Domar för grov ekonomisk brottslighet med kopplingar till Östersunds FK

Ångermanlands tingsrätt har idag dömt tre åtalade personer till fängelsestraff. Daniel Kindberg, tidigare ordförande i Östersunds FK och tidigare VD i Östersundshem AB dömdes för bl.a. grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott till fängelse 3 år. Företagaren Mikael Carlqvist dömdes  bl.a. för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman och grova bokföringsbrott till fängelse 2 år och 6 månader. En tredje person döms för bl. a. grov trolöshet mot huvudman till fängelse 2 år.

Tingsrätten har gjort bedömningen att de fakturor åtalet avser till största delen omfattar arbete som inte utförts. Bedömningen grundas på att de åtalade kommit överens om en brottsplan och att en av dem styrt hur olika fakturor skulle utformas och skickas. Utredningen visar bl. a. att det fakturerande bolaget inte hade tillräckligt med personal för att utföra arbete i den omfattning fakturorna angav och inte heller tillräcklig tillgång till drivmedel. Åtalet ogillades beträffande vissa fakturor som inte attesterats av åtalad person. Brotten är också preskriberade avseende på några fakturor.

Bokföringsbrotten är en följd av brottsligheten ovan. En av de åtalade dömdes även för grovt skattebrott som inte har något samband med övrig brottslighet. Den personen åläggs också skattetillägg.

Vid straffmätningen beaktade tingsrätten att brottsligheten varit planerad och avsett stora belopp samt inneburit missbruk av en förtroendeställning. Beträffande två åtalade har hänsyn tagits till att de fått sluta sin anställning till följd av brotten.

De åtalade dömdes till att solidariskt betala skadestånd för ekonomisk skada till två målsägande, Östersundshem och F7AB, med 9,2 resp. 4,4 mkr. Skadeståndsyrkandet för utredningskostnader ogillades. Tingsrätten ogillade också yrkandena om förverkande av utbyte av brott med hänsyn till skadeståndsskyldigheten.

Två av de åtalade fick näringsförbud under 5 år och ett bolag döms till företagsbot om 500 000 kr.

Daniel Kindberg är mycket missnöjd med domen:

– Alla människor i Sverige, inklusive jag själv, är oskyldiga tills en dom har vunnit laga kraft, säger Kindberg.

– Den här domen kommer inte vinna laga kraft.

Kindberg, elegant klädd i kostym och med den blårutiga skjortan uppknäppt i halsen, är hård i sin dom över beslutet i tingsrätten.

– Det är rena falsarier och egna påhitt, det måste vara väldigt ovanligt i svensk rättshistoria att sånt här får meddelas.

Det som tingsrätten ser som luftfakturor säger Kindberg är fakturor för arbeten som faktiskt utförts.

– Arbetena är utförda och domen kommer att överklagas.

I samband med domen har också Östersunds FK drabbats. Ett dotterbolag till klubben, Driftaren AB, har fått företagsböter på en halv miljon kronor. Pengarna från de luftfakturor som skickats mellan olika företag där Kindberg varit verksam kom i slutändan Östersunds FK till godo genom bland annat klubbens bolag Driftaren AB.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!