Både fredligt och lugnt

Den stora pro-palestinska demonstrationen mot tennismatchen Sverige-Israel i lördags var både fredlig och lugnt. Att det på något sätt skulle varit antisemtiskt är bara dumheter. Det fanns uppenbart en del enskilda som hade med sig olämpliga och egenhändigt tillverkade plakat och säkerligen ropades det en del olämpligheter på arabiska (men hur fan ska vi som inte kan språket veta det), men inget av detta förvandlar ju arrangemanget i sin helhet till nåt annat än en antiimperialistisk, antikolonial, anti-israelisk, lugn och fredlig protest. Per Gudmundson har ju som vanligt (och andra på SVD:s ledarsida) ingen koll, han var inte där och han drivs som vanligt av sina fördomar,

Det hela pågick i 4 timmar. Under den tiden stördes arrangemanget under cirka en halv timme av en liten stökig grupp på cirka 50 personer. Alla andra i demonstrationen tog avstånd från dessa och agerade för att få stopp på våldet. Det lyckades. Förutom mindre fel så skötte sig både demonstrationsledningen och polisen utan större anmärkningar. Däremot så gjorde de autonoma återigen bort sig och detta bör vara förtemål för en allvarlig diskussion inom vänstern som helhet.

Under tiden fortsätter förtrycket i Palestina.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Jag tror att man aktivt måste hindra maskerade individer att delta i demonstrationer.

 • Anders_S

  Jinge: Det är en del. Det som diskussionen egentligen handlar om är hur man gör det. Vi har lyckats i Göteborg. DÅ måste man fråga sig vad man gjort i Göteborg som inte gjorts i Stockholm och Malmö.

  I Göteborg har vi i huvudsak inkoprporerat de autonoma i planering och genomförande av demonstrationer.

  Argumentationen är enkel. Vill vi nå arbetarklassen kan vi inte vara makserade , anonyma och våldsamma. I dagens klasskampsläge är sådant uppförandde kontraproduktivt och skrämmer bort de vi vill nå.

  Å den andra sidan har vi i Göteborg också arbetat hårt för att förändra polisens sätt arbeta. Detta innebär att ett av skälen för de autonomas vilja till våld försvinner (självförsvaret, vilket det är svårt att argumentera mot). Polisen slutar vara aggressiv och slutar ge sig på folk i onödan. Detta arbete har just påbörjats i Malmö och är på fosterstadiet i Stockholm.

  Den framgångsrika vägen i Göteborg bör kopieras på andra orter. Den innefattar inte utfrysning eller uteslutning av de autonoma grupperna. Det är detta jag argumenterar för och detta jag och mitt parti arbetar för.

 • Angående ramsan skrev min vän Mohamed så här och jag kan bara hålla med :

  Ramsan är inte riktad mot judar generellt. Det fanns ju flera muslimer av judisk bakgrund i Muhammeds här. Den är enbart riktad till judarna i Khaybar som hade förrått muslimerna.

  Muslimerna hade ett avtal med dem om ömsesidig hjälp som de svek. Så fientligheten hade ingenting att göra med att de var judar.

  När Norge ockuperades av Nazistyskland under andra världskriget sade man att Norge var ockuperat av ‚Äútyskar‚Äù.

  Det innebär inte att man var fientlig mot alla tyskar eller såg alla tyskar överallt som legitmia mål.

 • Erik

  Bahlool,
  Så….när man skanderar ramsan idag, vad menar man då? Jag gissar att den inte är riktade mot judarna i Khaybar, det kapitlet känns lite överspelat.
  Vidare var det väl judarna i Banu Qaynuqa som ansågs ha förått Muhammed, inte de i Kahybar?

 • Anders_S

  Jag vill inte ha mer kommentarer om ramsan. Som jag bedömer som olämplig i sammanhanget och som antisemitisk. Men det gör ändå inte demonstrationen antisemitisk.

 • Banu Qaynuqa flydde till Khaiber. Så Anders om man skriker död åt Israel, är det antisemitiskt?

 • Bahlool, jag lovar att förkrympta hatande män som Per Gudmundson kan få våra fotbollsklacksånger till att vi är ute efter att ta över hela världen.

 • hahaha tror jag också Nicklas har märkt att det inte spelar så stor roll vad man säger eller tycker, motståndaren har alltid en viss uppfattning om en.

 • Pingback:   Pers värld är inte vår — Mullvaden()