Sharaf hjältar – en fiffelförening?

En mängd oegentligheter har avslöjats inom föreningen Sharaf hjältar i Göteborg. Det verkar handla om att man inte kunnat redovisa hur mycket stora bidragsbelopp använts, att man skrivit falska ansökningar där förutsättningarna som uppges inte existerar. Överhuvudtaget så verkar där ha förekommit oegentligheter av många olika slag. Föreningen har samband med Fryshuset och dess verksamhet. Detta i likhet med en annan organisation där det också verkar förekomma tveksamheter och oegentligheter med jämna mellanrum, nämligen Lugna Gatan.

För mig är det hela ett tecken på att denna typ av organisationer, med få medlemmar och mycket pengar, som inte kommer ur ett behov hos invånarna utan ur ett behov av politiker och andra att nåt måste göras år problem som man utifrån definierat som allvarliga problem, inte fungerar. Därmed inte sagt att de definierade problemen inte är problem, men de måste lösas nerifrån och upp, inte uppifrån och ner. För då riskerar man sådana uppenbara oegentligheter och sådan problem som nu uppdagats i Sharaf hjältar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Du har en bra analys även denna gång.

 • Wigfors

  Det har ju visat sig att flertalet dylika föreningar överskattar sin egen betydelse och snabbt utövar kreativ bokföring. Dra in alla bidrag om redovisningarna är bristfälliga. I intervju med GP hävdar ordföranden att hon upplever en massa saker. Bättre att hon redovisar fakta.

 • Sara

  Man ska inte dra slutsatser som media skriver. Sharaf hjältar kommer överleva så som lugna gatan överlever pga att de inte kan hitta något, de vill få bort verksamheter och anklaga de för fiffel? men egentligen är svergies systen MYCKET bättre uppbyggd , eller har jag fel ? det finns lagar och regler om hur man får bidrag , innan man godkänner beslutet.. DÄR DU MÅSTE HA MEDFINANSERARE!! tänk på det gott folk , och va lite smartare när det gäller media.. Låt inte en journalist som vill göra karrär ta över er smarthet! PLEAS! svergie är mycket bättre än så …

 • Elisabeth

  Tyvärr är det sant, det som står i tidningen. Jag har sett det på nära håll. En person i den här härvan har i många år gått från förening till förening och lyckats få höga bidras som h*n själv skott sig på.

 • den vise

  Kritiskt tänkande tillämpas sällan längre i detta samhälle verkar det som. Hallberg och diverse politiker har länge profiterat sig på Hjältarnas framgångar och dessas möten samt i den referensgrupp där han nu förnekar att han suttit i.

  Förstå människor att detta är ett politiskt spel att sätta Fryshusets verksamheter (Stockholmsbaserat) ur spel i Göteborg då Göran Johansson med sitt ”Ung och trygg” och Hulthén och Hallberg inte lyckats starta lika framgångsrika kommunla projekt. Detta märktes tydligt då man förde liknande propagandaförtal mot Lugna gatan. Varför annars skulle ett projekt som detta få fem dagars förstaside rubriker på en så pass väletablerad tidning som GP?

  Karma is a bitch och sanningen lär väl segra tillsist om inte för Sharaf hjältars hårt kämpande ungdomar utan för oss som faktiskt mår bra av att stödja detta projekt med våra kommunala skattepengar.

  • Anders_S

   den vise: 8 ungdomar är inte så många direkt. Inte en ende rekryterad i Mölndal trots stöd från kommunen. Det en verksamhet som inte fungerar och inte behövs. Lugna gatan är också en organisation som inte behövs och som inte fungerar på ett okej sätt.

   Att projektet kanske får rubriker beror kanske på att det är väletablerat och dessutom fifflar med pengar. Det låter som den mest sannolika förklaringen. OCh det är ju GP som praktiserar kritiskt tänkande, inte du som bara godtar Nigar Ibrahims svammel rätt av.

 • Staten ska givetvis ägna sig åt det som stater ska ägna sig åt: stifta lagar och se till att de upprätthålls. Inte bilda psevdoföreningar för psevdoideell verksamhet.

 • Låter bara som nya varianter av Non-Fighting Generation. Där minns jag en polare som var med enbart för att få en lokal att sitta och dra bärs i. De slogs lika mycket i alla fall, men nu med fina jackor med missvisande text.

 • den vise

  Anders: 8 ungdomar kan tyckas lite men samtidigt läste jag siffror på att Hjältarna/hjältinnorna mött 40.000 personer förra året genom föreläsningar då hållt i. Av dessa var 25.000 vuxna och 15.000 ungdomar. Tycker du fortfarande det är lite?

  Det här är en verksamhet som utbildat mer än 2000 poliser i Sverige i frågor som Hedersrelaterat våld och förtryck. Det är mycket möjligt att du stöter på en av dessa poliser nästa gång du blir stoppad under en rutinkontroll. Fråga vad de tycker om denna ovärderliga kunskap!

  Jag tror fortfarnde på dessa ungdomars arbete. Kanske är det bara en ny ledare vid rodret som behövs?

  • Anders_S

   De där siffrorna är förmodligen påhittade. Vilken är din källa? Varifrån kommer den? Utan källa betraktar jag uppgifterna som felaktiga helt enkelt.

   jag har aldrig hävdat att de inte skulle ha gjort en del bra saker. Det är inte vad detta handlar om. Det handlar om vårdslöshet med pengar, falska ansökningar och att det är en låtsas-folkrörelse.

   Eftersom hedersrelaterat våld är ett mycket litet problem i Sverige är det inte heller så att deras verksamhet på något sätt är nödvändig. Risken är ju kanske att poliserna blir itsället mer rasistiska än bra på att hantera hedersproblematik.

 • den vise

  Vad jag vill minnas läste jag dessa siffror ur en rapport sociala resursförvaltningen i Göteborg presenterade då man fortfarande höll detta projekt varmt om hjärtat. Detta ska ha varit siffor man tydligt granskat i form av slumpmässiga kontroller till de ställen som Sharaf nämt i sina rapporter.

  Jag kan nog till 99 % tala för mig och mina poliskollegor i Göteborg som träffat två av dessa hjältar under en utbildningsdag att detta var en kunskap som har varit och än idag är ovärderlig i vårat arbete.

  Huruvida dessa falska ansökningar existerar eller inte vill eller vågar jag inte kommentera men det är de facto in ungdomarna i detta projekt som nu drabbas utav detta trots att de inte haft vad jag förstått någon som helst del i det administrativa arbetet. Den som bör ställas till svar är Ibrahim Nigar.

  • Anders_S

   den vise: ja, ungdomarna drabbas säkerligen oförskyllt,d et har du rätt i. Det menar socialarbetare i norr som jag partat med också. Och du har nog rätt i attd et är Nigar Ibrahim som ska ställas till svars, kanske tillsammans med ansvariga på Fryshuset också. Jag godtar dina siffor och i så fall har kanske projektet faktiskt betytt något. Synd i så fall att det ska drabbas av ekoomiska oegentligheter.

   Att den felaktiga ansökan finns är uppenbart. Det medger Fryshuset och Jans Halbberg uttalar sig om den. Jag känner Hallberg som en ärlig politiker och han har ingen anledning att ljuga om detta.

 • Hmm. Svår fråga. Jag tror att oegentligheterna inom såväl Lugna Gatan som Sharaf Hjältar beror på dels ovana att hantera pengar (och nu menar jag inte egna pengar utan projektpengar) som ovana med föreningsarbete och riktat arbete. Givetvis kan det alltid finnas en girig snok som förstör för alla andra, men det är mitt intryck av båda föreningarna.

  Hampus: NFG var alltid noga med att vända jackorna ut-och-in innan det brakade minns jag. Ungefär som AIK:s Firman Boys.

  • Anders_S

   Nicklas: jag tror också det beror på ovana vid att hantera pengar och ovana vid föreningsarbete (men det är ju egentligen inga folkrörelseföreningar av gängse snitt, utan något som faktiskt bildats uppifrån).

 • Nicklas, inte alltid. Minns den sköna killen som sprang runt med träplanka under kungsankravallerna, iklädd NFG-jacka.

 • Den ärliga

  Jag läser artiklarna och alla kommentarer och tänker äntligen någon som vågar och tala sanning. Jag har följat sharafernas arbete på nära håll och därför vill jag upplysa alla om ett par faktorer.

  1. Under ett besök som sharaferna från gbg hade i karlstad blev 3 gymnasie tjejer lurade och nästa våldtagna av en så kallad sharaf hjälte som fortfarande är med i göteborg och går ut ibland.

  2. Nigar begär betalt från socialkontor när hon ”vill” en ung tjej som har problem med familjen.

  3. Några hjältar hotar och mobbar en tjej, då hon frågar om dom verkligen låter sina systrar vara fria

  4. Nigar söker pengar för en vuxenverksamhet, sanningen är bara det finns inte en sådan verksamhet än.

  5. Nigar sparkar en av hjältarna ”vi har ingen ekonomi, säger hon” som ger kritik till Nigar arbete och begär en omorganisering. Han jobbar idag i Stockholm.

  6. Unga tjejer som är så kallade hjältinnorna blir uppraggade på arbetsplatsen av hjältarna.

  Nigar Hyr ut sharafernas lokal för 1800 under några månader utan att ge kvitto till denna person. Vart har dem pengarna tagit vägen?
  Kumla betalar ungefär 60 000 kr för liten teater,vilken skolan, kommunen blir missnöjd med. Bergsjön skolan behöver hjältarnas hjälp, men nigar säger gå sök pengar först…

  sist men inte minst många av hjältarna sysslar fortfarande med narkotika, och annat som en förebild ska inte syssla med.

  Så min fråga är till oss alla, Behöver vi verkligen Nigar och hennes fiffelverksamhet, behöver vi verkligen killar som förtrycker tjejer med sina sharaf titel?

  Jag har praktiserat i verksamheten och haft vänner där som berättat det dom har blivit utsatta för.