Det går att snabbt minska sjöfartens utsläpp av farliga ämnen

Idag är sjöfarten en av de två stora källorna till utsläpp av kväveoxider och partiklar i Göteborg. Den andra utsläppskällan är bilismen. Kväveoxider är hälsofarliga, bidrar till övergödning och till växthuseffekten. Partiklar är hälsofarliga. Det finns idag lösningar som snabbt kan minska sjöfartens utsläpp av partiklar och kväveoxider.

Att använda LNG (flytande naturgas) eller LBG (flytande biogas) som bränsle i fartyg minskar utsläppen av partiklar och kväveoxider med i stort sett 100%. Det minskar också utsläppen av växthusgasen koldioxid med cirka 30%. LNG som bränsle är ett snabbt sätt att minska de hälso- och miljöfarliga utsläppen från sjöfarten.

Ett annat sätt är att använda renare och miljövänligare olja i fartygsmotorer. Idag används bunkerolja. För att tillverka renare bränsle krävs nya processer på raffinaderier, det är vad utbyggnaden av Preemraff utanför Lysekil är tänkt att förse oss med. Bunkeroljan måste omvandlas till ett bättre bränsle helt enkelt. Detta medför minskade utsläpp av miljö- och hälsofarliga ämnen såväl som växthusgaser från sjöfarten men innebär ökade utsläpp av växthusgaser från Preemraff.

Viktigt för att minska utsläppen från sjöfarten är också elanslutning av fartyg som ligger vid kaj. Detta innebär att de inte behöver köra hjälpmotorer för att producera el för användning ombord. Det innebär också en minskning av utsläppen. Alla hamnlägen i Göteborg bör därför vara försedda med elanslutning.

När det gälle vägtrafiken är det viktigt att snabbt få bort fossildrivna bilar och ersätta dem med elbilar. Dessutom måste trafiken minskas kraftigt. Det kan bara ske med förtätning av staden och bättre kollektivtrafik. En annan åtgärd med bra effekt vore att sprida ut trafiken mer då köer ger upphov till större utsläpp. Avstängda gator, återvändsgränder och liknande bör därför tas bort. Sådant gör att trafiken kan flyta smidigare och då minskar också utsläppen.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!