Är det inte extra många naturkatastrofer just nu?

Först var det jordbävningen Haiti som är en av de hittills värsta på jorden i modern tid med över 200 000 döda. Därefter har vi sett jordbävningar i Chile och nu i Turkiet. Den i Chile var mycket kraftigare än den på Haiti med med enormt mycket mindre dödstal. anledningen till detta är förstås att Haiti är ett av värdlens fattiagste länder där folk bor trångt och i undermåliga byggnader. Chile liksom Turkiet är betydligt rikare och modernare lädner med en bättre byggnadsstandard.

Naturligtvis förvärrades konsekvenserna av jordbävningen på Haiti också av att epicentrum för jorbävningen låg alldeles nära huvudstaden Port-au-Prince. Och Chile blev konsekvenserna lindrigare i den efterföljande tsumanin då folk är bättre utbildade och informerade så att de faktiskt självmant gav sig iväg från området för att skydda sig från just en tsunami.

I Turkiet har det dött ändå färre än i Chile och ungefär lika många som dog i den storm som för lite över en vecka sen drabbade delar av Västeuropa och som gjorde att jag själv fastnade på Amsterdams flygplats. Tillsammans med ett omfattande lerskred i Uganda känns det som om det är en anhopning av naturkatatsrofer just nu. Om det verkligen är så vet jag inte och inte heller om det finns nåt sammanhang eller orsak som gör att det just nu är en anhopning, om det nu är det.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Josef

  Är du på mig tillräckligt så ger jag tillbaks till slut.
  Vi måste börja vårda planeten vi bor på och det är ännu inte sent.

 • Ren slumptalslära säger att det vissa år borde komma fler naturkatastrofer, andra färre. Ingen aning om detta år avviker från normen.

  • Anders_S

   Hampus: Jag tror inte detta år avviker från det normala. Men det känns som om det är mycket nu.

 • Mike Boss

  Jag tycker man skall undersöka HUR , isblocket som var lika stort som Luxemburg och bröts bort från inlandsisen, påverkar jordskorpans stabilitet. En sådan massa kan påverka jordaxeln mm och eventuellt leda till instabilitet i jordskorpan med efterföljande jordskalv.

  Det har varit en hel del skalv EFTER ismassan skiftat läge.

 • Jo.

 • Pingback: Jinges Web och Fotoblogg ¬ª Bloggpeng.se ‚Äì Varning!()

 • Hans Norebrink

  Detta med isblocket i all ära. Jordplattornas förskjutning mot varandra kan dock inte rimligtvis ha något med klimatkris, miljöförstöring eller annan mänsklig aktivitet att göra.

  • Anders_S

   Hans: Nej det tror jag inte. Jag tror inte vi människor klarar att påverka just det. Däremot så kan det ju sägas vara positivt att skalvet i Chile snabbade på rotationen lite. Det tar då ytterligare längre tid innan jordens rotation stannar helt. Vilket är bra för livet som helhet även om det förmodligen är betydelselöst för oss människor. Vi lär vara försvunna långt innan dess.