Arrangörer på rockfestivaler jagar inte knarklangare

Det är uppenbart för alla att arrangörerna av Peace and Love, Sweden Rock, Arvikafestivalen och Hultsfredsfestivalen , för att nämna några rockfestivaler i Sverige, inte jagar knarklangre eller tjuvar själva. Det görs av polisen. Knarklangning är olagligt och de flesta arrangörer, i själva verket alla, accepterar det inte. Men arrangörerna är inte ansvariga för besökarnas och deltagarnas eventuella brott. De är inte heller medhjälpare eller medbrottslingar.

På samma sätt är det vid Dreamhack. Arrangörerna kan inte på något sätt hållas ansvariga frö brottlsiga handlinag i form av illegal fildelning, piratkopiering. Det är brottslingarna själv asom ä ansvariga. Inte heller är det arrangörens ansvar att jag brottslingar. Det finns myndigheter som har ansvar för sådant.

Det blir både absurt och rättsosäkert om Ipred-lagen i sådana här fall kan utnyttjas för att döma anordnarna av Dreamhack för medhjälp till brott:

På forumet skriver personer som jobbar på evenemanget att DreamHack, trots sin antipiratpolicy, inte kommer att agera mot den olagliga fildelningen:

”Crew tillåter inget olagligt och då fildelning av upphovsrättsskyddat material är olagligt så får man teoretiskt sett inte göra det på DreamHack. Men det finns knappast mycket vi kan eller vill göra åt det heller.”

Anders Ahlqvist på Rikskriminalens IT-brottssekton säger att det är upp till upphovsrättshavarna att med hjälp av Ipredlagen vidta åtgärder. Polisen kommer alltså inte att agera.

Jan Rosén, ordförande i Svenska föreningen för upphovsrätt, menar att arrangören – i det här fallet DreamHack – är ytterst ansvarig och att den fildelning som sker under evenemanget kräver tillstånd från samtliga upphovsrättsinnehavare. Finns inga sådana är det ett intrång.

– Det här är ett massutnyttjande. DreamHack-arrangören kan fällas för medhjälp till brott mot upphovsrätten. Den risken löper de, säger han till SvD.se.

Tänk er själva om arrangörerna av Hultsfred elelr Roskilde skulle dömas för medhjälp till brott som besökare eller artister begått. Det är naturligtvis helt oacceptabelt i ett fungerande rättssamhälle. På samma sätt är det naturligtvis med Dreamhack. Kan man använda Ipred på det sättet som Jan Rosén hävdar, är Ipred ett hot mot rättssamhället och inget annat.

Äevn om Ipred inte fanns är dte ju inte fritt fram för piratkopiering, det hade fortfarande varit olagligt, men självklart är det nu och alltid fritt fram för fildelning. Fildelning är inte olagligt, inte föremål för upphovsrättsmäns intressen eller liknande. Om det sker med tillåtet material och på lagligt sätt vill säga.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, 5,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements