Journalisterna och bloggarna

Journalisterna verkar ha en mycket konstig inställning till bloggar och bloggande. Jan Guillou har gjort diverse konstiga uttalanden vid olika tillfällen. Johanna Parikka Altenstedt har sitt eget korståg mot bloggarna och bloggosfären. Hon har minsann blivit utsatt för ett bloggdrev. Alldeles oförskyllt. Om vi ska tro henne själv alltså. Men sanningen är långt ifrån det som JPA säger. Hon verkar inte ha förstått, lyssnat på eller lärt sig nånting av den kritik som riktats mot henne.

En annan journalist som är ute och cyklar i förhållande till bloggande är Barbo HedvallDN. Det är förvånansvärt vad problematiskt det här med bloggar tycks vara för en del journalister. Eller är det i själva verket så att de upplever bloggandet som ett hot mot sin själva existens som journalister.

Och när media väljer ut representanter för bloggandet väljer man antingen värdelösa skvallerkrönikörer som Axel Schulman eller bloggare som också är journalister eller skribenter i olika tidningar. Man verkar inte välja från de bloggar som är de inflytelserika eller välbesökta enligt olika typer av rankningar. Aldrig har jag hört Jinge nämnas i media. Eller MinaModerataKarameller. Hur ofta är det nån som nämner Blogge? Det finns naturligtvis populära och inflytelserika bloggare som nämns ofta. Men nästan alltid är de egentligen traditionella journalister eller kända på något annat sätt, ex.vis genom att tillhöra den svenska eliten.

Kanske är det så att det journalisterna är rädda för också är det som kommer att hända. Genom bloggandet kommer deras priviligierade sits att försvinna. Men vem mer än de journalister som gjort självcensuren till sitt credo (om majoriteten av journalister är vänster, men skriver högerskit, så måste det vara så), de journalister som bidragit till att skapa de vedervärdiga kvällstidningarna kommer att sakna den situationen? Vem mer än de kommer att uppröras? Ingen förmodar jag.

Intressant?
Borgarmedia: AB1, DN1, SVD, DN, AB2, SVD2
Bloggat: Teflonminne, Opassande, DeepEd, Jinge, Ensamma mamman
Andra bloggar om: , , , , , , ,

8 svar på “Journalisterna och bloggarna”

 1. Mina Moderata Karameller nämns lite titt som tätt i medierna. Med rena citat och länkningar, så det du skriver är fel.

 2. Okej, det är väl bara jag som inte sett det. Eller så kanske du också tillhör eliten?;-) Jag har dock inte uppfattat det så.

  Överklassen eller övre medelklassen vet jag ju att du tillhör sen tidigare, eftersom du visat sån bristande kunskap kring arbetarklassens villkor i Sverige.

  En sak är säker. Min blogg har aldrig nämnts i media. Trots konstant närvaro (sen några månader tillbaks) högt upp på alla topplistor.

 3. Mary: Du uppfyller visst kraven på att bli omnämnd i media såg jag. Journalistutbildad. Det är entingen det eller tillhörighet till eliten på något sätt som gäller.

 4. I gamla Ekots Bloggkrönika nämndes och citerades min blogg mest av alla.. 🙂

  Dessutom är den nog nämnd i alla fyra Stockholmstidningarna, möjligen inte länkad i alla.

 5. Välutbilddad tror jag inte räcker.

  Ekots Bloggkrönika, jaha.

  Men ärligt, Jinge, hur ofta nämns inte vår vän och kamrat Esbati jämfört med hur ofta din blogg nämns.

  Lite grinig känner jag mig faktiskt.

 6. Jinge: Carl Bildt-affären förstås. Självklart nämndes din blogg i tidningarna då. Hur har det gått? Har polisen lagt ner anmälan än?

 7. Orsaken är naturligtvis att bloggar i allmänhet har extremt lite orginalforskning. För det mesta är det bara åsiktskommentarer eller fakta som kan betraktas som subjektiva. Bloggar kan vara trevliga, men det är inte ofta det framkommer något verkligt nytt som inte redan stått i ett pappersmedia.

Kommentarer är stängda.