68-vänstern lever

Även om Olle Svenning i Aftonbladet låtsas som att han inte vet om det. Flera av de personer som ledde studentprotester i maj 1968 är fortfarande aktiva i den organisation som blev resultatet av deras deltagande i studentupproret i Paris i maj 1968. Jag talar om sådana som Daniel Bensaid, Alain Krivine och Pierre Rousset som fortfarande är aktiva i LCR och Fjärde Internationalen.

Ett LCR som är i färd med att ombilda sig själva till ett bredare vänsterparti och som har blivit den viktigaste vänsterkraften i Frankrike. Man är fortfarande medlemsmässigt mindre än kommunistpartiet PCF, som Svenning skriver om, men man har överflyglat denna gamla stalinistiska kvarleva i politisk betydelse.

Och vad det gäller maj-68 ska vi i slutet av maj fira 40-årsjubileet av upproret i Paris med en stor fest och en tvådagars konferens mellan radikala vänsterpartier. Socialistiska Partiet är inbjudna från Sverige för att delta i festligheterna.

Så även om Svenning missat att vi finns, så finns vi och är i många länder mer levande och vitala än på länge. 68-vänstern, i alla fall i sin så kallade trotskistiska tappning lever allt än.

Intressant?
Bloggat: Strötankar och sentenser1, Intisbloggen, Kalle P, Pastey, Strötankar och sentenser2, LOKE,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Det här med 68.

  Jag var en sån här någorlunda ledande kamrat. I FNL-grupperna, Clarté och KFML/SKP. Jag talade om hur andra borde tänka.

  Vi hade i huvudsak fel.

  Om man kokar ner allting till kärnan, så beror det på vår tro på marxismen-lenismen. Det var, tyvärr, en extremt dålig idé. Alla de här förintelselägren i Sovjet, Kina och Kambodja kommer från marxismen-leninismen. Lägren är praktiskt tillämpad marxism-leninism.

  Man kan säga att den praktiskt tillämpade socialismen/kommunismens ondska överträffar dina vildaste fantasier.

  Innerst inne har det att göra med den här klassanalysen,att betrakta människor som representanter för saker. Fundera över varför det är en så dålig ide!

  När blir det korrekt att döda alla judar? Själva tanken att det någonsin är korrekt att behandla någon som tillhörig till en grupp.

  Under 30-talet fanns det officiella planer på att eliminera ett visst antal klassfiender, som kulaker,dvs människor som varit hyfsat stora jordägare. Det var rätt att döda dem, fast de saknade alla gamla tillgångar. De var klassfiender. Detta är praktiskt tillämpad marxism-leninism.

  Lennart Frimodig

 • Anders_S

  Jag vet att ni i den maoistiska-stalinistiska vänstern hade fel. Det sa vi redan då. Ni hade fel, har fel och har alltid haft fel. Och er variant av socialism (som ni själva kllade och kallar marxism-leninism) är fel och leder till sådant som vi såg i Kambodja elelr Stalins Sovjet. Jag vet och den rörelse som jag tllhör vet. De första era kompisar i andra länder dödade var oss, vänsteroppositionen, trotskisterna.

 • Pingback:   TIDSIGNALs sommarnummer om 1968 är ute nu! — Mullvaden()