Ledande kriminella i Malmö häktade för mordförberedelser

Den 19 augusti häktades en man i 35-årsåldern, närmare bestämt 37 år gammal, på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till mord på en person i Ängelholm i maj i år. Åklagaren kommer att vara tillgänglig för en kort kommentar på telefon efter häktningsförhandlingen. Åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet beslutade den 13 augusti att anhålla mannen på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till mord på en person i Ängelholm i maj i år.

Polisen fick upp ögonen för det planerade mordet genom den internationella polisinsatsen som lyckades knäcka det krypterade telefonnätverket EncroChat. Anhållandet och häktningen av är bara ett av flera fall i Sverige som har rullats upp på grund av att det krypterade kommunikationsnätverket knäcktes.

Den häktade 37-årige mannen heter Daniél Johansson Petrovski och kallas Dani J eller Dani Jude. Förutom att han är häktad har ytterligare två män, Danijel Jovcevski och Hassan Kansouh häktats för inblandning i samma planerade mord. Han ska tidigare ha bott i Spanien en längre tid och där varit i konflikt med det gäng som går under namnet Los Suecos vilket består av personer kopplade till Amir Mekky som också är från Malmö. Dani J ska även i Malmö ha legat i konflikt med Mekky-grupperingen och misstänks vara en av de som låg bakom spelcafémorden. Naief Adawi, vars fru Karolin Hakim mördades, och Flamur Beqiri som mördades i London ska vara respektive ha varit vänner till Dani J. Något som betyder att Dani J troligen har kopplingar till Brøndbyrånet.

Den som skulle mördas var en familjefar från Malmö som den 23 maj flyttades till ett hotell i Ängelholm av polisen. Mannen heter Salam Al-Jawahiri och var nära vän med Achraf Tofigh som sköts ihjäl den 31 oktober 2019. Tofigh uppges i Sydsvenskan ha varit Amir Mekkys bankir.

Förutom misstankarna om planerna på att mörda Salam Al-Jawahiri pekas också Dani J ut som en av Sveriges största organisatörer av smuggling av narkotika från Spanien och Colombia till Sverige. Enligt vissa uppgifter kan han också vara vän med Jonas Falk. I de sammanhangen misstänks han vara identisk med en man som kallas Goldfinger i samtal som polisen har inspelade i samband med en utredning om ett planerat rån där Danijel Jovcevski figurerade. De misstänkta i sammanhanget var Alex Ghara, Adel Masry och Romario Masry. En annan man kallas Falken på de inspelade banden. Dani J har dock aldrig fällts för brott även om han figurerat i flera utredningar och länge misstänkts vara en ledande kriminell i Malmö. 2018 var han häktad tillsammans med flera andra för en våldtäkt men friades.

Konflikten mellan det kriminella nätverket kring Amir Mekky och det kriminella nätverket kring Dani J har varit en av de blodigaste i Malmö. Minst 8 mord kan kopplas ihop med konflikten, däribland morden på Karolin Hakim och Flamur Beqiri.

Läs mer om EncroChat:

Läs mer:

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!