvarliga brott är mycket få. Att personer från Märsta har kontakt med personer från Östberga är inte heller något belägg för att det finns ett kriminellt nätverk som kan kallas Märstanätverket.

Det finns också extremt lite skrivet om kriminella från Märsta vilket också är ett tecken på att talet om ett betydande kriminellt nätverk i området är mindre trovärdigt. Det enda som egentligen finns är artikeln i Expressen.

2017 skakades dock Märsta av en mindre brotts- och våldsepidemi med en mängd attacker mot restauranger och krogar samt några skjutningar:

  • 2 maj: Misstänkt mordbrand och skadegörelse i Våfflan hamnkrog och bar i Sigtuna.
  • 21 juni: Misstänkt mordbrand i Valsta vedugn och kolgrill.
  • 10 juli: Skottlossning utanför restaurang Mingel i Sätuna.
  • 19 juli: Man beskjuten i flerbilsgarage på Magnegatan i Valsta.
  • 14 augusti: Misstänkt mordbrand i föreningslokal på Bragegatan i Valsta.
  • 2 september: Handgranat kastad mot Burger Bistron i Sätuna.
  • 3 september: Större bråk vid krog på Tingvallavägen.

Om de händelserna är kopplade till några av de personer som polisen hävdar ingår i ett nätverk som kallas Märstanätverket är okänt men Burger Bistron hade en koppling till Agrin Wahab.

Advertisements