En annan sorts husockupation

Vi hars ett ockupationer av tomma hus i flera svenska städer under den sista tiden. Det har handlat om bostadslösa ungdomar som agerat för att få fler bostäder och mot rivningar. Samma sorts ockupationer vi sett under många årtioenden i Sverige alltså. Man kräver också sin rätt till en bostad med vanligare metoder som demonstrationer och protester.

Men nu har ett hus i Stockholm ockuperats av andra skäl och av en annan grupp. Det är byggnadsarbetare som barrikaderat sig i ett hus på Gärdet i Stockholm för att försöka få ut sina löner. Byggfirman ska tyldige vara skyldig dem 5,5 miljoner.

Även andra grupper i samhället använder ockupation som vapen, i detta fall för att behålla sina lokaler.

Det är bra att folk kämpar för sina rättigheter.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Kurt

  Fast den här gången kommer nog inte polisen ha så bråttom att köra ut dem, som de har när det är ungdomar som ockuperar hus.

 • Martin

  Det är inte byggarna som barrikaderat sig för att få ut sina löner, det är hela firman (inklusive chefen) som är därinne för att företag som uphandlat dem som entreprenör ska betala ut sina skulder till firman så byggarna kan få sina löner.. En jäkla skillnad med andra ord.

 • Anders_S

  Martin: Vad menar du? Är det inte folk som kämpar för sina rättigheter allihop?

  Rätten till betalt, rätten till arbete, rätten till en bostad, rätten till sin lokal.

 • Sten

  Varför behöver någon ockupera sin lokal för att få behålla den? Om det är deras lokal är det väl bara att visa upp kontraktet de fick när de köpte den. Vad är problemet?

 • Pingback: Dagens Bygguppror: Byggnadsarbetare har ockuperat hus « ByggBlasket()