Skattepengar rakt i fickorna på skattesmitarbolag

Det är inte rimligt att skattepengar ska gå rakt i fickorna riskkapitalister och skattesmitarbolag. För det är en konsekvens av den svenska sjukvårdsprivatiseringen. Det handlar om bolag med ägare som är så krångligt organiserade att det knappt går att begripa hur det hela hänger ihop. De som satsar pengar satsar pengar i fonder som ofta har sin hemvist utomlands som sköts av bolag som ofta är registrerade i skattesmitarländer, så kallade skatteparadis.

Vem som får vad är ofta svårt att avgöra, men klart är att de pengar vi vanliga människor betalar i skatt går till bolag som ägs att människor och bolag som smiter med skatten. Det är helt fel. Om ett bolag, dess ägare eller dess hanterare på riskkapitalbolagen är registrerade i eller på något sätt koppalde till ett skattesmitarland borde det inte ha rätt att bedriva skattefinansierad vård i Sverige. Ett sånt företag borde vara diskvalificerat redan från början. Blir det ett överskott så borde det dessutom vara lag på att dessa skattepengar som det handlar om ska gå tillbaka till samhället, antingen i form av återinvesteringar i vården eller så direkt till den statliga kassan.

Det finns ingen anledning att våra pengar ska gå till riskkapital- och skattesmitarbolag som 3i, Apax, Nordic Capital, IK Invest, EQT (kontrollerat av Wallenbergs) eller Bridgepoint. För det är dessa bolag som äger vårdbolag som Capio, Aleris, Carema och Attendo.

Läs mer:

  1. Spekulationskapitalet – Nordic Capital
  2. Spekulationskapitalet – IK Investment Partners
  3. Spekulationskapitalet – Altor Equity Partners
  4. Spekulationskapitalet – Segulah
  5. Wallenbergs, del 1 – en av världens mäktigaste finansfamiljer
  6. Wallenbergs, del 2 – familjens makthavare
  7. Storfinansens fiffelbolag granskas
  8. Vem profiterar på privat sjukvård?

Intressant?
Borgarmedia: DN1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements