Jag har fördomar säger Curt Norstedt

Och eftersom som forskningen visar att jag har fel är forskningen inget annat än flum menar Norstedt. Kan Norstedts totala okunnighet och ignorans om brottslighet och kirminalitet visas på ett tydligare sätt. En civilingenjör(?) besatt av sin egen odödlighet och ofelbarhet förklarar att forskning är dumheter, att undersökningar är trams, att kunskap är flum.

Alla säger ju att den ökar, brottsligheten alltså, alltså måste den öka menar den fördomsfulle Curt Norstedt. Riktigt vilka alla är förstår jag inte, för det inkluderar inte forskarna i alla fall. För att forskningen säger nåt annat är irrelevant för Curt Norstedt. Det är flum. Med den typen av attityder är jag glad att Norstedt inte betämmer över nånting. Det är då värre med Beatrice Ask och Jan Björklund som tenderar att ha samma inställning. Forskning är ointressant verkar de tycka. Det är de förutfattade meningar vi redan har är det som gäller verkar vara dessa personers motto.

Och hur kan en person med förakt för forskning och vetenskap sitta i Ingenjörsvetenskapsakademin? Det verkar inte så seriöst.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Precis som Björklunds skola alltså, den finns bara i Björklunds huvud och då är den rätt och riktig. Alla bör få sig en grundkurs i kriminologi, då skulle 1. alla genomskåda Ask och Björklund sunkgia högerpopulistiska hårdare-tag-och-straff-retorik, 2. kvällspressens upplaga minska dramatiskt, tills man började skriva sanningen om brottsligheten.

 • A Nonym

  Någon läser uppbarligen Brännpunkt som Hin Håle läser bibeln ‚Ķ

  Det roliga är ju att när akutläkare hävdar att offren för våldsbrott blivit fler (de får in fler och värre skade offer) och att offren uppvisar mindre vilja att anmäla, brukar de avfärdas av BRÅ et al som okunniga amatörer som inte vet vad de talar om. Vilka befinner sig närmast verkligheten, BRÅ eller de som lappar ihop offren?

  Att all forskning inte är seriös är väl närmast ett trivialt påstående.

 • Anders_S

  Statistiken från sjukhusen är inte överens med enskilda akutläkares subjektiva upplevelser. Dvs det är inte sant att antalet svårt brottsoffer ökar, inte ens i sjukhusstatistiken. Ingen förnekar att det finns en ökning av viss typer av misshandelsbrott eller att brottsligheten är högre idag än på 1950-talet, men sen långt tid tillbaka finns ingen ökning, främst vad det gäller tillgreppsbrott, där det till och med är ganska rejäla minskningar.

  BRÅ:s undersökningar inludera anmälda brott (som är ett mycket dåligt mått), sjukhusundersökningar, enkäter, opinionsudnersökningar, utasatthetsundersökningar och allt man kan tänka sig. Den är så vitt jag kan se mycket mer vederhäfitg än enbart anmälningsstatistik och sjukhusrapporter.

 • anton

  Skulle strutsen Anders bli arbetslös så tar BRÅ emot med öppna armar misstänker jag.
  Kan påpeka att det var inslag i TVs nyheter från akutsjukhusen där det påtalats om hur våldet ökat ,men merparten av dessa unga offer vill och vågar inte anmäla.
  /*Borttagen mening utan relevans och med påståenden utan källa*/ #AS

 • Apan

  Idioti. Att tro att bara för man kallar det forskning och har ”statistik” som påvisar samband man verkar tycka är relevanta så stämmer det. Självklart måste all forskning granskas med ett hälsosamt mått av skepsis och ifrågasättande, det hör till forskningens natur. För några år sedan så ansågs ju rasforskning helt legitimt och relevant så ….

  För övrigt har alla människor fördomar det är min fördom och jag har ju sett tydliga exempel på fördomar här på din blogg där det varit ”typiskt” kapitalister eller borgare eller israeler eller polisen eller ……

 • Daniel

  Bra skrivet. Det är irriterande, dock ej märkligt (medialogik), att media skriver att brotten ökar – när fakta indikerar att det inte är så. Dock finns det problem med BRÅ:s statistik, framförallt vad gäller mörkertal. Men det går ju att komplettera statistiken med offerundersökningar (som scb:s undersökningar om levnadsförhållanden samt BRÅs egen trygghetsundersökningen). Vad gäller sjukhusregister kan jag rekommendera Estradas rapport Våldsutvecklingen i Sverige (http://www.framtidsstudier.se/filebank/files/20051201$134809$fil$m242m7Rh6IK5vOE2k361.pdf).

  Inget av det ovan nämnda ger en exakt bild av brottsligheten. Men sammantaget indikerar det på att brottsligheten generellt inte ökar. Ytterligare stöd kan man hitta för detta påstående genom att studera brott internationellt. Åtminstone under 1990-talet verkar brottsligheten ha minskat i de allra flesta länder, som te. ex. USA och GB. Alltså rör det sig om en internationell trend, som nog delvis måste förklaras utifrån internationellt perspektiv.

  Riktigt skrämmande är det dock att det politiska etablissemanget trummar på så hårt mot brottsligheten. Faran är inte att brottslighet inte är allvarligt, utan att ett mer repressivt samhälle lätt blir följden. Slutligen, min mening är att brottslighet till största delen sa betraktas som ett socialt problem och till största delen lösas med detta i åtanke.