Polisövergreppen vid stormningen av Romano Trajo på tisdagen

Flera rapporter tyder på att polisen både vid stormningen av Romano Trajo på tisdagens morgon och vid flygbladsutedelningen senare samma dag begick en rad övergrepp mot barn och aktivister. TIll övergreppen hör att polisen pepparsprejat en 8-åring samt haft dragna vapen när man stormade fritidsgården. Vilket naturligtvis var helt onödigt.

Något som polisens agerande i samband med demonstrationen igår (onsdag) också visar. Då agerade polisen på ett återhållsamt och vettigt sätt, man tillät människor att gå upp på taket av Romano Trajo och fick ner dem enbart med hjälpa av samtal och dialog. Det hade varit bättre om polisen i Lund redan vid de tidigare insatserna satsat på att använda sig av dialogpoliserna som finns vid polisen i Malmö. En rad övergrepp från polisens sida hade då kunnat undvikas, liksom en hårdnande attityd från aktivister gentemot polisen. Det finns vid denna typ av insatser ingen som helst anledning att ha dragna vapen eller att ens medföra pepparsprej. Det har polisen i Göteborg visat vid en mängd tillfällen.

En lista på en del av de rapporter om övergrepp som finmns från olika forum har publicerats av Sydsvenskan:

”Blev polismannen genast hotfull och gick emot oss och skrek om vi ville sitta i en cell de närmaste 72 timmarna”.
Mail till Sydsvenskans redaktion, 19 augusti

”Polisen drog pistol när de stormade RT igår morse utan att först kolla om det fanns barn där”
Anonymt mejl till Sydsvenskans redaktion, 18 augusti

”De sex som låg och sov fick ett minst sagt bryskt uppvaknande när polisen trampade på dem”
Postat på Ockupantscenen.se

”En åttaårig flicka som inte hade med ockupationen att göra blev pepparsprayad”
Webbsidan yelah.se

”Idag demonstrerar vi i solidaritet med de som blev gripna för att ha öppnat upp den välbehövliga fritidsgården Romano Trajo – i solidaritet med den 8-åriga flickan och alla andra barn och ungdomar som misshandlas och trakasseras i området av Farbror blå.”
Bloggen lundabormotnedskarningar.wordpress.com

”En 8-årig flicka har blivit pepparsprejad i ansiktet och andra har blivit misshandlade av dessa politikernas nyttiga idioter. Ansvaret vilar tungt på hela lunds politiska etablissemang – med Mats Helmfrid och Lars Hansson i spetsen – för de fruktansvärda övergrepp som de beordrat och försvarar.”
Sajten www.socialism.nu

Övergreppen har än så länge resulterat i två anmälningar mot polisen och dessa har gått till internutredningsgruppen inom Skånepolisen för vidare undersökning. Det borde förstås vara betydligt fler, men det finns vettiga anledningar till att man sällan anmäler polisövergrepp. Det sista citatet är ur Socialistiska Partiets uttalande till stöd för de som kämpar för att Romano Trajo ska öppnas igen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Blogged with the Flock Browser

Tags: , , , , , , ,

Advertisements
  • Kristina

    Mammam till den pepparsprejade 8-åringen är livrädd för polis och myndigheter och vågar inte göra en anmälan trots att vi talat med henne och försökt förmå henne till detta. Att hon är rädd är förståeligt, med tanke på hur romer diskrimineras av olika institutioner och myndigheter och hon har säkerligen dåliga erfarenheter. Saken är dock mycket tragisk och definitivt sann då jag känner flera ögonvittnen.