Ingen låglönemarknad menar Littorin

Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin menar att EU-domstolens domslut i Vaxholmsmålet inte innebär att man öppnar upp för en låglönemarknad i Sverige. Där går han tvärsemot de flesta reaktioner som kommit i bloggosfären och på andra håll. Detta oavsett om man som jag är mot att en sån låglönemarknad öppnas upp eller om man är för som många borgerliga bloggare, men kanske inte alla, är.

Han menar att domen blivit som den blivit för att vi har svensk lagstiftning kring fackliga solidariteståtgärder och vilka kollektiavtal som ska gälla i Sverige. Nu vill arbetsmarknadsministern ändra lagstiftningen för att han vill att avtal ska skötas av arbetsmarknadens parter.

Men skulle inte en sån ändring av lagen som Littorin vill ha, i detta läge faktiskt innebära det jag och många andra varnat för. Att man verkligen öppnar upp för lönedumpning i Sverige och skickar oss tillbaka 100 år i utvecklingen. EU-domstolen har ju faktiskt dömt mot företaget därför att man anser att de svenska kollektivavtalen skyddas av lag.

Nu vill Littorin ta bort den lagstiftningen. Frågan är om det är ett medvetet drag av Littorin för att garanterat få igenom en frihet för lönedumpning eller om han faktiskt tror att han försvarar den svenska kollektivavtalsmodellen. Jag lutar åt den första förklaringen. Så Littorin ljuger nog när han säger att han är besviken på domslutet.

Intressant?
Bloggat: Trotten, Kaj Raving, Esbati, Mullvaden, Alltid Rött, Jens Holm, Kulturbloggen
Borgarmedia: SDS1, SDS2, HD, DN1, DN2, DN3, AB1, AB2
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

11 svar på “Ingen låglönemarknad menar Littorin”

 1. ”Nej nej, lilla killing, lita på mig, sade lejonhannen Sven-Otto. Det är klart att jag inte tänker bita huvudet av dig. Lägg nu din lilla skalle i min mun bara, och lita på mig…”

  Modern fabel.

 2. Är jag för en låglönemarknad? Det tror jag inte. En diskussion om minimilöner är väl inte helt fel. Var den nivån sätts är en annan sak. Mini behöver inte betyda svältlön… Det kan göra det, men det behöver inte göra det. Så gör mig inte värre än jag är nu. Tack så mycket.

 3. Mary, jag tror kanske inte du är för en låglönemarknad. Men jag tror moderaterna är det. Även regringen. Om det kan vi naturligtvis tvista. Det finns andra borgerliga bloggare som uppenbart är för en låglönemarknad, men jag vill inte länka till dem.

  Minimilöner eller kollektivavtal är en annan diskussion.

 4. Bra då är vi överens om den saken i alla fall. Men visst måste det hela diskuteras nu, vi lever i en annan mer konkurrensutsatt värld än tidigare. Jag gillar öppna gränser, det betyder inte bara att andra kan komma hit, det betyder också att jag kan dra vidare…

  Här komemr naturligtvis en diskussion som måste vara vidare än den vi har idag. Gamla lösningar är omoderna och nya ska inte hafsas fram…

  Det är inte självklart enkelt det här.

 5. Vi ska inte ha minimilöner, vi måste konkurera på den globala marknaden. Vilket innebär att lönerna måste utsättas för den press som krävs för att vi ska kunna existera. Detta innebär att även högutbildade måste och kommer att känna av löne konkurrensen. Varför ska jag anställa en högskoleutbildad från Sverige när jag kan få samma kunskap till en bråkdel av priset från Kina eller Indien. En lagom timmpenning för en programmerare borde ligga på 30 skr per timme i Sverige. När vi nått dit är jag nöjd.

 6. /*Inga länkar till rasistiska sidor och inga rasistiska inlägg är tillåtna, det går att skriva det du skrev utan sånt.*/ #Anders_S

 7. Rasistiska inlägg och rasistiska sidor? Jag ställde en i sammanhanget berättigad fråga och gav en källa till mitt påstående.

  Tydligen är frågan, om att invandring också skapar lönedumpning, svår för dig att besvara eftersom du inte vill släppa igenom den. I likhet med dina vänsterpolare Jinge och Esbati censurerar du inlägg med ”fel” åsikter. Det säger en del om vänstern och dess syn på fri debatt…

 8. Ja, Grue, invandring kan orsaka låglönedumpning. Det råder inget tvivel om det. Men med starka fackföreningar som kan hävda avtalen och gå ut i strid för de löner som gäller enligt avtalen så kan man förhindra det. Om du hade läst mina inlägg om fri invandring hade du sett att jag medgett problemet och använt exakt det argument om starka kollektivavtal och fackföreningar som jag använde nu. Endast genom att hålla ihop och med gemensam kamp kan arbetare av olika nationalitet behålla sina rättigheter.

  EU:s beslut i denna fråga leder alltså till att det är svårare för facken att kämpa för att behålla de högre lönenivåerna. Även i dett fall med invandringens eventuellt negativa konsekvenser.

  Och ja, jag tar bort/editerar inlägg som bryter mot de kommentarsregler jag satt upp för denna blogg. Det är min demokratiska rättighet och min skyldighet som ansvarig.

 9. Vad bekvämt det måste vara. Om motsåndaren säger något annat än det man förväntade sig, då är det bara att utgå ifrån att han ljuger.

  Du kan bara säga att ”de vill egentligen göra det här och det här” och kritisera det istället.

  Ja, det är precis det du gör faktiskt. Och det är inte särskilt imponerande.

 10. Grue:
  Invandring skulle orsaka låglönedumpning? i vadå städjobben eller? Det är väl den vanliga skrämselpropagandan som när det talades om att vi skulle bli översvämmade av Polacker som skulle leva på våra bidrag när dom gick med i EU.

  Fram för en reformering av fackförbunden, Vill en majoritet inte ha kollektivatal på ett företag så borde man ha rätten att att teckna egna avtal lokalt. Man skulle även ha möjligheten att välja fackförening.

Kommentarer är stängda.