Ingen har påstått att det finns några bevis för organhandel hos IDF

Inte den palestinska familjen och inte heller Donald Boström. Det enda som denne sagt är att saken borde undersökas. Personligen tror jag inte det finns nån sanning i påståenden om att den israeliska armén skulle syssla med organiserad organhandel. Men det är ju tyvärr ingen som vet nånting om och därför borde det väl vara enkelt för Israel att undersöka påståendena så att de en gång för kan avföras.

Under tiden som Israels regering rör upp himmel och jord kring ett icke-problem, antisemitism i Sverige, så fortsätter dock den israeliska statens förtryck av palestinier, med etnisk rensning och trakasserier. Med landstölder, ockupation, apartheidmurar och mord och mordförsök.

Cordelia Edvardsson tycker å sin sida att det är problem med en artikel i Aftonbladet som påstår samma sak som en artikel i en bok, Inshallah, som hon är en av författarna till tillsammans med just Donald Boström. Snacka om dubbelmoral och inkonsekvens. Då , 2001 hade hon inget att invända mot Donald Boströms artikel.

jag å andar sidan var inte speciellt imponerad av Boströms artikel när den kom i boken. Tyckte den var svag och tunn. Det tycker jag också om hans artikel i Aftonbladet. Men antisemitisk är den inte.

Intressant?
Bloggat: Björnbrum, Fotolasse,
Borgarmedia: SVD1, 2, DN, ÖT, Sydsvenskan, Dagen,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Dr Bunsen

  Skall man inte få diskuteras/väcka frågor rörande eventuella organskandaler pga att ett folk historiskt anklagats för sådant????? Skall man för tid och evighet kunna vifta bort ens misstankar under parollen ”så har Ni alltid sagt om oss”? Jag tycker inte det? Skulle Christer Pettersson använda sig av samma argumentationsteknik skulle det nog låtit annorlunda. ALLA är oskyldiga tills motsatsen bevisats, men att väcka frågan kan väl inte anses vara antisemitism???? Skärpning Du som skrev ledaren ”Hatet är evigt” i sydsvenskan.

 • Thomas

  Cordelia Edwardsson var förresten inte alls medförfattare till Donald Boströms bok ”Inshallah” utan lånade bara ut sin text till honom. Det gör henne inte ansvarig för att ha skrivit vad som står i resten av Boken. Till och med Cordelia som är väldigt Israel-kritisk anser att Donald har gått över gränsen och missbrukat yttrandefriheten. Tänk på den du.

 • ”Lånade ut sin text”? Det är inget lån. Det är en medveten publicering av hennes eget alster i en antologi om Palestina. Det gör henne inte till ”ansvarig” till hans texter, men väl till sin medverkan i samma bok.

  Och som sagt, då sa hon inte ett knyst. Ingen kritik från henne kom. Boken från 2001 protesterade ingen emot. Och Edvardson kan knappast kallas för särskilt Israel-kritisk.

 • Thomas

  Hampus. Du repeterar precis innebörden utav det jag har sagt utan att tillföra något nytt. Annat än att du inte gillar just mitt ordval. Edwardsson är Israel-kritisk. Fast kanske inte med dina mått mätt då inte kallar Israel för ”fascistiskt”, ”rasistiskt” och ”imperialistiskt” och en massa andra glåpord anknutna till olika -ismer, som man jag fått intrycket att man måste använda om man är med i vänstern.

 • Problemet med Boströms artikel är ju inte bara att det saknas bevis för organstöld. Han gör ju dessutom en detaljerad beskrivning av hela incidenten där den unge mannen dödas, som om han själv varit närvarande, vilket han uppenbarligen inte var. Och slutligen: om mannen dödats på det sätt som bekrivs, hade hans organ knappast varit användbara för transplantation.

 • Anders_S

  Carl: Det finns många problem med artikeln. Men inget av dem innebär att artikeln är antisemitisk.

 • Thomas, helt korrekt. Jag gillade inte ditt ordval. Och Edvardson är inte mer israel kritisk än att hon förklarat sin kärlek till landet och hur viktigt det är för henne, vildsint attackerat FN samt proklamerat sig själv som sionist.

 • lasse

  Det är ju inte första gången det uppstått frågetecken om vad de sysslar med vid Israeliska obduktioner. Vet inte sanningshalten i dessa historier men en lär ju ha varit från Jerusalem Post 17 Oktober 2000 om turisten skotten Alistair Sinclair som skulle ha hängt sig på Ben-Gurion flygplatsen och när kroppen kom till Skottland upptäckte obducenterna däe att ett antal organ saknades inkl hjärtat. Dessa organ lär ju senare ha skickats till skottland och familjen fick ett stort skadestånd.

  Israel är stort inom industri relaterad till sjukvård, organ kan användas till mer än transplantation det finns även ett behov inom forskningen. Möjligt att kraven är aningen lägre för organ till forskningen än för transplantation, njurar kan tas från folk precis när hjärtat stannat för transplantation vet inte vilka krav forskningen har på organ.

  2002 uppmärksammade Iransk tidning ett fall där en palestinsk läkare som undersökt återlämnade paleestinska lik att organ saknades. Frågan lär ha kommit upp i Knesset där sjuk och hälsoministern Nessim Dahhan påstås ha sagt: ”I couldn’t say for sure that something like that (taking out the organs) didn’t happen.”

  Om dessa historier är sanningsenliga torde inte vara så svårt att verifiera. Om de är sanna kan det förklara den panikartade Israeliska reaktionen.

 • lasse

  Att det förekommit organhandel kopplat till israelisk patologi verkar bekräftas av denna artikel:

  Abu Kabir Operating Organ Warehouse
  Friday, January 4 2002

  By IsraelNationalNews.com
  State Attorney General Elyakim Rubinstein ordered police to launch an investigation against Prof. Yehuda Hiss, the nation’s senior pathologist and director of the Abu Kabir Forensic Institute.

  Hiss is accused of a long list of charges from inappropriate behavior
  as a medical professional to criminal acts such as the illegal sale of and dealings in organs and body parts, removing organs from deceased persons without consent, and misrepresenting organs in returned bodies.

  Allegations made against Hiss in some cases include his taking organs without consent, placing the cardboard center of toilet paper rolls and metallic rods in their place to fill the voids in the body and hide the theft of the organs.

  A court-ordered search of the institute revealed large supplies of stored organs taken illegally from bodies. Over the past years, heads of the institute appear to have given thousands of organs for research without permission, while maintaining a ”storehouse” of organs at Abu Kabir.

  Organs belonging to soldiers killed in various circumstances were found in the institute during a surprise search this week. After consulting with Chief Chaplain Brig. Gen. Rabbi Yisrael Weiss, it was decided that in concert with the bereaved families, graves would be opened and the organs buried along with the remains of each soldier involved.

 • Kristoffer

  Den här konflikten är så pass inflamerad så att i min värld har ingen av sidorna kvar sin trovärdighet. Det är så mycket propaganda som sprids från både israeliskt och palestinskt håll att jag tar exakt allt som kommer därifrån med en dj-t stor nypa salt.

  Däremot förstår jag inte hur folk kan kräva att israeliska staten skall driva en utredning för att visa sin oskuld. Man är oskyldig tills motsatsen bevisats och det gäller även i detta fall. Om det nu pågått i sådan utsträckning så går det att bevisa men då är det inte Israel som ska tvingas bevisa sin oskuld. Det ska ju såklart vara en neutral part som utreder och det ska fan finnas mer än rykten som grund.

  Det finns en hel del att kritisera Israel för. Därför tycker jag det var fullkomligt onödigt att börja sprida rykten och anklaga (jag vet att ”de ställer frågor” men jag tycker det låter som rent skitsnack) utan att ha täckning för det.

 • Anders_S

  lasse: Men inget av detta har någon koppling till IDF. Att det förekommer tvivelaktig organhandel i Israel är ingenting som någon förnekar. Det finns gangsterverkamshet där precis som i alla andra länder.

  Det är den eventuella IDF-kopplingen och eventuella stölder som ingen har lyckats bevisa och som naturligtvis förnekas. Det är där bevisproblemet ligger i Boströms artikel.

 • Anders_S

  Kristoffer: Finns en skälig misstanke om brott så bör ju det utredas. Det är ju inget konstigt med det. Det är inte rykten, utan palestinier som fått tillbak anhöriga med obduktionsärr som undrar vad som hänt. Och inte fått några svar. Dessutom finns det ju bilder. Det enklaste hade ju då varit att man kollade upp det hela åt nån av de berörda familjerna. Saknas det nåt organ så kanske man sen får inleda en undersökning om brott. Vem som gör det finner jag mindre intressant.

 • lasse

  När det uppenbarligen förekommer att döda plundras på organ så ter det sig inte speciellt märkvärdigt att spekulera om det finns intressenter inom IDF som också varit inblandade med sådant. Desto märkligare ter sig den gälla Israeliska reaktionen. Det hade ju varit lätt att hänvisa till de faktiska fallen som är kända och vad nu t.ex. utredningen av Abu Kabir kommit fram till. Att organ har lätt att försvinna verkar inte vara någon hemlighet eller okänt.

  De tre fallen som hade kommit upp i Knesset 2002 handlade om Palestinier som dödats av IDF, vem som skött obduktionen i de fall som Bodström beskriver framgår inte endast att de transporterats bort av IDF och återlämnats av dem. Om det är just IDF som eventuellt skulle ha plockat organ verkar inte som speciellt centralt utan att det skett.

 • Anders, ett tillägg. Israel har kritiserats internationellt inte bara för att de har kriminella gäng som sköter organhandeln utan att dessa också tolererats av den israeliska staten. Att de största sjukhusen sysslat med operationer genererade från organhandel. Det är landet som sådant, inte några kriminella organisationer, som blev utpekade som Paria-stat av UNESCO och som flera europeiska länder bröt sammarbetet med gällande transplantationer.

  IDF:s inblandning finns det som du säger inga bevis för.

  Lasse, all obduktion av våldsamma fall sker på Abu Kabir, med största sanolikhet även det som Aftonbladet nämner.

 • lasse

  Lasse, all obduktion av våldsamma fall sker på Abu Kabir, med största sannolikhet även det som Aftonbladet nämner.

  Och då frågar man sig om det är ett tvingande reglemente att varje palestinier som dödas skall tas till Abu Kabirs rättsmedicinska, eller vad det nu motsvarar. Om det varit inom IDF eller en statlig myndighet som jag förmodar att Abu Kabir är gör ju ganska liten skillnad, bägge är Israeliska statens inrättningar.

  Någon stans nämndes det också att någon internationell myndighet inspekterat Abu Kabir. Enligt det som uppmärksammades i den tidigare artikeln så var det inte bara palestinier utan även t.ex. IDF soldater som plundrats på organ.

  Det kunde ju Israelerna nämnt och sagt något om att jo vi har haft en skandal med en chefspatolog på Abu Kabir som plundrat liken på organ men så är det inte längre. Men sådana virrpannor och galningar som Liberman och t.ex. Zvi Mazel har nog inte allt för mycket koll, affären med Abu Kabir tystades ner i media om jag förstått det rätt.

 • Lasse, Abu Kabir är statens rättsmedicinska institut. Dit skickas alla som dött en våldsam död eller då ett brott kan misstänkas, oavsett om det skett på ockuperad mark, inne i landet, om det varit trafikolyckor eller skottskador.

  Känns inte helt främmande att det skulle vara tvingande. Jag vet annars att palestinier vid en del tillfällen har gömt sina dödade för att slippa se liken skändade. Vid en del tillfällen har de aldrig fått tillbaks dem heller, de har israelerna själva grävts ned på mark som räknats som militärt område.

  Helt sant, chefen för Abu Kabir var inblandad i 125 fall av försvunna organ och senare sparken för det. Organstöld misstänktes. Det var från soldater och förolyckade på andra sätt, bland annat en skots turist som blivit av med sitt hjärta. Stod en hel del om det i israeliska tidningar.

 • lasse

  Hampus.

  Man kan förmoda att det har sina praktiska svårigheter att verkligen veta hur många som plundrats på sina organ och att det kanske är långt fler än de bevisade 125, om det pågått under lång tid är det troligen mycket fler. Eller om man ville gå till botten med det hela. Dessutom kan man fråga om man brytt sig om att undersöka om palestinier plundrats på organ. Av det lilla jag läst verkar det som om man haft problem med statens rättsmedicinska institut generellt med hur det fungerade där. Inte säkert att problemen försvunnit för att chefen sparkades.

  Enligt någon så utfärdade ‚ÄùDr Frankenstein‚Äù på rättsmedicinska underliga dödsattester, om man säger politiskt korrekta.

  Så då har Bodströms artikel har solid backning från t.o.m. officiell Israelisk utredning om att organ försvunnit, samt även minst ett fall där en palestinsk läkare undersökt tre palestinier som kommit tillbaks från rättsmedicinska plundrade på organ.

  Men det hjälper nog inte mot den hysteriska reaktionen hos israelvännerna i Sverige.

 • Lasse, var försiktig med ordet ”plundrat på sina organ”. Det är nämligen så att chefen, utan familjers tillåtelse, också använt kropparna i undervisningssyfte för medicinstudenter. Inte konstigt om organ då försvunnits, skadats eller förstörts. Ordet ”plundring” blir då fel.

 • lasse

  Hampus

  Om jag förstått det rätt så hade man på rättsmedicinska lager med organ och man sålde organ för typ forskningsändamål. Jag förstår inte varför det på något sätt skulle kunna ‚Äùkvitta‚Äù detta om Dr Hiss också använde kroppar i undervisningssyfte. Nu vet jag vad de har för lagar i Israel men att använda kroppar i undervisningssyfte torde vara likvärdigt med att använda organ i forskning eller liknande. Alltså medgivande från den avlidne eller från nära anhöriga torde vara ett krav. Att låta medicin studenter medverka och utföra obduktioner i utbildningssyfte torde nog inte vara något fel eller om det samverkar med praktisk anatommilektion, men då är det knappast acceptabelt att organ ‚Äùslarvas‚Äù bort.

 • Lasse, håller helt med dig. Dessutom ska självklart familjens godkännande ges.

 • lasse

  not:
  ”Nu vet jag vad de har för lagar i Israel”

  skall naturligtvis vara:

  ”Nu vet INTE jag vad de har för lagar i Israel”

 • Pingback: Inre organ är bara användbara om hjärtat slår | Svensson()