Det finns redan ”trailer parks” i Sverige

Trailer parks eller husvagnsparkeringar där folk är permanent bosatta är ett välkänt fenomen i många US-amerikanska filmer och TV-serier. det handlar om billigt boende för människor med låga inkomster. Fredrik Gertten som gjort en dokumentärfilm om bostadsbristen i världen menar att det bara är en tidsfråga innan vi får se husvagnsboende på samma sätt som i USA. Faktum är at det redan finns.

Tjörnbrons camping är för det mesta i huvudsak bebodd av tillfälliga arbetare på jobb i Sverige, folk som bor där året runt då det är billigare, flyktingar som bor där under en tid och slutligen folk som har permanenta vagnar som dock kanske bara används lite mer än halva året. Åby camping i Mölndal har i långa tider fungerat precis likadant. Vanligt är då att de har en husvagn även på en annan camping där de bor den andra halvan av året. En annan liknande campingplats har funnits i Lerum, Aspen camping, där i stort sett alla var bofasta. Kommunen stängde den av den anledningen. De flesta permanent boende där flyttade iväg till andra campingplatser. Tjörnbrons camping och Aspens camping är inte unika, det finns många likadana campingplatser i Sverige.  Det Fredrik Gertten pratar om finns redan.

Än så länge är det främst äldre, gästarbetare och flyktingar som bor på detta sätt. De flesta andra, missbrukare, arbetslösa, många så kallat hemlösa och folk som ställt sig lite utanför samhället av andra skäl, som inte tillhör de tidigare nämnda grupperna som bor husvagnar bor i gammal grustag, på nån avsides avtagsväg, i industriområden, eller på nån tillåtande bondes mark. Inte i nån ”trailer park” då kommunerna i Sverige i allmänhet aktivt försöker motverka boende på campingar.

Sen uttalar sig Gertten också om fastighetsmarknaden i Göteborg. Han skissar om hur det skulle kunna bli med utländska riskkapitalbolag och storbolag som ägare. Men Göteborg är långt ifrån det läget.

De största ägarna av bostadsfastigheter är gemensamt ägda bolag, kommunala bolag och stiftelser. De som inte ägs av kommunala fastighetsbolag som Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder, Gårdstensbostäder, Higab och Dicksonska stiftelsen med flera ägs oftast av privata familjeföretag med lokala ägare såsom Stena Fastigheter (familjen Olsson), Wallenstam, Kjellberg, Rosén, Alexandersson, Erik Selin Fastigheter (inkl. Balder, Din Bostad med mera), F.O. Peterson, Lundahl & Co, Alrik Hedlund, Sigillet (Nilsson), Amlöv, KAB Fastigheter (Andersson), Ernströms (Hobohm/Hielte), Platzer (Hobohm/Hielte) och Gesang med flera. Dessutom är Riksbyggen och HSB även stora fastighetsägare i sig själva, både delägare av bostadsrättsfastigheter och hyresrättsfastigheter förutom att de fungerar som serviceorgan och samarbetsorgan för bostadsrättsföreningar.

Situationen kan väl ändras, men Göteborg är en mycket liten stad som i stort sett är ointressant för stora riskkapitalbolag, men självklart förekommer de som ägare i staden.

Och Gerttens film ska jag se förstås. Den är säkerligen intressant och upprörande. Och säger en del om vår tid och vår framtid.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!