Vilken politik står Vänsterpartiets partiledarkandidater för?

Sex personer är nominerade som förslag till partiledare i Vänsterpartiet, Nooshi Dadgostar, Ulla Andersson, Jens Holm, Tamara Spiric, Jens Holm, Ida Gabrielsson och Maj Karlsson. Nooshi Dadgostar har sagt att hon ställer upp som kandidat, Tamara Spiric har meddelat att hon är intresserad.

Jens Holm har ännu inte svarat men säger att han bara är aktuell om det blir ett delat ledarskap, en kvinna och en man. Ulla Andersson har intet svarat men säger att Nooshi Dadgostar är en bra kandidat:

”Nooshi blir en väldigt bra ordförande för Vänsterpartiet om hon väljs. Hon är kunnig, skarp, analytisk och intelligent. Dessutom är hon rolig och givande att jobba med” skriver Ulla Andersson i ett sms till DN.

Ida Gabrielsson och Maj Karlsson har inte svarat på om de ställer upp eller inte.

Det är som det brukar. Folk vill ogärna svara att de ställer upp i ett för tidigt skede. Men det är egentligen inget större problem. Den stora frågan är vad de olika kandidaterna står för i politiken. Det är i det stora hela mycket oklart.

Vad det gäller Jens Holm är jag mycket tveksam till honom som partiledare då jag uppfattar att han har en extremistisk syn på miljö- och klimatpolitik som inte är verklighetsanknuten på något sätt. Jens Holm har suttit i riksdagen sen 2010 och innan dess i EU-parlamentet.

Om de andra vet jag i stort sett ingenting men jag har stött på Maj Karlsson och Nooshi Dadgostar enstaka gånger genom åren. Karlsson ingav inget förtroende vilket Dadgostar gjorde, men hon var väldigt ung när jag stötte på henne inom politiken.

Nooshi Dadgostar har också uttalat sig i media efter att hon bestämt sig för att ställa upp som partiledarkandidat. Men hon har inte sagt någots politiskt som skiljer henne från nån annan kandidat men hon har uttalat att hon är fö den mer konfrontativa oppositionspolitik som Vänsterpartiet fört under senare tid vilket är bra. Hon har varit bostadspolitisk talesperson och lett en statlig utredning om bostadsbyggande. Har även varit vice partiordförande för Vänsterpartiet sen 2018 och suttit i riksdagen sen 2014 men är för närvarande tjänstledig.

Tamara Spiric har också uttalat sig i media, men känns ärligt sagt inte som ett trovärdigt förslag till partiledare även om hon varit (är?) ledarskribent i Flamman. Ida Gabrielsson har erfarenheter från Vänsterpartiets programkommission och andra liknande uppdrag och har suttit i riksdagen sen 2018. Maj Karlsson har suttit riksdagen sen 2014 och är vice gruppledare.

Ulla Andersson som är ekonomisk-politisk talesperson har trots att hon ännu inte tackat ja till att kandidera fått stöd från tre partidistrikt, Norrbotten, Västmanland och Södermanland. Hon har varit riksdagsledamot sen 2006 och är vice gruppledare i riksdagen. Hon har tidigare kandiderat till partiledare, men då bara om det blev delat ledarskap.

Det finns också flera nominerade som tackat nej, däribland Rossana Dinamarca, Hanna Gedin och Ana Süssner Rubin.

Så långt om kandidaterna, men tyvärr mycket lite om deras politik. Hur ser de på EU? Ekonomisk demokrati? Avprivatisering? Folkrörelsearbete?Pensionsystemet? Lägstalöner? Privatskolor? Fackföreningen? Koldioxidåtervinng? Med mera. Ingen vet förutom de personer som har haft med dem att göra under lång tid eller som känner dem. Jag vet inte. De är alla mycket anonyma i offentligheten.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!