Invånare i Hammarkullen förnekar förekomsten av vägspärrar och kontroller

Varken i media, på skvallersajtem flashback eller vid samtal eller genomberättelser av folk som bor i Hammarkullen har medias påståenden om vägspärrar kunnat bekräftas. Hammarkullen är bara en av de stadsdelar där media, politiker och poliser sprider helt obekräftade och därför felaktiga uppgifter om att kriminella upprätta vägspärrar, stoppat folk och skrämt dem från av vistas på gatorna. Av allt att döma är alla sådana påståenden felaktiga. De är som det verkar bara rykten och rena sagor.

I Magasinet Paragraf skriver en invånare i Hammarkullen att de inte känner igen sig i medias beskrivning:

Ganska förbluffad har man som boende i Hammarkullen kunnat följa de senaste dagarnas rapportering från media och politiker som uttalar sig. Det talas om öde gator, maskerade män, vägspärrar. Som boende märker man inget av detta när man rör sig i det aldrig särskilt trånga men aldrig öde området.

Det är naturligt att ingen trängsel uppstår i ett område till största delen bestående av bostäder och grönytor eller skog.

Torget är en ganska förskönande benämning på en öppen yta omgivet av Folkets hus, nedgången till spårvagnshållplatsen, biblioteket, äldreboende, parkleken, två mindre butiker och en liten restaurang. Under de senaste dagarna har där varit… Som vanligt.

I samma tidning har krönikören Andreas Magnusson som är född i Hammarkullen och har släkt, vänner och bekanta där också skrivit om saken:

Media gör samhället otryggt när de väljer en förenklad vinkling i sin rapportering. Det är givetvis rätt att de skriver om olika händelser men när syftet är att locka till klick och Swishbidrag ligger fokus i att vältra sig i det värsta.

Då kan media basunera ut texter om kriminella gäng som stoppar bilister med vägspärrar i Hammarkullen och Hjällbo trots att det inte finns belagt ett enda fall av någon bilist som har stoppats. Jag känner en hel del människor i Hammarkullen. Ingen av dem har sett några vägspärrar.

Men när storyn skrämmer upp människor anses det vara en bra story eftersom rädda människor klickar, läser, förfasas och delar vidare.

Jag har försökt hitta en enda förstahandsuppgift om vägspärrar någon stans. Nån person som blivit kontrollerad, stoppad, nån som sett en vägspärr etc. Jag hittar ingenting. Allt tyder på att det hela är en anka, påhittat.

När media sprider och ger spridning till den här typen av rykten och påhittade händelser underblåser de en växande fascistisk strömning i Sverige. En strömning som med Sverigedemokraterna i spetsen utgör en verklig samhällsfara. Journalisterna i dagens svenska gammelmedia agerar nyttiga idioter för fascismens sak.

 

Advertisements