Mina drömmars stad

Ett Göteborg med tätare bebyggelse, färre stora och öde parkeringsytor och bättre kollektivtrafik är i alla fall fall något som finns i mina drömmar. Det betyder att det måste byggas mer, framförallt bostäder då det är detta som saknas mest. Men dess ska inte byggas i Torslanda eller Kärra där de kollektiva kommunikationerna är dåliga och svåra att bygga ut. Nej, de ska byggas i centrala Göteborg och i närheten av fungerande kollektivtrafik.

Det finns mängder av tomma ytor som kan bebyggas, men jag anser inte att Heden hör till dem. Däremot så kan det byggas massvis längs med Mölndalsvägen. Där finns tomma tomter i överflöd och bra kollektivtrafik. Med ett nytt resecentrum inklusive en pendeltågsstation i Almedal/Elisedal kan det bli ännu bättre. Längs med kajerna ut mot Majorna finns det också gott om tomter. Speciellt mellan Järntorget och Stigbergstorget. Där finns stora ytor att bygga på.

Andra områden där bostäder med förkärlek kan byggas är vid Alelyckan och Lärjeholm. En ny spårvagnshållplats garanterar god kollektivtrafik. med utbyggnad av ett resecentrum (även här inklusive en pendeltågsstation) vid Gamlestadstorget blir kommunikationerna ännu bättre.

I Johanneberg och Guldheden finns också bra kollektivtrafik och många tomma ytor att bygga på. Liksom fallet är kring Backaplan och mellan Ramberget och Lundbyvass, Lindholmen och Sannegårdshamnen. Ett resecentrum i Brunnsbo/Tingstad samt pendeltåg på hamnbanan och en utbyggnad av delar av Bohusbanan till dubbelspår ger bättre kollektivtrafik och möjliggör mer godstrafik till Göteborgs hamn via Öxnered-Uddevalla-Stenungsund istället för över älvbron och viadukterna i Marieholm som ju också behöver byggas ut.

Däremot finner jag de flesta av de förslag som presenteras i Göteborgs-Posten som orealistiska och de medverkar till att minskar förståelse för vikten av förtätning och bättre kollektivtrafik då de framstår som helt tagna ur det blå, bisarra och ogenomförbara. Dessutom onödigt inkräktande på nåt som nog majoriteten av folk vill ha kvar (Heden). Det förslaget är dock det minst konstiga och framstår som realistiskt, men ändå inte önskvärt i mina ögon. Arkitekters behov att att utmärka sig som speciella finns uppenbarligen kvar och har negativa effekter som jag ser det.

Intressant?
Bloggat: Fagerlund,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Snälla, vilken program använde du för bilden ovan?

    Var det du som gjorde stads- modellen?

    • Anders_S

      Ida: Det är inte jag som gjort den. Jag kan inte sånt. Den kommer från Yimby Gbg.