Ted Valentins obefintliga problem med Google

På flera sajter och i media så uppges att Ted Valentins olika sajter inte skulle vara indexerade på Google. Det är en felaktig uppgift. Jag får upp hans sajter varje gång jag söker. Ta sajten Sushikartan som exemepel. Söker jag på bara sushikartan får jag upp en massa andra träffar som länkar till eller skriver om hans sajt, men söker jag på Sushikartan.se så får jag Ted Valentins sajt högst. Det hela verkar snarare vara ett problem med att han sajter inte är perfekt gjorda för att synas bra på GoogelGoogle.

Jag trodde tidigare innan jag testat ordentligt att jag fick olika sökresultat på olika datorer med olika operativystem och olika webbläsare. men så är det inte. Jag får samma resultat överallt (Jag har testat Debian-linux och flera olika webbläsare, Mac och flera olika webbläsare liksom PC och Firefox, jag har också testat den 19:e såväl som den 20:e). Ted Valentins sajter syns på Google och det han sysslat med verkar mera vara en reklamkupp än reella klagomål. Orsaken  till att han behöver reklam kan möjligtvis vara att besökarantalet på hans sajter tycks ha minskat rejält under nån tid. Kanske beroende på att han börjat få konkurrens inom området. Och han tycks ha blåst en del bloggare och journalister rejält (testar ni inte innan ni skriver?) av bara farten.

Man kan naturligtvis diksutera Googles dominerande roll och de problem det kan föra med sig ändå. Men Ted Valentins och han sajter är inget bra exempel på ett sådant problem. För som jag ser det har Ted Valentin inga problem med Google.

Intressant?
Bloggat: Nikke Index1, 2, Andreas Ekström, Signerat Kjellberg,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements
 • Det är en mycket stor skillnad mellan hur det såg före Google agerade och hur det ser ut nu. Då hamnade hans egna sajter före de som skrivit om honom och nu hamnar han i flertalet av fallen betydligt längre ner. Att han använder googles data för att driva sina sajter är en orsak och att det finns konkurrerande sajter av liknande slag som Google själva vill framhålla är givetvis en orsak och självfallet påverkar detta honom. Att Google sedan inte gör något brottsligt är en helt annan sak, men att det inte skulle ha påverkat honom är direkt felaktigt.

 • Pidda

  Nu är det väl så att Ted V utnyttjat en massa knep för att få Googleträffar högt upp vid sökningar. I takt med att Google förfinar metoderna för att komma tillrätta med manipulation så fastnade nu Teds sidor i nätet. Jag kan inte bli så upprörd över detta.

 • Det må så vara, men gör en sökning på ”sushi odenplan”:
  http://www.google.se/search?hl=sv&q=sushi+odenplan&btnG=Google-sökning&meta=&aq=f&oq=
  Ted borde finnas där, men min bloggpost som kritiserar Google placerar sig högre.

  Eller, försök hitta Hotellkartan.se i en sökning efter hotellkartan:
  http://www.google.se/search?hl=sv&q=hotellkartan&btnG=Sök&meta=

  Som Fredric skriver gör ju Google som de själva vill med sökresultaten. Det är i deras fulla rätt. Men det grundläggande problemet här är att Ted gjorde för bra sajter, som även placerade sig på väldigt generiska sökningar, som st eriksplan, odenplan eller vasaplatsen.

 • Ior

  Det är skillnad på att hitta en site på domain.se och domain. Eller du kanske alltid söker på fotboll.se när du vill ha information om fotboll?

 • Anders_S

  Nikke: Vad jag än söker på så hittar jag sajten. Söker jag på Hotellkartan.se så får jag den överst. Söker jag på Hotellkartan så hittar jag den vid hans blogg Hotellkartan. Och söker jag på Hotellkartor hittar jag den.
  Däremot så hittar jg inte Teds sajt när jag vill ha sushi på Odenplan. Och det vill jag ju inte heller. Jag vill hitta en sushirestaurang på Odenplan.

  Dessutom hittar jag information som visar att Ted Valentin är en hejare på att göra reklam för sig och sina produkter. Inget fel i det, men jag kan inte heller se nåt större fel i Googles hantering heller. Dessutom kan det ju vara så att den är rätt nu och var fel förut. Vad vet jag. Jag har ju inga tidigare sökningar att jämföra med.

 • Hej!

  Nu har jag skrivit lite mer om detta, här: http://www.tedvalentin.com/2009/07/direct-feedback-from-matt-cutts.html

  Det här om sajterna är svartlistade eller inte. De ÄR svartlistade.

  Sidorna ligger fortfarande kvar i indexet, men värdet för samtliga sidor har satts till nästintill noll. Det innebär att en sajt som Sushikartan gått från cirka 800 besökare om dagen från Google till kanske runt 20. Där dessa då googlar ”Sushikartan.se”

  Pidda, jag har inte använt några otillåtna ”knep”.

 • Martin

  Teds problem löstes i samma ögonblick som han lyckades få uppmärksamhet för sitt gnäll…

  Han är en intermediär, så för hans del är det fel att folk tar sig förbi honom. Någon sa att internet skulle döda intermediärerna och det är sant endast i vissa fall.

  Skall man kritisera Google så finns det betydligt suspektare saker att ta upp med dem. Google-ads är definitivt något man bör hålla ögonen på, blackbox budgivning där google administrerar black-boxen. Känns tryggt.

 • Anders_S

  TEd: Ärligt sagt. Jag begriper inte? När man söker på Sushikartan.se så hamnar din sajt överst. Vad är problemet i det läget? När jag söker på odenplan + sushi vill jag inte få upp din sajt. Det får jag inte heller. När jag söker på sushikartan dyker den inte upp, mer än indirekt. Och det kan ju tyckas lite fel. Men nån större konstighet är det inte.

  Och du är inte svartlistad, då skulle väl sajterna inte vara indexerade överhuvudtaget. (från en som aldrig besökt dina sjeter och som flitigt använder Google så verkar det i all fall som dina sjater syns på Google, oavsett vilken kommunikation du haft med bolaget och det ser jag i all fall inte som en svartlistning). Cutts nämner heller inget sådant i brevet du publicerat. Men han nämner att de tagit speciell hänsyn till användarna och att de därför delvis behövt få bort dina sajter då de på vissa sökningar gav för många svar och dominerade för mycket. Vilket naturligtvis avspeglar att sajterna är populära. Dock till men för mig som söker på Google. Det argumentet tycker jag är korrekt. Söker jag på sushi vill jag inte ha 10 svar från dina sajter. Det räcker med ett.

  Något du ju håller med om. Men naturligtvis kan Googles åtgärder minska antalet besökare till dina sajter när sajten inte längre dyker upp på andra sökningar än på själva sajtnamnet.

 • Hej Anders, kan du tipsa mig om dina ACAP-inlägg här på bloggen, har svårt att hitta ngt nyanserat om ACAP. (Som stoppar sökmotorers indexering upphovsrättsskyddat material.) Skulle behöva få lite mer input.
  Mvh
  Annika Beijbom

 • Hej Anders,

  Det här är inte något jag hittat på för att få uppmärksamhet. Även om det är en intressant konspirationsteori…

  Låt oss ta det från början. Ta DIN blogg som exempel. Tycker du att det är rimligt att man hitta till din blogg enbart i det enskilda fall att man googlar den EXAKTA domänadressen ”Zaramis.nu/blog”?

  …eller vill du även att man ska hitta till den om man söker efter sådant du skrivit om? ”Debatten om marklund”, ”latinamerikanska vänsterledare”, ”problem med Google” osv?

  Just nu ligger du femma när man googlar ”problem med Google”.

  Badkartan.se låg tidigare bra till om man exempelvis googlade ”badplatser”, ”långholmsbadet” eller ”badplatser vid fårösund”. Och så vidare. Men nu har den och flera av de andra sajterna alltså blivit svartlistade och går enbart att hitta om man skriver in den exakta domänadressen. (Men om man nu har den, varför Googla?)

  Tydligare än så kan jag inte beskriva det.

  Ted

 • Ludde

  Ted…

  Tycker du inte att det är rimligare att man får upp just badplatser vid Fårösund först, om det är det man söker på?

  Kanske några texter också som handlar om att bada vid Fårösund, men inte i första hand en kartapplikation med massor av tjänster på.

  Att engagera hela bloggsverige för att få hamna först på Google igen verkar lite konstigt. Alla kan ju inte vara först. De allra flesta hemsidor ligger ju inte ens på första träffsidan och de kan ju vara precis lika informativa. Så kan det vara.

 • Alexandra

  Kan inte säga att jag vill uttala mig om Teds vandel, men det är uppenbart att Google har rankat om Sushikartan avsiktligt.

  Jag har inte besökt några av de andra sajterna, men har varit en trogen besökare på sushikartan. Den gick, mer eller mindre på en dag, från att vara en vanlig träff till att totalt försvinna. Det var då jag fick höra talas om det här bråket, eftersom jag började leta efter anledningar till att den hade stängt (det var vad jag trodde hade hänt).

  Jag har använt sökmotorer sedan Webcrawler, och jag söker ofta på restauranger i olika städer. Jag tycker inte, som folk här låter påskina, att det är något konstigt med Sushikartans tidigare höga ranking. Hur många andra svenska sajter fanns det egentligen med sushi som tema? Det här är inte konstigare än de meta/recensionssajter om San Fransiscos restaurangliv jag får upp när jag letar restauranger för semestern.

 • http://tinyurl.com/ko6nfy

  Sidan ligger i Googles index. I övrigt så skulle man väl kunna anta att Google hanterar sitt sökresultat hur de vill. Om ett hotell får dåligt betyg på t.ex. hotellkartan.se och de sedan anser sig vara felaktigt behandlade, kommer Ted då att ändra på den saken? Troligen inte, eller?

  Varför skulle Google jäklas med just Ted? Gillar de honom inte, eller är det så att något kring sidorna som rent tekniskt inte följer normal standard? Googles sökalgoritmer är det som ligger bakom relevansen i sökresultatet. Att dessa skulle ha specialskrivits för att spöa Ted tvivlar jag starkt på.

  Är inte det enklaste att endera köpa en riktig sökmotoroptimering eller sponsrade länkar?

 • RS

  Jag förstår inte varför Ted Valentin har rätt att vänta sig att just hans sajter ska rankas högre än andras. Hans projekt bygger väl oftast på att han programmerar och andra ska sedan skicka in innehåll, fylla med betyg och annat.
  Jag tycker det är bra att Google börjar orientera sig mer mot att den som skapar innehållet kommer högre upp på sökningen.
  Det är samma sak som med Intressant-sajten. Ibland hamnar den högre än de olika bloggarna som pingar dit. Det är ju fel egentligen.

 • Bo

  Nu har han ju inga problem längre, eftersom hans spärr är bortplockad. Söker man på badkartan dyker han upp igen.

  Så nu är den saken ur världen.

 • Henrik H

  När jag söker på ”sushi odenplan” vill jag inte ”hitta en sushirestaurang på Odenplan”. Jag vill hitta en BRA sushirestaurang (inte bra som i bra sökmotoroptimerad, utan bra som i en som många rekommenderar) som ligger i närheten av Odenplan (det gör inget om den ligger tre kvarter bort).

  Detta tycker jag att Sushikartan.se löser utmärkt. Sen kan man tycka vad man vill om korslänkarna och att ”gråta ut i media”, osv.

 • Jag sökte tidigare på sushikartan och fick inte upp den så gick och slog in adressen direkt i webläsaren. Men sidan fanns inte. Undrar vad det kan bero på? Den är ett mycket bra exempel på hur smart en databas har lagts upp. Gillar den skarpt, mycket glädje av siten.