Vårt ansvar för nazismen

Vi som inte fanns när nazismen växte fram har ju knappast något personligt ansvar. Vi som är socialister har ju inte heller nåt speciellt ansvar. Stalinisterna kan ju dock sägas ha ett visst ansvar däremot. De såg ju socialdemokratin som en oförsonlig fiende under en tid när de istället tillsammans med socialdemokraterna borde bekämpat stalinismen.

Men som europeer kanske vi har en typ av kollektivt ansvar för världens värsta folkmord, på judar, kommunister, romer och andra som nazisterna ansåg mindre värda. Om detta skriver Barbro Eberan i SVD. Hon menar att nazismen kunde växa därför att ett fanns ett stöd för sådanan tankar långt utöver de nazistiska kretsarna, långt utanför Tyskland. Där har hon naturligtvis rätt. Grunden för nazismen får sökas i den tidens samhälle, präglat av liberalismen som ideologi, i kamp med socialismen. Den får sökas i historien, kolonialismen och exploateringen av länder i andra delar av världen. Där finns grunden för nazismen.

Nästan vem som helst kunde bli medlöpare. En av dess nazistiska medlöprae porträtteras just nu på Folkteatern i Stockholm, Zarah Leander.

Ett sätt att ta ansvar för det förflutna är atts etill att inga rasistiska, nazistiska, fascistiska eller högerextrema partier får nåt stöd i Sverige. Det vänstern kan göra för att förhindra detta är att fokusera på socio-ekonomiska frågor, på rättvisefrågor. Jämlikhet. Ta från de rika, ge till de fattiga. Att fokusera på en sån politik kan rycka undan benen för högerextremistiska populister.

Borgarmedia: DN
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Advertisements
 • Alexandra

  Zarah Leander – en nazistisk medlöpare? Har du belägg för det? Eller är man medlöpare för att man väljer att jobba i Tyskland under nazitiden och anser sig inte vara intresserad av politik?

  Läs även denna artikel:

  http://www.svd.se/dynamiskt/kultur/did_5815665.asp

 • Anders_S

  Jag har aldrig sett påståendet att Leander skulle vara medlöpare som kontroversiellt. Medlöperi behöver inte vara medvetet.

  Men är man i toppen av den tyska artistvärlden, full med judar, och arbetskamrat efter arbetskamrat rensas ut. Utan att man protesterar. Istället umgås man med toppnazister. Ja då tror jag man kan kallas medlöpare. Även om man säger att man är ontresserad av politik.

 • Andreas

  Nu hängde jag inte med. Stalinisterna bekämpade inte stalinisterna tillsammans sossarna alltså bär de ett ansvar för nazismens framväxt? Det kanske ligger nått i det, men jag förstår inte vad.