Gängland Stockholm – Flemingsberg

I Flemingsberg ligger Södertörns högskola, ett stort sjukhus och en större järnvägsstation där även en del fjärrtåg stannar. Men det är också ett miljonprogramsområde med samma problem med fattigdom, segregation, arbetslöshet och annat som de flesta liknande områden.

Ett av problemen är existensen av brottslighet. Enligt polisen finns det ett kriminellt nätverk i Flemingsberg med ett 30-tal medlemmar. Som vanligt är det sannolikt en överdrift, både vad det gäller antalet medlemmar och vad det gäller betydelsen av ordet nätverk. Det är faktiskt ytterst tveksamt om det egentligen finns ett kriminellt nätverk i Flemingsberg men det är naturligtvis inte otänkbart även om det finns få händelser i närområdet som tyder på något sådant.

En utpekad 24-åring, Tugay Pektas, som påstås vara en ledare för nätverket dömdes hösten 2020 till sex års fängelse. 24-åringen dömdes för att tillsammans med flera medgärningsmän ha misshandlat en 38-årig man, Sherif Abdalla, brutalt. Offret hittades bakbunden och misshandlad till oigenkännlighet utomhus i oktober 2019. Enligt domen var tillståndet livshotande. Motivet bakom misshandeln ska ha varit ett bråk om pengar. Nån koppling till organiserad brottslighet är dock svår att hitta.

Tillsammans med 24-åringen dömdes också en 28-årig man vid namn Christian Hott Ubilla, också han till 6 års fängelse. Även han anses vara en ledande person i Flemingsbergsnätverket. De två nämnda tillsammans med Alihan Dzhamaludinov och en person till anses ha utgjort ledningen i Flemingsbergsnätverket. Enligt uppgifter i Aftonbladet så uppger polisen att det fyra personerna kallade sig för Regeringen (RGN)

Tugay Pektas hade tidigare dömts för narkotikabrott och våldsbrott. 2019 dömdes han även för att med obscena gester ha ofredat två fältassistenter i Flemingsbergs centrum.

Konflikter med andra gäng

På kort tid under 2018 sköts tre tonåringar i samma område på grund av en konflikt mellan medlemmar ur det så kallade Flemingsbergsnätverket och kriminella i Alby och Vårby. Ingen av dem dödades. Konflikten kretsade enligt Aftonbladet kring motsättningar om vem som skulle sälja narkotika var.

Skjutningarna ägde rum den 11 september (16-åring från Alby skjuten, en 17-åring från Flemingsberg var misstänkt), 14 september (i Huddinge, en 15-åring från Vårby skjuten, sex personer från Flemingsberg misstänkta) och 1 oktober (17-åring från Flemingsberg skjuten, två sjuttonåringar från Alby misstänkta) medan en bomb smällde av i Visättra den 15 september. Totalt var nio unga män i åldrarna 16–22 har varit misstänkta för skotten.

År 2020 mördades en ledande person från Fagersjönätverket på Årstabron. En av de personer som dömdes för mordet var en ledande person i Flemingsbergsnätverket vid namn Abdul Ghaffar Haleem (Ödlan). Han fick livstids fängelse  anstiftan av mord i både tingsrätt och hovrätt.

Intern konflikt

Under 2021 uppstod en konflikt inom Flemingsbergsnätverket. Troligen som ett resultat av att två av ledarna dömdes till fängelse. I juli 2021 sköts en ledande person, Alihan Dzhamaludinov, ihjäl på en skolgård i Flemingsberg. Det förändrade konflikten som blev mer våldsam med ett flertal skjutningar. Flemingsbergsnätverket splittrades i två mindre grupperingar. En kallas fortfarande Flemingsbergsnätverket medan den andra kallas Visättranätverket. Mellan de olika falangerna råder enligt polisen och Aftonbladet stor misstänksamhet.

Bland incidenter som kan kopplas till interna motsättningar i det tidigare Flemingsbergsnätverket finns en skjutning den 17 juli 2021 där två barn skadades av rikoschetter. En av de som var närvarande vid den skjutincidenten var en man vid namn Edgar Pettersson som dömdes till fängelse i 1 och ett halvt år. Han hör till de ledande i Visättranätverket och är den ende som varit misstänkt för mordet på Alihan Dzhamaludinov. Den 11 mars 2022 detonerade en bomb i den port i Visättra där han står skriven.

Två personer har också dömts (domen föll i början av november 2022) för att ha planerat misshandel av Pettersson. De var åtalade för att de skulle ha planerat ett mord men dömdes inte för det. Jonas Eriksson och Rickie Zigher. Båda ska ha hyrts in av den kvarvarande delen av Flemingsbergsnätverket. Brottet skedde under augusti månad 2022 fram till gripandet den 17 augusti 2022. De dömdes båda dömdes till 4 års fängelse för grovt vapenbrott och förberedelse till synnerligen grov misshandel,

#Uppdaterat 20220604, 20221123.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!