Politiska mord i Sverige

Politiska mord är ovanliga i Sverige. Men de förekommer. Det som de flesta kommer att tänka på när det gäller politiska mord i modern tid är sannolikt mordet på Olof Palme. Ett mord som inte nödvändigtvis måste ha ett politiskt motiv men kanske har det och dessutom hade det omfattande politiska konsekvenser. Mordet på Anna Lindh skedde helt klart inte av politiska skäl och är inget politiskt mord. Men politiska konsekvenser hade det.

De vanligaste politiska morden i Sverige i modern tid har dock varit mord som genomförts av nazister som mördat homosexuella, invandrare och politiska vänsteraktivister. Exempel är mordet på Björn Söderberg, mordet i Klippan 1995, mordet på Peter Karlsson samma år, mordet på John Hron och mordet på Ronny Landin. Andra vanliga politiska mord är sådan som utförts av utländska säkerhetstjänster och agenter. En del av dessa mord kan också betraktas som terroristdåd. Några klassiska politiska mord av den senare typen är de så kallade ryssmorden 1919, kurdmorden 1984-85, Irakmorden 1985, mordet på jugoslaviska ambassaden 1971 och brevbombsmordet 1990.

Det finns dessutom andra dödsfall som betraktas som olyckor men som skulle kunna vara mord, Cats Falck och Lena Gräns 1984, Carl-Fredrik Algernon 1987, och Claes-Ulrik Winberg 1989. Falck och Gräns dog officiellt av drunkning efter att deras bil kört av kajen och hamnat i Hammarbykanalen, Algernon begick officiellt självmord efter att ha slängt sig framför ett tunnelbanetåg och Winberg dog i en trafikolycka.

De två första av de nämnda fallen omgärdas av en omfattande flora av teorier om konspirationer och mord. all tre fallen har kopplingar till vapenaffärer, utländska säkerhetstjänster, mutor och smuggling. Algernon och Winberg är kopplade till Bofors och Boforsaffären. Tidsmässigt sker de under samma period som mordet på Olof Palme vilket skedde 1986. Det är också under denna period kurdmorden och irakmorden sker.

Jag har för avsikt att skriva lite om dessa mord och eventuella samt de affärer, säkerhetstjänster och annat som kan kopplas till dem.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!