Det fanns inga vägspärrar i Angereds stadsdelar

Media fortsätter påstå att det fanns vägspärrar i olika Angeredsstadsdelar. Det är inte sant och rikspolischefen har manat media att använda korrekta beskrivningar av verkligheten. Det som fanns och som jag fått bekräftat från personer i Hammarkullen var kontroller där gäng av ungdomar stod bredvid vägar och kollade de bilar som körde i områdena. Detta har rapporterats från i alla fall Hammarkullen, Hjällbo och Lövgärdet. Det finns också exempel på att bilar stannats och förare tvingats ut. Detta är bekräftat genom kontakter med personer som drabbats. De allra flesta kunde dock bara köra förbi. Men några vägspärrar har inte existerat.

Att ungdomsgäng kontrollerar vilka som åker in i en stadsdel är dock inget nytt. Det har hänt förut, i många olika stadsdelar och för länge sen. Själv har jag medverkat till sådant på 1970-talet då jag tillhörde ett ungdomsgäng. Då var jag också med om att kontrollera vilka som uppehöll sig på platsen utanför livsmedelsaffären där jag hängde med mina kompisar och vilka som spelad minigolf på banan invid. Var de från fel område körde vi bort dem. Sådana kontroller sker regelbundet på många förortstorg även om ingen brukar köras bort idag. Det finns kriminella ungdomar som hela tiden spanar, de vill ju kunna se polisen så de inte åker fast för langning.

Vad som var speciellt i bl.a. Hammarkullen, Hjällbo och Lövgärdet denna gång var den obehagliga stämning som piskades upp genom den öppna konflikten mellan Ali Khan-nätverket och Backagänget, medias överdrivna skriverier samt polisens drönare och helikoptrar som flög lågt över de berörda stadsdelarna. Stämningen var lika spänd och tryckt som i centrala Göteborg under kravallerna år 2001. Det har inte varit samma skriverier om att Backagänget också vidtog liknande åtgärder med grupper som vaktade området och torgen i området. Varför sådant fokus på Angered och varför inget alls om Backa?

Faktum är ju att det var Backagänget som gick segrande ur konflikten som löstes genom att ett möte hölls. Ali Khan-nätverket ska ha blivit tvungna att betala en större summa till Backagänget och eventuellt har de också fått plikta med en skadad underhuggare (en person som hittades skadad vid Heden i centrala Göteborg). Dessutom sägs det att Backagänget ska få möjlighet att skjuta sönder en bil tillhörig släkten Ali Khan. När det ska ske ska det finnas folk i bilen men ingen får bli skadad. Men det kan bara vara ett rykte.

Kan utelämnandet av Backa i medierapporteringen ha något att göra med det exotiska i att ett släktnätverk dominerar delar av Angered medan Backagänget är etniskt blandat inklusive flera med svenskt ursprung och traditionellt svenska namn. Media hemfaller helt enkelt år en berättelse som kan tolkas rasistiskt och undviker den svårare berättelsen där en sådan tolkning inte är möjlig. En berättelse som bekräftar och befäster människors (inklusive journalisternas egna) fördomar om invandrare och fattiga förorter. På det sätter gör media sig återigen till nyttiga idioter för rasisterna och fascisterna i Sverigedemokraterna.

Inte heller skriver media speciellt mycket om det faktum att den kriminella konflikten löstes genom ett möte mellan 5 eller 6 kriminella gäng. Att skriva om detta kräver nämligen en mer omfattande analys och mer tankar än att upprepa felaktiga påståenden om vägspärrar eller att intervjua tänkbara offer. Det handlar nämligen om nåt mycket värre än kriminella gängs övervakning av vägar och platser. Det handlar om maffiastrukturer och hur de kunnat växa fram. Det handlar om varför Göteborg har fler gängkriminella än andra städer i Sverige men mindre våld. Detta undviker media att skriva om. De undviker komplexitet och vill bara presentera enkla lösningar och enkla motsättningar som lätt kan förstås genom rasistiska och fascistiska förklaringsmodeller. En rapportering som förvärrar och underblåser problemen med gängen utan att möjliggöra en förståelse som kan leda till faktiska lösningar.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!