Inte bara Göteborg har drabbats av ungdomsoroligheter de senaste dagarna

Förutom oroligheterna i Göteborg och bråket kring den misslyckade Reclaim-aktionen i Rosengård så har Köpenhamn i helgen haft omfattande oroligheter bland ungdomar Nörrebro och i Tingbjerg. Precis som i Göteborg (och Malmö?) finns det kopplingar till kriminella gäng bland de ungdomar som agerat på gatorna. Och precis som i Göteborg tycks det som om ett mindre lyckat ingripande från polisen är den utlösande orsaken till upploppen i Köpenhamn.

Även under själva ingripandet mot upploppen på Nörrebro tycks polisen ha begått en del övergrepp. Händeslerna på Nörrebro har lett till att den dansk justitieministern Brian Mikkelsen kritiserat styret iKöpenhamn för dålig socialpolitik och dåligt arbete för att förebygga brott:

»Det er jo en opgave for kommunen at få gang i det kriminalpræventive arbejde, som jeg synes har fejlet i høj grad i København. Når nogen forsøger at overtage gaden, som de forsøgte lørdag aften, så er der kun én vej frem: Det er den hårde politik; nul-tolerance-metoden«, siger Brian Mikkelsen.

Han har dessutom helt fel. Nolltolerans har inte hjälpt någon stans, utan kommer bara att fövärar situationen. Med nya upplopp och oroligheter som följd. Detta tycks nu den danska polisen också ha insett och man säger sig vara intresserade av en dialog med ungdomar och gäng för att lösa situationen. Samtal och dialog med ungdomar, föreningar osv är är något bra och något som den danska polisen varit mycket dålig på under senare år. Det som gällt har snarare varit hårdare tag och det har ju sen länge visat sig var en misslyckad strategi och taktik.

Socialdemokratern som styr Köpenhamn är gärna intresserade av ett samtal med justitieministern som de i övrigt menar inte har rätt i speciellt mycket:

Men ifølge Anne Vang er justitsministeren helt galt afmarcheret.

»Det er altså let at komme og sige nogle fine ord med nul-tolerance og den slags. Vi gør alt, hvad vi kan, for at tage hånd om de sociale problemer, og det er helt vanvittigt, at Brian Mikkelsen i en så dybt alvorlig situation som denne er mere optaget af at kaste med aber og placere skyld end at komme problemerne til livs«, siger Anne Vang.

Bandekrig gør det svært
Hun mener, at der ikke mindst på grund af lukningen af hashsalget på Christiania er tale om et meget komplekst problem og peger på, at kommunen de seneste år har gjort meget for at afhjælpe det.

Det är klar att socialdemokraten har rätt om att det hela är ett komplext problem. Det kan vi se bara på vad som hänt i Göteborg, det finns flera olika orsaker till oroligheterna, men i grunden finns otrygghet, arbetslöshet, att man inte känner sig välkommen i samhället och dåliga framtidsutsikter etc. Det är likadant, på samma sätt i Göteborg och Malmö som i Köpenhamn, Athen och Paris.

Intressant?
Borgarmedia: EB1, 2, 3, 4, 5, 6, Berlingske1, 2, 3, 4, 5, 6, 7,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Marcus

  ”Precis som i Göteborg (och Malmö?) finns det kopplingar till kriminella gäng bland de ungdomar som agerat på gatorna.”

  Vilka gäng menar du att ungdomarna (i Göteborg) har kopplingar till? Hur ser kopplingarna ut?

 • Anders_S

  Marcus: Kan du inte bara följa länken. Där står det. Eller så står det i länkar i den artikeln.

  Gänget på Blendas gata har kopplingar till gangstergängen Asir och Backa Kids. I övrigt är kopplingar okända.

 • Marcus

  Jo jag följde länkarna men blev väl lite förvirrad av alla länkar och tyckte inte riktigt att jag fick något uttömmande svar. Det jag förstod var att aktiva personer i Asir hade kopplingar till ungdomar kring Blendasgata. Jag tyckte däremot inte det var solklart att det var ungdomarna som deltagit i de senaste oroligheterna det gällde. Du får ursäkta om jag kommer med dumma frågor men jag är uppriktigt nyfiken.

 • Krille

  Jag blir så trött på gnället om att polisen skulle ha begått övergrepp, och att ungdomsgängen använder detta som ursäkt för sitt beteende.
  Svensk polis är väldigt soft jämfört med hur det ser ut i andra länder, jag tycker personligen att polisen oftare borde använda sig av insatsstyrka och kravallpolis för att snabbare slå ned på upplopp som vi sett dom senaste dagarna.

  Arbetslöshet och dåliga framtidsutsikter är också en dålig ursäkt, i så fall skulle vi ha haft massor av upplopp i norrland sen länge tillbaks.
  Jag kommer själv från Jämtland så jag vet verkligen hur det är med arbetslöshet och politikerna i Stockholm som skiter i oss.
  Men inget kommer heller någonsin att förändras om man inte tar tag i sin egen situation.

 • Anders_S

  Marcus: Det enda vi vet är att gänget på Blendas gata har kopplingar till Backa Kids och Asir. Men på individnivå vet inte jag i alla fall.

 • Anders_S

  Krille.: Med de metoderna blir det bara värre. Se på Köpenhamn. Där börjar polisen inse att de metoderna du förespråkar faktiskt inte fungerar.

  De fungerade också mycket dåligt i Göteborg 2001 och därför har polsisen övergett dem. På ett konsekvent sätt i Göteborg och inte så värst bra och konsekvent i Stockholm och Skåne. Därför är det mer kravallproblem på de ställena än i Göteborg trots större sociala skillander i Göteborg.

  Fast man använde dem i inledningsskedet i Rosengård i december. Vilket förvärrade läget. När man bytte taktik och började med dialog så upphörde oroligheterna i princip omedelbart.

  Dessutom handalr det inte om ursäkter utan om förklaringar Polisvåld, polistrakasserier, arbetslöshet, hopplöshet osv). Vet man orsakerna (dvs förklarinagrna) till problem är det blättare att åtgärda dem. Jag känner inte till att det finns några ursäkter för att bete sig som dumbommar.

 • Pingback: Polistrakasserier av ungdomar i Göteborg | Svensson()

 • Sagen er nu afsluttet med en pure frifindelse af arrestanten, og flere vidneudsagn som indikerer at politiet var fulde af l??gn:

  http://politiken.dk/indland/article810067.ece