Från Big Brother till bemanningsföretag och Utsiktens BK

Benjamin Sorani hette en ung man som blev lite småkänd när han deltog i tv-programmet Big Brother. Känd för ett förhållande med Marie Picasso som också var med i Big Brother. Utöver Big Brother var han med i ytterligare ett par så kallade dokusåpor.

Numera är den unge mannen inte längre så ung och bär inte efternamnet Sorani. Han heter istället Benjamin Vonjahf, men skriver det Benjamin von Jahf för att namnet ska får en air av svensk adel och överklass.

Benjamin Vonjahf äger idag bemanningsföretaget EHRAB som hyr ut personal i byggbranschen. Moderbolag i koncernen är BVJ Group AB och i styrelsen för detta sitter Benjamin Vonjahf med Noha Narwoz Sorani som suppleant. Hon är väl troligen en syster. Det företag som heter EHRAB AB har gått med förlust sen bolaget startade och har ingen omsättning men systerbolaget European Human Resources AB har gått med vinst. Det är också i det senare bolaget som koncernens egentliga verksamhet bedrivs. Totalt har företaget cirka 70 anställda men antalet kan variera mycket varje år. Bolaget har också verksamhet i Norge och Danmark.

På hemsidan uppges att Tobias Wood, Dovi Steinbock, Benjamin Vonjahf, Bil Brox och Jonas Karlsson sitter i styrelsen för bemanningsföretaget. Det gör de inte. Men de sitter i styrelsen för bemanningsföretagets ägarbolag EHRAB Holding AB där Noha Nawroz Sorani dessutom är suppleant. Detta bolag redovisar 6 anställda och är moderbolag till alla företag som ingår i koncernen. BVJ Group AB är ägare av EHRAB Holding AB.

En person som kritiserats för dåliga arbetsförhållanden och skattefusk på byggarbetplatser, Joaquin Aira, är enda ordinarie styrelsemedlem i dotterbolaget VillaSwea AB (tidigare Sweaira Houses AB, också kallat Sveahus). Han är grundare i detta företag och sannolikt också delägare medan EHRAB Holding är huvudägare. Om det ligger någon sanning i anklagelserna eller inte är lite oklart, men Aira förnekade vid tillfället att några oegentligheter skulle ha förekommit.

Sveahus har också fått pris för sitt byggprojekt Äppelträdgården där de erbjuder så kallade ägarlägenheter, dvs du äger din lägenhet, men inte huset och fastigheten och är inte med i en bostadsrättsförening. Däremot så finns det en samfällighet. Området ligger i Frölunda, inte långt från Ruddalen. Även det välrenommerade stora byggföretaget F.O. Peterson & Söner var involverade i projektet.

Det som gjort Vonjahr mest känd är dock att han i december 2019 köpte 49% av en mindre fotbollsklubb i Göteborg, Utsiktens BK. Målet med köpet uppgavs vara att ta klubben till Allsvenskan. Han har dessutom tänkt sig att göra en TV-serie om resan uppåt i seriesystemet. Kanske inte så konstigt när han själv medverkat i diverse dokusåpor tidigare. Han verkar också spela eller ha spelat fotboll själv, i Önnereds IK och innan dess i Älvsborgs FF. Nån gång då och då verkar det som. Men det kanske är slut nu när han är delägare i Utsiktens BK.

Utsiktens BK är en klubb med större målsättning än pengapung. Något som tycks ha lett till att klubben regelbundet tycks få ekonomiska problem. Klubben är också känd för att gamla avdankade elitspelare trappar ner genom att spela med dem.

Kanske är Vonjahrs köp av 49% av Utsiktens BK ett försök från klubben att få en ordentlig rätsida på ekonomin. Men det hela har lett till konflikter. Tränaren Stefan Rehn har lämnat då han inte kunnat få så mycket betalt som han önskat. Rehn har också kritiserat Vonjahf för att vara oproffessionell.

Stefan Rehn är inte heller den förste tidigare elitspelaren som varit tränare i klubben som bildades 1935 och numera spelar hemmamatcherna på Ruddalen i Västra Frölunda. Det har även Glenn Hysén, Thomas Heed, John Dohlsten och Torbjörn Nilsson varit.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!