Fängelsestraff för hantering av bomber och narkotika

Den 9 september förra året såg polisen en 42-årig man få en väska från en 38-årig man vid den senares lägenhet i Högsbo. 42-åringen stoppade in västan i sin bil och åkte hem till Landala där han körde in i ett parkeringsgarage. Polisen ingrep där mot mannen och hittade två bomber samt narkotika, amfetamin, i bilen. Samtidigt greps den yngre mannen på Avenyn. I hans lägenhet i Högsbohöjd genomfördes därefter husrannsakan varvid ytterligare narkotika hittades.

Den yngre mannen som om idag går under namnet Bo Westberg var tidigare känd som Hannes Westberg. Han har tidigare dömts för våldsamt upplopp och narkotikabrott. Han har nästan inte alls medverkat i utredningen utan har svarat ingen kommentar på i stort sett allting men erkände ett mindre narkotikabrott och har förnekat all kännedom om väskan med bomberna. Han förnekade också kännedom om de 4 kilo amfetamin som hittades i hans lägenhet.

Den andre mannen, Theofilos van der Zee, har tidigare dömts två gånger för grovt narkotikabrott, senaste gången var 2017. Han har erkänt att han hanterat de två bomberna.

Ingen av de två männen har varit misstänkt för att ha planerat att använda bomberna utan de har dömts för att ha hanterat bomberna, dvs för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt för grovt narkotikabrott.  Westberg fick fängelse i sex år och ett halvt år för narkotikabrott men dömdes inte för att ha hanterat bomberna. Van der Zee fick ett fängelsestraff på 3 år och 9 månader.

Det tycks mig dock märkligt att hantering av två livsfarliga bomber med potential att döda många människor ger ett lägre straff än narkotikabrott. Dessutom är ju den äldre mannen tidigare straffad för grövre brott än den yngre.

Läs mer:

 

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!