Israel förtjänar bojkott

Förra gången vi hade ett land med lagstadgad diskriminering, med bantustans, med förtryck, med godtyckligt dödande och fängslande av civila så bojkottade vi det landet, Sydafrika. Förra gången det byggdes stora murar i Europa så var det en tid som gick under namnet det kalla kriget. I stort sett ingen ville ha med det land som byggde muren att göra, DDR. Utöver förtrycket och apartheidpolitiken ockuperar Israel dessutom land som inte är deras. Land som tillhöra andra.

Så Israel förtjänar verkligen inget avtal alls. Israel förtjänar bojkott. För sin apartheid, för sin ockupation, för sin mur, för sin bosättarpolitik, för sin folkfördrivning.

Intressant?
Bloggat: Jinge, Rawia Morra,
Borgarmedia: SVD1, DN, SVD2, SDS, PDK, DB,
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Advertisements
 • anders

  Och varför ska bara Israel bojkottas? Marocko ockuperar västsahara, och flyktingarna lever i tältläger i Algeriska öknen. Dessutom så befinner sig Israel i krig vilket givetvis försvårar situationen.

 • Anders_S

  Har jag nån stans skrivit att bara Israel ska bojkottas? Svar NEJ.

  Men Israel är ett större problem än Marocko. Det är alltid bäst att ta itu med de större problemen först.

  Fortsatt diskussion om nåt annat än konflikten i Mellanöstern betraktas som off-topic.

 • Thomas

  OK, och sedan boykottar vi hela arabvärlden för könsmässig apartheid? Och för att 700.000 judar fördrevs från arabländerna efter Andra Världskriget?
  Nämenvisst, dom har ju olja!
  Nä, boykott är knappast någon vettig väg att gå. /*off-topic – borttaget*/ #AS

 • anders

  Ska en bojkott ha en effekt måste de i Israel känna att de kan påverka så att bojkotten upphör. Om de känner att bojkotten riktas mot dem för att de är judar så kommer inget förändras. Och det är så det kommer att kännas om bara Israel bojkottas.

  Sen vilket land som är störst problem kan ju diskuteras

 • Rudolf den rödnäsade renen

  Jag håller helt med dig helt Svensson – och jag kommer snarare från höger (sådana där äckliga liberaler du vet…). Det är ett stort skämt att påstå att Israel vill ha fred. Kanske vill det israeliska folket ha fred, men den politik som bedrivs gör ju allt för att palestinierna ska fortsätta att hata israeler. Israel får enorma resurser från USA. Hur svårt kan det vara att t.ex. erbjuda palestinierna finansiering av sjukhus, skolor etc.? Det skulle väl vara det mest effektiva sättet att minska palestiniernas support för väpnade grenar som utför terroraktioner i Israel – betydligt mer effektivt än att fängsla eller döda företrädare för väpnade fraktioner. Fängsla eller döda pappa och sonen svär att en gång hämnas. Gör livet hopplöst och surt för någon och sedan är det kanske inte så svårt att spränga sig själv i luften – i synnerhet inte om det dessutom gläder andra att man gått med i mostståndsrörelsen och offrat livet. Tragiskt att USA gång på gång lägger in sitt veto mot FN-resolutioner mot Israel. Om USA inte gjorde det och dessutom villkorade sitt bistånd till Israel på ett helt annat sätt och dessutom klarade av att sätta ner foten gentemot Israel så skulle färre – om ens några – i arabvärlden ”hata” USA och Osama bin Laden hade förmodligen aldrig anfallit USA.

 • Pingback: Kildén & Åsman » Bloggarkiv » Politisk tutti frutti…()

 • ”Hur svårt kan det vara att t.ex. erbjuda palestinierna finansiering av sjukhus, skolor etc.? ”

  Inte ett dugg svårt. Det var just vad Hamas gjorde. Dessutom byggde de vägar och annan infrastruktur, men ”Mellanösterns enda demokrati” som Israel kallas och resten av västvärlden höll inte med om att det var demokratiskt att i demokratisk ordning rösta fram ett parti som de inte gillade…

 • Pingback: Jinges web och fotoblogg - politik, mellanˆstern, sverige, mediekritik, foto, regeringen, tidningar, bˆcker » Israel struntar i palestinierna ñ och v‰rlden()

 • anders

  nicklas:
  Vad är det för vägar Hamas har byggt? Än så länge har pengarna gott till vapeninköp. Västvärlden har inte ifrågasatt valet. Att vi sedan inte vill finansiera Hamas är inte samma sak som att valet har underkänts

 • henrik

  en bra idé är att bojkotta alla länder som ockuperar något som andra rättmäteligen anser sig ha rätt till.
  frågan är bara vilka som har rätten på sin sida….
  var ska man göra undantag och varför ?
  jag tycker tyskland borde få tillbaka de delar av polen och tjeckien där alla tysktaland fick sticka ifrån för att tyskland (lyckligtvis) förlorade kriget. samma med karelen och viborg, det ska lämnas tillbaka till finland. frågan är hur långt tillbaka i tiden man ska gå… vore trevligt om universitetet i dorpat blev svenskt igen och riga rikets andra stad igen. alla dessa blivande folkomflyttningar skull vitalisera ekonomin i ett flertal länder. kolonier borde inte få tillbaka sina gamla kolonier. frågan är vilka jänkare tex sverige måste ta tillbaka, eller irland, ska de ta alla rödtoppar? alla judar, ska de till ryssland och övriga öststater eller till israel?
  för att återgå till bloggposten ovan: problemet med palestinafrågan blir ju då i slutändan att vi hamnar förr eller senare vid tiden för då romarna slängde ut judarna ur jerusalem, långt före staden blev helig för islam. vad ska vi bojkotta då ? vår egen dumhet och stora behov av att ständigt blicka tillbaka och så ytterst lite framåt ?