Förändrade brottsmönster till följd av coronaviruset

Stängda gränser och fler som arbetar hemifrån leder till förändrade brottsmönster hos kriminella vilket i sin tur kan leda till att många typer av brott minskar medan det finns en risk för ökning av vissa brott.

I Coronavirusets kölvatten har flera anpassningar gjorts i det svenska samhället och internationellt. Flera länder har stängt sina gränser, äldre personer samt sjuka ombeds avskärma sig från sociala kontakter. Många arbetar också hemifrån, samt undviker att resa och mötas

Det har redan konstaterats att bostadsinbrotten minskat som en följd av restriktionerna på grund av coronaviruset covid-19. Andra brott som rimligen borde minska är rånen och våldsbrotten på stan som i huvudsak är kopplat till alkoholkonsumtion. Någon sådan minskning har dock inte märkts av ännu. Polisen uppger också att en viss ökning av antalet anmälningar av bedrägeribrott skett.

– Till följd av samhällets anpassning till läget ser vi potentiella förändringar i de kriminellas mönster. Stängda gränser kan bland annat leda till att den gränsöverskridande narkotikahandeln minskar. En sådan minskning kan leda till brist på narkotika i Sverige, vilket i sin tur leder till obalans i kriminella miljöer och därmed risk för våldsupptrappning mellan kriminella gäng, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten på Nationella operativa avdelningen (Noa), i ett pressmeddelande.

Att det skulle bli brist på narkotika i Sverige är inte sannolikt. Den antagandet bygger på en föråldrad modell och syn på hur narkotika smugglas in i Sverige. Polisen tycks faktiskt inte ha hängt med. Huvuddelen av narkotikan kommer in med containrar till hamnarna i Göteborg och Helsingborg men även till andra hamnar och godstrafik. Stora beslag av kokain har exempelvis gjorts i Helsingborg såväl som i Uddevalla. Sverige är idag troligen transitland för större delen av den narkotika som smugglas till Norge och Finland samt för en stor del av det som smugglas till Danmark. En mycket stor del kommer med fartygstrafiken från Sydamerika, Nordafrika, Spanien, Nederländerna, Belgien etc. Men mycket kommer också med lastbilar som anländer från Polen, Danmark, Nederländerna, Belgien och många andra länder. Stora beslag av amfetamin har gjorts i den här typen av transporter. Det är sannolikt att godstrafiken minskar på grund av coronaviruset men det bör i så fall framförallt vara Norge dom drabbas av brist på narkotika.

För bedrägeribrott, som har ökat kraftigt de senaste åren, ses nu också förändrade tillvägagångssätt hos de kriminella kopplade till coronaviruset. Kriser, som coronavirusets smittspridning, är något som ofta utnyttjas av bedragare för att lura andra människor. Andra brott som Polismyndigheten ser ökad risk för är bland annat brott i nära relation, välfärdsbrott, tillgreppsbrott samt cyberrelaterad brottslighet.

Det gängrelaterade våldet har redan innan covid-19 minskat kraftigt med färre antal skjutningar och sprängningar. I Göteborg har det bara varit en dödsskjutning i år och under hela förra året var det bara två. Även i Malmö och Stockholm har antalet skjutningar minskat.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!