Ringhals 2 stängd

Kärnkraftreaktorn Ringhals 2 stängdes av i morse. I några år har Sveriges 7 kvarvarande kärnkraftreaktorer (4 st i Ringhals, 1 i Simpevarp/Oskarshamn och 3 i Forsmark) stått för 40% av elproduktionen, dvs i runda tal står varje enskild reaktor för 6%. Ringhals 1 och Ringhals 2 är något mindre.

När Ringhals 2 stängdes av på morgonen idag så minskade kärnkraftens andel av den svenska elproduktionen från cirka 40% till 36%. Ingen större minskning med andra ord. Det är den tredje reaktorn som stängts sen 2013, de två tidigare var Oskarshamn 2 (stängd 2013) och Oskarshamn 1 (stängd 2017). Nästa år ska Ringhals 1 stängas.

Stängningarna av kärnkraftsreaktorer beror på att det inte längre är lönsamt att driva dem och att de börjar uppnå sin maximala livslängd. De investeringar som då krävs för att kunna driva dem vidare är så stora att de inte lönar sig. Ringhals 2 har också problem med korrosion under reaktorns bottenplatta. Den exakta omfattningen av korrosionen har inte kunnat fastställas men på lång sikt är det naturligtvis ett säkerhetsproblem.

Kärnkraften kan idag inte konkurrera med billig förnyelsebar energi som vindkraft vilken står för 5-35% av Sveriges elproduktion beroende på hur mycket det blåser. Solceller står ännu inte för nån större del av elproduktionen i Sverige, främst på grund av korkade regler som förhindrar en riktigt snabb utveckling. Solceller producerar dessutom el när konsumtionen är som högst, på dagen.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!