Bomb och narkotikabrott i Upplands-Bro

Den 29 juni exploderade en handgranat i en barnfamiljs trädgård i Upplands-Bro. Enligt polisen kan attacken vara en hämnd för att mannen filmat och anmält ungdomar för olovlig och vårdslös körning med motorcyklar. Det aktuella problemet ska ha funnits i Upplands-Bro en tid:

Boende i Upplands-Bro har under en längre tid anmält att de haft problem med crossmotorcyklar och mopeder. Förarna uppges bland annat ha kört farligt på gångvägar och trakasserat och stört kommuninvånare. De boende ska enligt polisen ha ”reagerat mycket starkt på personernas beteende”.

Den vårdslösa körningen ska ha orsakat incidenter och olyckor. I början på juni blev en fyraårig pojke påkörd av en crossförare i tätorten Bro. Föraren smet från platsen. Barnet fördes till sjukhus och klarade sig utan allvarligare skador.

Med anledning av problematiken valde polisen att inleda en riktad insats mot buskörarna och har under den senaste tiden arbetat offensivt.

Enligt uppgifter i Aftonbladet kan problemen kopplas till ett kriminellt gäng, men det förefaller märkligt. Kriminella gäng vill normalt inte dra till sig uppmärksamhet. Men i vilket fall som helst kan det hela kopplas till en grupp ungdomar på orten som i vissa hänseenden säkert skulle kunna betraktas som ett kriminellt nätverk. Polisiära åtgärder mot grupperingen ska enligt Aftonbladet ha resulterat i hämndaktioner av olika slag.

I maj beslagtog polisen flera stulna motorcyklar från ett garage i centrala Bro. En tid efter det greps en ung man som pekas ut som ledare i det påstådda kriminella gänget. Han hade då hotat två personer för att de skulle ha anmält några stulna motorcyklar. Natten efter polisinsatsen sattes 18 bilar i brand i området och några timmar senare placerades en väska märkt med texten ”bomb” utanför kommunhuset i Kungsängen (som ligger i Upplands-Bro kommun). Händelser som enligt media kan vara en hämnd för polisinsatsen.

Den påstådda gängledaren som greps i maj dömdes i juni för flera mindre brott såsom övergrepp i rättssak, grov vårdslöshet i trafik, rattfylleri, vårdslöshet i trafik, tre fall av grovt olovlig körning och två fall av ringa narkotikabrott, till 2 månaders fängelse. Han som uppges bära namnet Yassine Mohdhi har även tidigare dömts för olika typer av brottslighet, däribland en misshandel år 2018, och var en tid häktad som misstänkt för ett dubbelmord i Upplands-Bro. När det gäller misshandeln dömdes han tillsammans med en annan ung man vid namn Amir Kerimi Johani. Om de har någon som helst koppling till handgranaten, de stulna motorcyklarna, bilbränderna eller någon av de andra nämnda händelserna är okänt.

Efter sprängningen i Upplands-Bro den 29 juni har polisen i tät samverkan med kommunen bedrivit ett omfattande arbeta i Upplands-Bro. Ett direkt resultat av detta arbete är ett uppdagat grovt narkotikabrott med flera kilo narkotika i beslag där två misstänkta gärningspersoner för närvarande är häktade. Om dessa personer har någon koppling till det påstådda kriminella nätverket eller till sprängningen är okänt.

Under utredningen har polisen bland annat använt drönare vilket de enligt ett pressmeddelande kommer att fortsätta med.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!