Skandalerna är grädden på moset

Men det är inte det som skapar det låga förtroendet för Fredrik Reinfeldt. Handelsminister Björlings svartbygge, statssekretare Schenströms misskötsel av jobbet, Odenbergs avgång, Cedrschiölds olagliga anställning är bara en slags bekräftesle på att moderaterna verkligen är det arrogant överklassparti som politiken tyder på. Skandalerna, fifflet och fusket är inte orsakerna till regeringens och moderaternas minskande popularitet.

Inte heller är det Fredrik Reinfeldts bristande ledarskap som är problemet. Han anses ju faktiskt av opinionen som en bättre ledare än en annan arrogant politiker, Mona Sahlin.

Det som är problemet är regeringens politik. En politik riktad mot fattiga och som gynner de rika. En politik som förvärrar bostadsbristen, en politik som straffar de sjuka, de arbetslösa och andra människor som lever på marginalen. En politik som gynnar framväxten av våld i samhället, både i form av högerextremt våld och i form av gangstervälde.

Huvudrätten i missnöjet med alliansregeringen är alltså politiken. Regeringens, alliansens arbetarfientliga politik. Borgarnas politik för överkalssens klassintressen. Det är den viktigaste anledningen till att regeringen är impopulär. Skandalerna, fusket och fifflet är bara grädden på moset som bekräftar det vi redan vet. Att moderaterna är överklassens och elitens parti.

Bloggat: LOKE, Ett hjärta rött, Kaj Raving, Badlands Hyena
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

4 svar på “Skandalerna är grädden på moset”

 1. Men gynnas verkligen bara ”överklassen” av den förda politiken? Gynnas inte alla som har arbete? Men du definierar kanske överklass som de som har arbete.

 2. Det är ju bara så att Reinfeldts politik leder till ökade klyftor, det är en medvetet förd politik. Detta gör en liten del av befolkningen mycket rikare samtidigt som en ganska stor del, däribland jag, får det betydligt sämre. De osaliga själarna i utanförskapets skymningszon straffas av deras ”incitament” för arbete. Fanns det jobb så att man kunde välja mellan bidrag eller lön så vore det okej, men nu ska man inte kunna ha ett bra liv om man har oturen att tillhöra en mindre attraktiv grupp på arbetsmarknaden.
  Jo, men alltså, den stora gruppen får i slutändan i det närmaste oförändrad ekonomi när skattelättnader äts upp av höjningar på andra områden.
  Den stora försämringen visar sig mer i ett hårdare samhällsklimat vilket följer i de ökade klyftornas spår, i spåren på politikers hetsande mot de svaga, rop på hårdare tag och utarming av kulturen. Ett hårdare samhälle med ökat våld och ökad kriminalitet som möts med rop på hårdare tag, mer övervakning och poliser istället för att gå till roten med problemet. Ett hårdare samhälle drabbar oss alla negativt, fattiga och rika, med sämre livskvalitet, osäkerhet och rädsla där de rika måste bo bakom höga murar som i USA för att känna sig något trygga. Utanför går hemlösa och rotar i deras sopor efter överflödets rester.
  I förlängningen alltså, man kan se på USA som ett facit, det är svaret som följer på alliansens politik om de får härja som de vill ett tag.
  Ett tråkigare samhälle där man bara har sitt värde i hur ivrig man är på att dra stockar till bäverdammen, det ska man göra även om man är sjuk och utsliten, annars är man inte värd ett anständigt liv.
  Trååkigt alltså…

 3. Nja, jag vet int´jag !

  Om skandaler etc har effekt på de 10-15% som är marginalväljare är ju den maktpolitiska huvudfrågan. Hur vi andra ryar eller hurrar gör ju ingen skillnad.

  När moderater har sina skandaler blir det – vad var det jag sa. många förväntar sig inte annat.
  När sossar o vänster skandalar blir det – även du min Brutus! Medias budskap blir att de inte är ngt alternativ. Detta beror ju på att det borgerliga huvudpespektivet på politik är att det handlar om att välja kotteri och undvika bekymmer.

  skandalerna tror jag visar ”marginalare” att drömmen var falsk. eftersom många av dem framför allt var missnöjda med dåvarande sosseledningen och deras kraftlösa politik så är de väldigt lättrörliga.

Kommentarer är stängda.