Förslaget till ökad makt för regeringen ändrat men fortfarande uselt

Den svenska regeringen har ändrat förslaget som syftar till att regeringen ska få ökad makt med minskad demokrati som resultat. Nu ska riksdagen i efterhand kunna underkänna en regerings åtgärder. Det är bättre än det tidigare förslaget men det innebär ändå en nedmontering av demokratin. Något som är djupt problematiskt. Och det kan få allvarliga konsekvenser vilket Michael Pålsson påpekar I Magasinet Paragraf:

Min uppfattning är att lagförslaget är sällsynt dåligt och vittnar om en aningslöshet om demokratins sårbarhet hos såväl regeringspartierna som hos de partier som likt menlösa nickedockor instämmer i förslaget.

[…]

För det tredje måste var och en inse att även om många av oss, i vart fall fram tills nu, haft ett grundmurat förtroende för de demokratiska reflexerna hos regeringspartierna så skapar den nya lagen ett prejudikat för även för framtida regeringar. Vilken ursäkt behöver exempelvis en framtida nationalkonservativ regering för att med extremt kort varsel lagstifta om än mer ingripande maktbefogenheter för regeringen. Gängkriminalitet? En årlig influensa?

[…]

Men riksdagen ska ju i efterhand godkänna regeringens föreskrifter – det är väl ändå en garanti för att demokratin inte åsidosätts? Då ska påpekas för det första att om regeringen skulle vara en majoritetsregering så lär den kontrollen mest vara en chimär, och för det andra att det i lagförslaget inte anges någon bortre gräns för när föreskrifterna ska underställas riksdagens prövning.

Ingen kan eller ska ta lätt på försämringar av demokratin. Se på Ungern där Orban snabbt gjort sig till diktator på obestämd tid.

Det finns alltså mycket stor anledning till att vara mycket skeptisk till alla försämringar ur demokratin. Därför bör all vara mot även det nuvarande förslaget om ökad makt till regeringen.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!