Så vann då Biden det US-amerikanska valet

Jag trodde inte det skulle vara möjligt för Joe Biden att vinna efter den först dagens rösträkning men det visade sig att jag hade väldigt fel. Det var så många som poströstat att han nu visat sig vinna det US-amerikanska valet ganska komfortabelt.

Det kommer att innebär en mer traditionellt US-amerikansk president. Rejält borgerlig men ingen fascist. Det är klart bättre än ytterligare en period med Donald Trump. Men nån radikal politik blir det inte. Förändringar vad det gäller vård för fattiga, miljöfrågor och internationella samarbeten kring vård och klimat blir det med all sannolikhet och på flera sätt är Bidens valprogram mer radikalt än de svenska socialdemokraternas politik. Det säger dock mer om hur reaktionära socialdemokraterna i Sverige är än om Bidens politik.

För många i USA, framförallt för minoriteter är valresultatet en lättnad. För europeiska statsledare tycks det också vara en lättnad.

Joe Biden vann i nästan alla storstäder, han vann bland svarta, latinos och ursprungsbefolkningen. I några delstater som exempelvis Vermont, Massachusetts, Hawaii och Kalifornien vann Biden också på landsbygden ren allmänt. De enda grupper som tycks ha gett stöd åt Donald Trump är vita män på landsbygden, högerkristna och fascister som visade upp sig med vapen på många håll. På bilder från Trump-vänliga demonstrationer förekommer också många medlemmar i kriminella mc-gäng och andra kriminella nätverk. Så troligen uppskattar kriminella gäng och karteller den politik Trump fört.

Viktigare på sikt än Bidens seger är dock det faktum att socialister fått en mängd framgångar i det US-amerikanska valet.

Läs mer: USA:s vänster måste kavla upp ärmarna!

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!