Myndighetsövergrepp mot gayparad

I Ryssland har myndigheterna först förbjudit Prideparaden och när folk ändå försökte genomföra den så grep man ett 80-tal personer, stoppade och upplöste den med våld. Ryska myndigheters respekt för demokrati, demokratiska rättigheter och yttrandefrihet är lika med noll. Homofobin är utbredd i landet och får alltså stöd från myndighterna som på gammaldags vis yrar om ”omoral” och liknande. Inte heller är det första gången som Pride i Moskva utsätts för diverse angrepp och övergrepp. Ryssland har lång väg att vandra innan landet på något sätt kan betraktas som demokratiskt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Ryss

  Vi ryssar e inte så ”civiliserade” som svenskar att vi kan låta homogrupper gifta sig, skaffa barn, och prata öppet att detta e OK att vara homosexuel…

 • Maria

  Jag blir så ledsen över att se dessa bilder. Blir tårögd och arg.”Stonewall” i mindre format. Och större kommer dessa demonstrationer bli med tiden som alltid när man försöker kväsa friheten till livet och kärleken.
  Tillslut blir konfrontationen omöjlig att slå ihjäl (även om offer kan skördas, som det gjort förut).

  Till oss svenskar en uppmaning: Ta inte vår frihet att älska för givet!
  Varje år då vi går i eller ser på Prideparaden…tänk på och hylla de som gått före i denna kamp!
  Och glöm inte att kampen tyvärr fortfarande inte är slut. Låt oss inte nöja oss med några få rättigheter. Och då vi nått dit vi rätteligen förtjänar = fulla rättigheter, låt oss då stå upp för våra medmänniskor i andra länder.
  -De behöver oss!!!
  /Maria

 • Max

  Det som är komiskt med homofobin i Ryssland är att den enar folk från hela landets politiska spektrum i sin irrationella avsky för homosexualitet. Sorgligt, men komiskt på något sätt. Hur blir en rysk kommunist och en rysk nazist kompisar? Släng fram en regnbågsflagga så går det som på räls.

  Jag har svårt att förstå varför folk ska dra in ”kärlek” när man talar om grundläggande rättigheter. Det blir bara… flummigt. Kärlek är inte ett seriöst argument för någonting. Vad jag ser som den grundläggande frågan är: vilken utomstående skadas av en sexuell relation? Detta oavsett art. Om du så är dendrofil eller har någon annan mindre vanlig läggning så bör det inte vara olagligt. Men man får väl acceptera att många inte kommer att acceptera att folk är annorlunda. Dock måste myndigheterna skydda dem från fysisk skada, oavsett om de har en sexuell läggning eller politiska åsikter som folk inte gillar. Men som jag ser det så finns det även en demokratisk rättighet att ogilla folk. Homofobiska åsikter bör därför vara tillåtna, precis som vilka andra åsikter som helst, oavsett hur underliga de må vara. Att skandera skällsord vid demonstrationer eller manifestationer är en sak, men ge fan i att ta till våld!

  Frihet, inte kärlek bör styra. Känslor har en tendens att ställa till med fler problem än de löser. Homofobi är ju som bekant också något som sitter i huvudet.

 • Observatör

  ”Paraden” var förbjuden av myndigheterna, men de ville ändå hålla en demonstration och därför upplöstes den. Och det var väl tur det, d.v.s. att myndigheterna tog hand om den, annars hade de väl blivit ett lätt byte för vargarna i staden.

  I övrigt håller jag mer eller mindre med Ryssen; jag har inget emot att folk är homosexuella, men att hålla parader – i synnerhet som de gör här i Sverige – är enbart provokativt, i synnerhet i ett land som Ryssland som bevarar sina värderingar och traditioner. Vad hålls paraderna för överhuvudtaget? Provokation.

 • Onkel Tom

  @ Observatör:

  Och hur tror du annars man ska få ut ordet och få igång diskussionen?