Är svenska företag de mest korrupta i världen?

Det påstår i alla fall vänstersajten Aktuelltfokus. Men påståendet är en falsk nyhet. Dumheter helt enkelt. Aktuelltfokus hänvisar till organisationen Transparency International och deras Corruption Perceptions Index 2019 (CPI2019). Men den rapporten undersöker överhuvudtaget inte företagskorruption. Kim Fredriksson som skrivit artikeln i Aktuelltfokus fabulerar helt enkelt.

De svenska företagen nämns enbart i samband med att rapporten tittar på några enskilda problem bland de minsta korrupta länderna. Det finns ingenting som tyder på att svenska, danska eller isländska företag (tre av de länder vars företag nämns) skulle vara mer korrupta än andra företag.

Det handlar alltså om att CPI2019 i ett avsnitt tittar på problem som finns i samband med de länder som är minst korrupta och i det sammanhanget tar de upp Fishrot-skandalen kring det isländska bolaget Samherji, Ericssons korrupta affärer i olika delar av världen, Deutsche Bank, Swedbank och Danske Bank i samband med penningtvätt i Baltikum, kanadensiska SNC-Lavalin och en korruptionsaffär i Libyen. Men inte på något sätt handlar detta om att dessa bolag skulle vara mer korrupta än andra bolag och inte på något sätt går det att utifrån CPI2019 att säga att svenska företag är mer korrupta än andra företag.

Aktuelltfokus artikel om CPI2019 är faktiskt totalt oseriös.

Läs mer om Fishrot:

Om bankerna och penningtvätt:

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!