Upprörande konst, Muhammed och Lars Vilks

Jonas Morian skriver bra om Lars Vilks Muhammedkarikatyrer och yttrandefrihet på sin blogg:

Liksom i fallet med de beryktade danska Muhammedkarikatyrerna så anser jag personligen att yttrandefriheten ska vara så långtgående som det överhuvudtaget är rimligt, men att rätten att yttra sig i ord, bild och tryck inne nödvändigtvis betyder att det är rätt att göra det.Att ett galleri väljer att refusera ett verk är inte detsamma som censur. Att en tidning avstår från att publicera bilder är i sig inget hot mot tryck- eller yttrandefriheten. Bara för att man vill att ordet ska vara fritt betyder det inte att man har någon skyldighet att upplåta sina lokaler eller tidningssidor till vad skit som helst.

Liksom jag tycker han att skälet till att inte ställa ut är dåligt. Hot ska inte vara anledning till att inte ordna en konstutställning. I mitt förra inlägg om detta ifrågasatte jag också Lars Vilks motiv för sin teckning av Muhammed som rondellhund då jag uppfattade hans argumentation som islamofobisk. En som visar samma tveksamhet som jag är Zana Muhammed, sekreterare i Sveriges Unga muslimer när denne/a i Svenska Dagbladet säger:

–Det var ingen som reagerade i början, men nu undrar jag vad han är ute efter. Är det för yttrandefrihetens skull eller är det ett uttryck för islamofobiska tendenser i samhället?

Jan Hjärpe, Sveriges kanske främste expert på islam, menar dock att konsthallarnas beslut att inte ställa ut vilar på ett mycket svagt underlag. Han menar också att Vilks främst är ute för att provocera och inte har något allvarligt syfte åt något håll. Som jag ser det hade detta varit en ointressant fråga om han fått ställa ut. Ingen hade uppmärksammat det hela överhuvudtaget.

Konsthallarnas beslut blir därför tyvärr också en sak som bidrar till islamofobi, precis som Vilks argumentation kring sin teckning, som ju i sig knappast kan anses islamofobiska.

Annan kontroversiell konst i SVD, Gudmundssons övertygande argumentation för att skolorna borde ställt ut.

Borgarmedia: SVD1, SVD2
Andra bloggar om: , , , , , ,

Advertisements
  • Paul

    varför tar man Lars Vilks på allvar? Han är ju ett stort skämt hela människan.Jag har träffat honom i lund och anser att han borde sitta inlåst någonstans.

  • Pingback: Skadegörelse kan vara konst | Svensson()