Advokaten som smugglade brev

En advokat i det stora narkotikamålet som berör ett kriminellt nätverk i Vårberg har entledigats från sitt uppdrag. Hon har smugglat in brev och cd-skivor till en person som hon företrädde i målet. De saker hon smugglade in berörde inte målet men uppträdandet ansågs klandervärt och hovrätten beslutade att hon skulle skiljas från sitt uppdrag.

Hon har också träffat en av sina klienter på fängelse där han suttit en tid som dömd i ett annat mål. Hon har vid besöken i fängelset bl.a. uppträtt som mannens flickvän och inte som advokat. Vid samtal med klienten via telefon har Kriminalvården också upptäckt försök att koppla om samtal till en tredje part:

Under de kommande veckorna besökte advokaten den häktade mannen vid sammanlagt sju tillfällen. Parallellt med detta skedde flera telefonsamtal. Under ett av dessa samtal fick häktets säkerhetsavdelning, genom övervakningssystemet INTIK, indikationer om att advokaten skulle ha försökt koppla över samtalet till en tredje telefonlinje, något som strider mot reglerna.

[…]

Samtalet avbröts och den häktade 27-åringen gavs en varning. Trots detta skulle händelseförloppet upprepas några veckor senare – med samma tredjepart som tidigare. Kriminalvårdens svar blev att återkalla 27-åringens rätt att ringa advokaten.

”Det tidigare medgivna telefontillståndet kan äventyra säkerheten då ett lyckat försök till byte av telefonlinje eller sammankoppling av samtal skulle medföra att samtal kan ske med personer som Kriminalvården inte tillåtit kontakt med”, motiverade Kriminalvården och drog ungefär samtidigt in ett annat telefontillstånd för 27-åringen på samma grunder.

Advokaten det handlar om är Felicia Selberg på Hurtigs Advokatbyrå. Hon menar att det handlar om att hon försökt ta andra samtal som inkommit till henne under samtalet med klienten. Kriminalvården uppger att detta skulle trigga ett larm i deras system. Det förefaller alltså inte som om Selberg gjort något som helst fel i detta sammanhang. Hon säger också att hon inte på något sätt mannens flickvän och att det är han som uppgett det till Kriminalvården. Selberg granskas av Advokatsamfundets disciplinnämnd.

Det är uppenbart att hon inte borde ha förmedlat brev till sin klient men det handlar inte om brev som innehåller några sekretessbelagda uppgifter utan om brev från klientens verkliga flickvän om livet och kärleken. Det hela verkar handla om en storm i ett vattenglas. Rättegången försenades dock några veckor på grund av det hela.

Detta är inte samma kvinnliga advokat som hade en kärleksaffär med en klient. Om henne har jag dock också skrivit:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!