Byggfusket

Splitternya bostäder av undermålig kvalitet är ett fenomen vi nuförtiden allt oftare ser i Sverige. Inte nog med att byggbolagen i sin iver att göra så stora profiter som möjligt uppfinner nya byggmetoder som orsakar stora fuktproblem.

Upphandlingsförfarandet nu för tiden skapar också många problem. Ett fastighetsbolag sluter ett byggkontrakt med ett stort svenskt byggbolag som sluter kontrakt med små svenska bolag om delentreprenader. Dess små bolag sluter i sin tur kontrakt med italienska, lettiska eller polska byggfirmor som i sin tur ofta sluter kontrakt med ännu mindre företag som ofta betalar de som arbetar svarta löner eller extremt små löner. I det läget är det faktiskt inte konstigt att det ofta blir rejält fel.

Till råga på allt ägs en del av de små bolagen av människor från den organiserade brottsligheten. Detta gäller i Sverige såväl som i Italien.

Och värre kommer det att bli.

Intressant?
Borgarmedia: SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements
 • Byggfusket är uppenbarligen utbrett och väldigt allvarligt. Själv tror jag att ett stort problem handlar om brist på konkurrens. Den extremt snåriga byråkratin kring byggande skapar bevisligen inte bra lägenheter, men utestänger effektivt mindre aktörer från marknaden och vi får i realiteten ett oligopol med ett fåtal mycket starka aktörer som kan bygga dåliga grejor men ändå sälja till överpriser.
  Den extrema byråkratin kring byggande måste helt enkelt reformeras och underlättas. Dessutom måste naturligtvis PBL göras om så att den premierar, iställer för att straffa, byggande av stad.

 • Mr Ä

  Allt detta fusk har en enkel förklaring

  Dels är det som ovan säger, att det fuskas och bygget stressas att bli klart

  Men största orsaken till att det är ett fuskbygge är inhyra byggare från andra länder, det sker med svarta pengar och med företagets goda vilja

 • lasse

  Utländska byggjobbare kan inte skyllas för att byggherren och de ansvariga har dålig kvalitetskontroll och uppföljning att arbetet blir utfört som det skall. De kan knappast heller vara ansvariga för att olämpliga konstruktioner godkänns, som de sk enskiktstätningen. Inte heller kan de skyllas för att inte heller som i malmö branden att där är direkt dåliga besiktningar och även här att olämpliga konstruktioner godkänts. Sen kan man ju fråga sig varför man installerar fula vedkaminer i centraluppvärmda moderna flerfamiljshus vilket bara medför extrakostnader och besvär till ingen nytta.

  Importen av lågavlönade byggjobbare är ett annat problem. Men klart att det blir mycket svårare att utöva effektiv kvalitetskontroll om folk inte kan prata med varandra pga språkförbistring.

 • Anders_S

  Det problem jag pekar på är kedjan av företag som i slutändan ofta slutar hos kriminella nätverk. De firmor dessa äger anställer ofta folk utan rätt kunskap till undermåliga svarta löner. Jobbet blir därefter. Det är alltså själva upphandlingssystemet som är problemet. Det för med sig dålig kvalitetskontroll, dålig arbetsledning, obefintligt arbetarskydd, svarta löner, kriminella nätverk, slaveriförhållanden och okunnig arbetskraft.