Klaustrofobisk välfärdsskymning

Boknytt
Vinterresan
Richard Jändel
Recito Förlag AB

Klaustrofobisk välfärdsskymning

Den här debutromanen vinner i längden. Bortom ålderstigna uttryck (påminner om gammal arbetarlitteratur), stereotyp överklasskildring, fyrkantiga politiska uttalanden, och utlandsexotiska tillägg (författarens egna resor?) växer så småningom en spännande och viktig historia fram.

Det är inte i första hand huvudpersonens lite förvirrade geografiska resa genom ett vintrigt Sverige som väcker intresse. Snarare hans klaustrofobiska sociala resa allt djupare neråt i ett döende folkhem där nästan bara kyrkans soppkök finns kvar av det solidariska skyddsnätet. Med en växande panik över kylan, hungern och våldet.

Boken skildrar välfärdsstatens höjdpunkt, dess kvartssekellånga nermontering, och säg en tio år till med borgerligt styre. Det blir som en skrämmande social science fiction där dagens likgiltighet, förakt, egoism, brutalitet och medelklassindividualism dragits till några snäpp hårdare. En mörk framtidsvision.

Men trovärdig. Som boken säger så tror man som ung att folk kan övertygas bara man får chansen att påverka dem.

Borgarna i Sverige har dock haft 70 år på sig att inse nyttan av ett välfärdssamhälle. Och så fort de får chansen (kommunismen död, arbetarrörelsen på dekis och vanligt folks klasskänsla under upplösning) så återbygger de hjärtlöst ett orättvist, ojämlikt och hierarkiskt klassamhälle.

Och inte bara av girighet. De tror verkligen på ett elitsamhälle. Och som utvecklingen ser ut nu så blir det nog som i denna roman om några år. Det går åt helvete.

Läs mer: DD, Fria, Alba,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements