Svensk i Al Qaida?

Per Gudmundson, den gode islamofoben på SVD litar uppenbarligen obetingat på amerikansk underrättesletjänst. Enligt amerikansk underättelsetjänst och militär har en svensk nämligen tagit värvning i en organisation underställd Al-Qaida. Detta gör påståendet till en sanning i Per Gudmundsons ögon. Det finns dock fler svaga punkter i resonemanget.

Den första är att amerikansk underättelsetjänst och militär har mycket låg trovärdighet. Man ljuger regelmässigt om olika saker och hittar på egna grejer helt utan verklighetstäckning. Massförstörelsvapnen som skulle finnas i Irak, men inte fanns, är ett av de tydligaste exemplen på lögner från USA:s. Hela grejen kan därför var ett rent påhitt från amerikanernas sida. Säpo bedömer dock det forskningsprojekt som dokumentet ingår i som seriöst och däremd kanske dokumentet som SVD tagit del av kan anses vara riktigt. Å andra sidan kan ju Säpo ha först bakom ljuset av amerikanerna i detta ärende. Det är ju i så fall knappast första gången nåt sånt händer.

Men låt oss anta att det stämmer att en svensk tagit värvning i organisationen Islamiska Staten i Irak. Vad är det då som knyter den organisationen (om den verkligen finns och inte är en fantasiprodukt av amerikanerna eller en faktiskt existerande organsiation som egentligen drivs av amerikanerna) till en annan, eventuellt fiktiv organisation, Al Qaida. Jo samma amerikansk miltärs och underättelstjänsters påståenden. Och hur var det nu med trovärdigheten?

Låt oss emellertid i detta nu anta att både Islamiska Staten i Irak och Al-Qaida är verkligt existerande organisationer som inte drivs av USA och nån av deras många underrättelsetjänster. Kan det då vara så att det finns underställda organisationer till Al-Qaida? Knappast, om Al-Qaida finns handlar det om ett nätverk av organisationer som möjligtvis hålls samman av sin gemensam tro, men där man inte kan prata om underställda och överordnade organisationer. Att helt utan vidare svälja ett sådant påstående visar att Per Gudmundson besitter ytterst begränsade kunskaper om hur nätverk fungerar. Vad värre är, är att han också visar upp en monumental okunnighet om hur underrättelsetjänster fungerar.

Sammantaget finns det alltså så många källor till osäkerhet i utpekandet av att en svensk finns med i Al Qaida att det hela måste betraktas med yttersta försiktighet och skepsis. Att som Per Gudmundson gjort, ta det som intäkt till att skriva en hel ledare, bevisar bara hans inkompetens och okunnighet, liksom hans beredvillighet att springa USA:s och islamofobins ärenden. Allt kan naturligtvis vara sant, men både jag och Per Gudmundson saknar möjlighet att bevisa eller motbevisa det. Därför ska man inte heller ta såna här uppgifter och acceptera dem rakt upp och ner som herr Gudmundson gör.

Intressant?
Borgarmedia: AB, SVD
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • David

  Vad är det du klagar på egentligen? Borde media inte rapportera uppgifter som kommer från USA? ?Çr det det du menar? Vidare, kan du förklara, gärna med citat varför Per Gudmundson är ”islamofob”?

  ?Çr det inte mer intressant att diskutera radikal islams utbredning i Sverige?

  En underlig sak med politiskt korrekta vänstermänniskor är att de verkligen hatar infödda svenskar som är nationalister, religiösa fundamentalister, provinsiella osv men accepterar helt och fullt när ”nysvenskar” från mellanöstern visar liknande hållningar. Hur kan samma beteende/ hållning både vara ”fascistisk” och samtidigt ”spännande mångkultur”?

 • Anders_S

  Det finns många belägg på att Gudmundson är islamofob. Jag har skrivit om det tidigare. Rapportera gärna om USA:s eventuella försök att vilseföra. Men att skriva en ledare om det?

  Fundamentalistisk islam kanske omfattar 200 personer i Sverige. Det är ganska ointressant att diskutera. Totalt finns cirka 100 000 medlemmar i muslimska organisationer.

  Jag känner inga vänstermänniskor som har de åsikter du påstår att vänstermänniskor har. Och jag tycker lika illa om fascister, oavsett varifrån de kommer, Nordafrika (där Tunisien ligger som mannen uppges vara född i) eller Sverige

 • Bra David! Du ser och hör med båda ögonen/öronen. Anders ör enögd. Han säger sig tycka illa om fundamentalister är ju en fundamentalist själv.

  Själv skräms jag av islam. Men inte av alla muslimer.

 • Stekspade

  Anders_s

  Det skulle vara tacksamt om du kunde definiera fundamentalistisk Islam. Eftersom Islam, i kraft av koranen, inte ger utrymme för individuella tolkningar, så är Islam i min mening en fundamentalistisk religion. Sedan faller det naturligtvis sig så att individer trots det tolkar saker och ting på ett högst personligt sätt. Men i avsaknad av upplysningen, renässansen och en modernisering så vill jag hävda att islams anhängare är betydligt mer fundamentalistiska än vad människor vill tro. Detta finns det ju också bevisligen fog för att påstå, då moskén vid medborgarplatsen exempelvis både bjudit på hatpredikningar och försäljning av antisemitistiska ljudband. En moské svenska politiker har en vana att besöka för att frotera sig med den muslimska eliten.

  Vad vill jag då ha sagt med detta?
  För det första ifrågasätter jag ditt uttalande om att det endast finns 200 fundamentalistiska muslimer i Sverige. För det andra så vill jag göra gällande att det idag i Sverige finns betydligt fler muslimska organisationer, grupperingar och religionsutövare som skulle kunna karakteriseras som fundamentalistiska. Med det inte sagt att de är självmordsbombare. Därför tycker jag att det är lustigt att människor som du Anders är så snabba att försvara denna religion. Jag finner det underligt att inte både antifascister och feminister exempelvis är mer kritiska och ifrågasättande när det gäller denna religion och dess inflytande.

 • Anders_S

  Stekspade: Du kan ifrågasätta mina siffror om du vill. Det förändrar inte verkligheten. Du kan också tycka vad du vill om islam.

  Men sluta för fan att pådyvla mig åsikter. Läs istället lite mer. Jag har aldrig försvarat islam eller religion. Ingen religion.

  Men jag försvarar religiösas rätt at vara religiösa, oavsett religion.

 • nicke

  Det folk kallar fundamentalistisk islam är många gånger den POLITISKA rörelse som bara växer sig starkare för varenda bomb som släpps av väst i ett muslimskt land.

  Det passar ju jäkligt bra att klumpa ihop allt militärt motstånd mot ockupation och imperialism under Al-Qaida etiketten – då kan man ju avsvära sig allt ansvar och istället skylla allt på en konstig religion i stället för sin egen utrikespolitik.

 • Stekspade

  Anders_S

  Jag ber om ursäkt för att mitt inlägg missuppfattades.

  Det var inte meningen att pådyvla dig mina åsikter. Frågan jag menade att ställa var: Varför riktas det så lite eller ingen kritik från vänstern mot islam?

  Naturligtvis ska religionsfrihet råda!

  nicke

  Det är här jag menar att du har fel.
  Islam är inte bara religion utan en ideologi som styr alla aspekter av en människas liv, inte endast den religösa!
  Vad det gäller krigsföringen i mellanöstern så håller jag med om att den är kontraproduktiv och djupt tragisk.

  Om ni orkar eller är intresserad så bifogar jag denna mycket intressanta artikel om skillnaderna mellan vänstern i Danmark och i Sverige.

  http://www.kristianstadsbladet.se/article/20041016/KULTUR/110160423

 • Anders_S

  Stekspade: Ursäkta att jag missuppfattade.

  Det finns vänsterorganistioner som har ingen eller nästan ingen kritik mot islam (exempelvis engelska SWP). Min organsiation och den världsrörelse den tillhör har dock en omfattande kritik mot islam. Artikalr finns att läsa på SP:s hemsida såväl som på http://www.internationalviewpoint.org . Vi avvsiar allt samarbete kring politiska frågor med fundamentalistiska organisationer som hams eller Hizbollah. Eller läs Farooq Sulehria på Intisbloggen.

  I vissa fall får man dock ta skeden i vacker hand. I Libanon är vi en liten organisation. Hade vi inte där överneskommelser med Hizbollah om viss taktiska och praktisk saker skulel vi kanske bli utplånade (fyslsikt mördade). När demontartioner ordnasd i Göteborg kring palestinafrågan kan det finnas nåt 100-tal Hamas-anhänagre liksom fler hundra Hizbollah-anhänagre. Det finns inga möjligheter att förbjuda detta.

  Det finns ingen skilland i inställning till islam hos mitt parti i Sverige och Enhedslisten i Danmark.