Sossarnas opinionstapp avstannar

Enligt den senaste opinionsundersökningen om nästa års riksdagsval från Sifo verkar det som om socialdemokraternas opinionstapp har avstannat. Det kan vara en tillfällighet eller så är det resultatet av att den ekonomiska krisen nu börjar märkas ordentligt hos vanligt folk, med ökad arbetslöshet, mindre pengar och andra bekymmer. Att den inte märks hos rika syns på det faktum att tidninagrna ropar ut att svenska folket blir rikare. Det är förstås enbart en del av folket som blir rikare, nämligen de som redan är rika, men det vill media förstås inte skriva.

Intressant är att oppositionens övertag är enormt bland unga väljare och i den gruppen är miljöpartiet det nästa största partiet. Den stora ökningen av stöd jämfört emd tidigare udnersökning står dock övriga partier för. En ökning till 3,3% av väljarstödet kan noteras. Hälften av detta står Piratpartiet för.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Mona vände (S)kutan på första Maj i Malmö « Röda Berget()

 • Jag ser det oerhört viktigt att vi stödjer Piratpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, de är de partier som mest konkret intresserar sig för de viktigaste frågorna som rör vår framtid under oöverskådlig tid.

  Förhoppningsvis plockar dessa partier väljare ur Sossarna och Moderaterna ffa. Därmed inte sagt att det inte finns mycket vettiga moderater (heja Karl Sigfried) men både Sossarna och Moderaterna var tex för mjukvarupatent inför EU-omröstningen 2005, som tack och lov inte gick igenom.

  Både Sossarna och Moderaterna har varit med att jobba fram IPRED och FRA. Och den drakoniska HADOPI-lagen stödjs av en extremhögerpresident Sarkozy. EU är en riskabel maktapparat då denna maktkoncentration gör den känslig för koncentrerade lobbyattacker från den penningstinna media-industrin.

 • TB

  Det må vara att socialdemokraterna ökat med 0.2 procentenheter men med tanke på all möjlighet till mediaexponering som första maj ger är det ingen gigantisk förändring. Att populistiska vänsterpartiet lyckats profitera sig till 0.5 procentenheter är heller kansek inte så konstigt. Däremot tycks miljöpartiet ha kommit lite i skymundan under första maj vilket lett till ett tapp.

  Intressantare eller och oroande är ökningen av övriga där enfrågepartiet Piratpartiet och främlingsfientliga Sverigedemokraterna finns.

 • Anders_S

  TB: Ökningen bland övriga är förmodligen mest PP, men eventuellt ockå AI. SD redovisas inte bland övriga. För dem finns ingen ökning. Bland övriga partier finns alltså också Arbetarinitiativet och Feministiskt Initiativ.