Direkt från Grekland – intervju med aktivister från tårgasens rike

Jag har haft den äran att få träffa och intervjua ett antal aktivister från Grekland. När de var på 2 dagars semester från tårgasen som de uttryckte det hela. De berättar alla om ett uppror som är långt mer än ungdomar som slåss mot en våldsam polis.

En av de jag träffar, Panagiotis Sifogeorgakis, från organisationen OKDE-Spartakos (en del av den bredare organisationen ENANTIA, Förenade Antikapitalistiska Vänstern) och bosatt i den stadsdel i Athen där det hela började, Exarchia, menar att det handlar om ett upploppsförlopp i flera led. Först var det ett oväntat och plötsligt utbrott av vrede och hämndlystnad gentemot polisen för dödskjutningen av Alexander Grigoropoulos, från väldigt unga människor.

Men det stora och allmänna missnöjet med den grekiska regeringen och dess nyliberla politik har fått deras föräldrar, äldre studenter och många vanliga människor att ge stöd. Exempelvis så är det en vanlig syn att äldre kvinnor och män står bredvid och klappar händer när ungdomar slår sönder affärer, vräker sten över polisen osv. Generalstrejken var planerad sen länge och var oberoende av upproret egentligen, men kom ändå att samspela väl. Panagiotis menar också att rörelsen nu är på väg in i en lugnare fas, med mer typisk grekisk organisering. Massdemonstrationer, strejker och liknande.

Både han och de andra jag träffade menar också att stödet för ungdomarna är stort. Exempelvis uppger Giorgios Saponas från Kokkino (en del av det bredare partiet SYRIZA) att föräldraföreningar, exempelvis i Chania på Kreta, tagit uttalanden till stöd för ungdomar och demonstranter. Panagiotis å sin sida presenterar uttalandet från de små affärsägarnas organisation som menar att förstörelsen av butikerna är småpotatis jämfört med polisen brutalitet och ungdomars liv.

Efter att från början ha varit ett väldigt spontant uppror menar de också att det blir mer och mer organiserat, självorganiserat kan man säga och man för allt oftare fram krav på att regeringen ska avgå, att specialstyrkorna inom polisen ska upplösas och polisen avväpnas osv.

Alla de jag träffar ser också fram mot nästa vecka då demonstrationer är utlysta i mängder med grekiska städer på torsdagen.

– Det är en stor radikaliseringsprocess som pågår avslutar Panagiotis Sifogeorgakis, och vi jhoppas att kmapen för flyktingars rättigheter och kampen mot den våldsamma polisen och den nyliberala regeringen ska kunna samordnas.

– Man kan nog säga att det är som ett litet 1968, avslutar Giorgios.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, DN, SDS, SVD2,
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

PS. OKDE-Spartakos är medlem i Fjärde Internationalen och Kokkino är en sympatiserande organisation. Deras svenska systerparti är Socialistiska Partiet DS.

Advertisements
 • Danne

  Vilket patetiskt ursäktande inlägg.

  ”dom menar att förstörelsen av butikerna är småpotatais jämfört med polisen brutalitet”
  Vart är logiken i det?
  Ungefär som: Polisen spöar ungdomar, därför är det ok för ungdomar att slå sönder butiker?!?

  Jag har även läst om att butiksägare hamnat i slagsmål med dessa slynglar. Jag tror inte att dom är tacksamma för deras framfart.

  Dom vill dessutom avväpna polisen samtidigt som dom nu bevisar att polisen MÅSTE få bära vapen.

 • Anders_S

  Danne: jag har alltså inte pratat emd affärsägarna själv, däremot sett deras uttalande. Exakt vad de menar får du fråga dem.

  I övrigt är det ju inte ett ursäktande uinlägg. Det är ett beskrivande inlägg och jag kan säga dig att om jag hade levt i Grekland idag hade jag jublat åt ungdomarna. Precis som majoriteten av de vuxna i Grekland gör och som majoriteten av de små affärsägarna gör.

  Polisen i Grekland har skjutit ihjäl 70 personer på 10 år. Det är väldigt många och ett rejält problem.

 • Pingback: Den folkliga revolten i Grekland fortsätter | Svensson()