Med såna åklagare är det inte konstigt att det blir få våldtäktsåtal

Man har ju ibland undrat över varför så få våldtäktsanmälningar går till åtal, men med tanke på åklagaren Rolf Hillegren och han numera ökända uttalande så förefaller det som om det kanske är åklagarna som inte ser till att förundersökningarna genomförs ordentligt:

– När man säger våldtäkt tänker man mest på riktiga ruggiga våldtäkter. Men tar man en man och en kvinna som känner varandra och kvinnan säger att hon inte har lust i dag, men mannen kör ändå. Visst är det oschysst, men kanske inte värt två års fängelse. Det liknar mer en ordningsförseelse, säger han.

Han följer upp med följande groteska uttalande i en intervju:

”Man kan göra groteska exempel. Säg att Agda och Herbert har varit gifta i ett antal år och har ett regelbundet sexliv. En kväll säger Agda: Inte i kväll, men han är inte fin i kanten och hon gör inget motstånd. Om vi bortser från bevisbördan, ska han straffas för det? Han gör något mot hennes vilja, men är det värt två års fängelse? Det är ett helt annat brott än det många förknippar med våldtäkt.”

Och i Aftonbladet vidhåller han sin vrickade ståndpunkt, nu genom att hävda att det bara är icke-gentlemannamässigt att våldta:

– Man brukar ju säga att ett nej är ett är nej och det kan jag ju i och för sig hålla med om. Det är naturligtvis ett allvarligt brott mot en gentlemannaregel att inte acceptera det. Men det är inte värt två års fängelse.

Jag tycker det är riktigt att beviskraven är höga i våldtäktsmål som HD slagit fast, då det rör sig om grova våldsbrott. Rättsäkerheten är viktig i sådana fall, ja i alla brottsfall. Motsatsen vill jag inte veta av. Men det krävs då också att åklagare och polis tar utredningarna på allvar och gör sitt arbete ordentligt. Det finns anledning att tvivla på att så är fallet när det gäller våldtäktsanmälningar i ljuset av vad Hillegren sagt. Åklagare kan i motsats till domare skiljas från sitt jobb. Det är nog dags att skilja Rolf Hillegren från sitt jobb. Han verkar inte vara vuxen uppgiften.

Det finns förmodligen en liten ökning av antalet våldtäkter i Sverige, samtidigt som det finns en ökad anmälningsbenägenhet. Lagändringar har dessutom gjort att fler övergrepp är att betrakta som våldtäkter och i BRÅ:s statistik över anmälda brott uppstår därmed en synvilla på en stor ökning av antalet våldtäkter. Så är dock inte fallet. Svårt för en del att förstå, dock.

Intressant?
Bloggat: Kulturbloggen, Peter Sunde, Politik & Poesi, Daniel Scythe, Unni Drougge, LOKE, Annarkia,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Blogghelvetet.se » Blog Archive » Våldtäkt, Det liknar mer en ordningsförseelse()

 • Erika

  Svensson, i sak har du naturligtvis rätt, men jag kan berätta en liten historia om gårdagskvällen, då min man sedan många år, defintivt inte ville ha sex, men jag ville. Jag respekterade definitivt inte hans ovilja, utan satte mig på honom, tog av honom byxorna och kalsongerna, och ‚Äúsatte på‚Äù honom. Han gjorde inget motstånd, utan tyckte väl för husfridens skull att jag skulle få vad jag ville ha.

  Är detta våldtäkt? Som jag förstår din skrivning idag så är det definitivt våldtäkt (vilket det lika självklart inte var). Så höj intelligensnivån i denna debatt, tack. Det finns våldtäkt och våldtäkt. Vi är inte ettor och nollor, det finns grader i alla helveten, även detta. Försök förstå det, och undvik, snälla du, att vara så f-bannat politiskt korrekt.

 • Erika, ditt exempel är knappast intressant. För inte anmälde du väl din man för våldtäkt och inte blev det ett fall för åklagarväsendet? Jag tvivlar på att åklagare någonsin behöver ta tag i liknande fall så Rolf Hillegren kan knappast ha syftat på detta.

 • Erika, ditt exempel är så långt från relevant som tänkas kan. För att Du skall kunna ‘sätta på’ din man, så krävs faktiskt att han har erection! Får han erection så har han åtminstone reagerat positivt på din propå.
  Icke alls jämförbart med män som inte accepterar kvinnors NEJ. En psykisk övertalning till sex är ett våldförande mot en kvinnas vilja.

 • Jakob

  Hampus,
  Det var exakt det som Erika skrev som åklagaren också tog som exempel, fast med nekande kvinna utbytt mot nekande man.
  Jag håller helt med åklagaren, det är stor skillnad på våldtäkt och våldtäkt. Att slentrimässigt tilldöma 2 års fängelse oavsett omständigheterna är varken rättvist eller effektivt. Om inget våld eller hot används för att genomföra våldtäkten är det dessutom inte alls en våldtäkt enligt lagens mening utan ”sexuellt utnyttjande” och bör inbegripa en lägre straffskala. ”Riktiga” våldtäkter å andra sidan bör kunna ge betydligt mer än två års fängelse. Det är helt enkelt en stor skillnad på att ha sex med sin pojk/flickvän trots att denne sagt nej men i övrigt inte gör motstånd och att överfalla en tjej på väg hem genom en mörk skog och med brutalt våld tilltvinga sig sex.

 • profanum_vulgus

  Ja Erikas exempel är exakt åklagarens exempel.

  Vidare är det underligt att påstå att det skulle bli färre åtal av att en åklagare har uppfattat att våldtäkt (numera) är ett väldigt vidsträckt brott. Samma åklagare skrev f.ö. 2006 om att åtalsplikten borde undantas för vissa bagatellartade brott där man inte ansåg att en kränkning begåtts (vilket han alltså inte anser i det aktuella fallet, bara att det är en kränkning som förtjänar mindre än 2 års fängelse). Han pratade då om krogvakter som anmäler kroggäster vilket får till följd att oskyldiga döms och andra döms för värre brott än de begått. Men det visar ju att han tar åtalsplikten på allvar.

 • I så fall är åklagaren rent ut sagt korkad. För ett sådant fall kommer aldrig komma till honom. Om han tror det kommer han att frikänna massor av våldtäktsmän av ren dumhet.

  De som anmäler våldtäkt är inte folk som av ren trötthet låter sin partner hålla på för att bevara husfriden. Anmälan är snarare motsatsen för husfriden.

 • profanum_vulgus

  Eckerman:
  Varför skulle han ”frikänna” någon om det inte kom några sådana fall?

 • Martin

  Inger,
  en erektion behöver inte ha något med sexuell upphetsning att göra, eller en positiv reaktion. Som om en man bara får erektion när han är glad, eller tycker det är skönt. Det Erika gjorde är exakt det du tycker är hemskt om män gör mot sin partner, även om Erika var mer handgriplig till och med. Hur man skall handkas med detta har jag dock ingen åsikt om.

  Men jag anser det är bra att det blir rimlig bevisbörda på det. Jag känner en som jag vet blivit anmäld för våldtäkt på helt påhittade grunder, av en svartsjuk och psykisk störd kvinna. Därmed inte sagt att jag tycker det är bra att vi har åklagare som ser våldtäkt inom relationer som något att rycka på axlarna åt. Våldet mot kvinnor i relation är ett problem som är svårt att komma åt, det bir inte lättare med sådana åklagare.

 • Profanum, nu gör du dig löjlig. Vårat rättssystem säger att man måste frikänna då beviskraven inte uppnås. Om det inte står bort om allt tvivel att en man är skyldig. Och ofta kan så kraftig bevisning inte uppnås utan vittnen.

  Att han sedan själv har förutfattade meningar och frikänner oftare är en annan sak. Vad jag vet har just Hillegrens distrikt en sämre uppklarningsprocent av våldtäkter än andra distrikt (har tidigare nämts i SvD, hittar inte länken nu). I Sverige ligger uppklarningsprocenten på kring 10%. Menar du på allvar att du tror att 90% av alla anmälningar är falska?

 • Bosse Johansson

  Rent instinktivt blir jag väldigt misstänksam mot Hillegren. Men jag blir lika misstänksam mot Hillegrens absoluta motsats, Madelen Lejonhuvud, som polemiserar mot Hillegren i dagens SvD/brännpunkt.
  Man ska veta att våldtäktsmål ofta är komplicerade saker. Långt mer komplicerade än vad som framgår av media. En god vän till mig har berättat att det typiska våldtäktsmålet av idag handlar om en blöt afton med tillhörande efterfest som slutar i orgie. En orgie som ingen av de inblandade är särskilt stolta över dagen efter. De gånger ruelsen resulterat i anmälan om våldtäkt har domstolen att ta ställning till diametralt motstridiga uppgifter. Samtliga har varit ordentligt berusade. Det säger sig självt att det är snudd på omöjligt att avkunna rättssäkra domar under sådana omständigheter.

 • profanum_vulgus

  Hampus Eckerman:
  Uppklaringsprocenten för våldtäkt är enligt BRÅ 40%, vilket är högt i förhållande till andra brott. Uppklaringsprocent är dock ett dåligt mått som inte säger så mycket.
  Ibland räknar man dock på antalet anmälda brott delat på antalet fällande domar (som t.ex. Diesen gör, detta kallas dock inte uppklaring), detta är ett ännu sämre mått. Många anmälningar rör många brott som ska ha begåtts av samma person och mot samma person. 2008 fanns t.ex. en anmälan på 250 brott och en annan på 100 brott, att det för dessa 350 brott bara kom två fällande domar innebär en uppklaring på 100% men enligt Diesens sätt att räkna bara 0,6%.

  /*Off-topic, borttaget*/ #AS

  Vad gäller falska anmälningar så går det inte utan mätningar att säga något om det, sådana mätningar får ingen bidrag för att utföra i Sverige. /*källa behövs, därför borttaget*/ #AS

 • Profanum, du syftar på polisiärt uppklarade. Där räknas också de fall där man inte kan binda gärningsmannen till brottet. Se sid 54 så kan du notera att det blott är i kring 10% av fallen som våldtäkten ens leder till att åtal väcks:

  http://www.bra.se/extra/measurepoint/?module_instance=4&name=V%e5ldt%e4kter%20slutred.pdf&url=/dynamaster/file_archive/050511/5bae71cb5169364a3fac9dacf796b048/V%25e5ldt%25e4kter%2520slutred.pdf

 • profanum_vulgus

  Hampus Eckerman:
  /*Jag diskuterar inte modereringar*/ #AS
  Angående beviskravet så var det5 ju DU som tog upp det, så hur kan det vara OT när jag svarar på det?

  Angående de falska anmälningarna i USA så är källan:
  Kanin: False rape allegations-94
  En kortfattad genomgång finns här (förvisso en tvivelaktig sida):
  http://christianparty.net/kanin.htm

  Det är inte 10% av FALLEN, det är 12% av BROTTEN. När en person anmäler 250 brott så åtalar man ju bara för en liten del av de påstådda brotten därför att det blir helt ogjörbart att redovisa för alla i en rättegång och enbart en utredning där 250 olika händelser ska redovisas skulle ta enormt mycket tid.
  Det är alltså inte 10% (eller 12%) av de anmälda PERSONERNA som blir åtalade.

 • Våldtäkter i USA känns inte relevanta här när. Förstår överhuvudtaget inte din invändning annars förutom att av någon märklig anledning vill skilja på brott och brottsfall.

  Du påstod att orsaken till att folk blev frikända var för att våldtäkterna inte var så allvarliga, isjälva verket var någon bara lite trött innan de gick med på samlag. Annars skulle ingen bli frikänd menade du.

  Det är en otroligt cynisk syn som menar att 90% av alla anmälningar om våldtäkt skulle vara bedrägerier.

 • profanum_vulgus

  Hampus Eckerman:
  /*off-topic, borttaget*/ #AS

  DU frågade om andelen falska anmälningar. Jag gav dig det underlag som finns. Sedan får man naturligtvis resonera kring skillnader mellan USA och Sverige vilket jag också gjorde. T.ex. att USA är mer sexualkonservativt vilket gör att de motiv till att ljuga som angavs i den undersökningen antagligen inte skulle ha samma fördelning här.

  Jag har inte påstått att folk blev frikända av någon särskild anledning. Eftersom de flesta som åtalas för sexualbrott fälls (precis som det är brukligt med modebrott) och de som frias normalt sett har bevisat att de är oskyldiga.
  Det var DU som hävdade att en åklagare kunde frikänna och sedan menade att Hillegren skulle frikänna folk som anklagades för det som han exemplifierade samtidigt som du hävdade att detta aldrig förekom. Det var det ologiska i detta jag kommenterade.

  Ja om någon nu har framfört den synen så är den underlig, även om jag inte kan se den som mer cynisk än den som hävdar att 90% är sanna.
  Jag har tvärtom mycket tydligt förklarat att det är en (medveten) statistisk miss som leder till påståendet att så få anklagade skulle fällas. Det är brott och inte personer som avses.

 • Bevisat att de är oskyldiga? Nej, det är tvärtom. Oskyldig tills motsatsen bevisats.

 • profanum_vulgus

  Vad är det för märkligt med det?

  Det gäller dock i praktiken inte idag i Sverige.

 • profanum_vulgus

  Norah4you:
  Öh va? Jag vill minnas från din blogg att du påstår dig vara lärare. Kan det verkligen kombineras med den uppfattningen (och stavningen) av erektion?
  För att tränga in i en kvinna krävs att hennes bartholinskörtlar utsöndrar sekret (även mer folkligt känt som att ”sava”). Detta har ett naturligt samband med sexuell upphetsning men sker även vid annan retning av slidan.

  Vad du säger om erektion är EXAKT samma sak som att påstå att våldtagna kvinnor som haft sekretavgång tyckte om det.