Dom rörande grovt mutbrott inom Statens Fastighetsverk

Domen i den mest omfattande korruptionshärvan som polisen utrett inom svensk offentlig förvaltning meddelades idag. Det rör sig bland annat grova mutor till en tidigare förvaltningsområdeschef på Statens Fastighetsverk (SFV). Domen omfattar även tjänstefel då generaldirektören för SFV inte anmält misstankar om brott inom rimlig tid.

Den tidigare förvaltningsområdeschefen dömdes till 4 års fängelse för tagande av muta, grovt brott, trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott samt olovligt förfogande. Han ska även betala 7 558 574 kronor till staten och skadestånd till Statens Fastighetsverk samt meddelas om näringsförbud.

Två av de misstänkta underentreprenörerna dömdes till fängelse i 2 år och 6 månader respektive 1 år och 3 månader för givande av muta, grovt brott samt medhjälp till trolöshet mot huvudman. De ska även betala skadestånd till Statens Fastighetsverk och har meddelats näringsförbud. Den tredje misstänkte underentreprenören dömdes till villkorlig dom och dagsböter för givande av muta. Även han har meddelats näringsförbud.

Den tidigare generaldirektören för SFV, Björn Anderson, frikändes för misstankarna om tjänstefel.

Ytterligare en tidigare anställd på SFV som varit misstänkt för medhjälp till trolöshet mot huvudman, grovt brott och medhjälp till grovt tagande av muta frikändes. Tingsrätten ansåg att det brottet inte skulle bedömas som grovt varför det är preskriberat.

– Medborgarnas tilltro till våra myndigheter i Sverige har historiskt sett varit och är stark. Ett förtroende man som anställd inom staten ska vara stolt över och vara noga med att inte missbruka. Att den här typen av ageranden får rättsliga konsekvenser är ur det perspektivet ytterst viktigt, säger Andreas Pallinder, gruppchef på polisens nationella anti-korruptionsgrupp, i ett pressmeddelande.

Utredningen har bedrivits sedan slutet av oktober 2016 och de första husrannsakningarna gjordes i januari 2017. I samband med dessa greps fyra personer, fastighetschefen och en närstående till denne, en fastighetsdirektör samt generaldirektören för Statens Fastighetsverk.

Mutorna har uppgått till ca 7,8 miljoner kronor och avser exempelvis nybyggnation och renoveringar på förvaltningsområdeschefens privata fastigheter i Roslagen och Finland, kostnader som misstänks ha fakturerats vidare till Statens Fastighetsverk.

Totalt har elva personer varit misstänkta i ärendet. Åtal väcktes 28 januari 2020 och omfattade sex misstänkta.

Under utredningen har över 140 förhör och 30 husrannsakningar genomförts, varav en i samarbete med den finska polisen och ett par i samarbete med polisregion Bergslagen. Detta har resulterat i en stor mängd beslag som utredarna har gått igenom.

Polisens nationella anti-korruptionsgrupp är de som utrett misstankarna om korruption i samverkan med åklagare på Riksenheten mot korruption. Utredningsteamet har bestått av poliser, civila utredare, ekonomer, analytiker och it-forensiker.

Läs också: Toppchefer inom Statens fastighetsverk inför rätta i stor korruptionshärva

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!