Spekulanter straffas

Även finanshajar och spekulanter straffas uppenbart emellanåt. Detta är nu fallet HQ Bank blir av med banktillståndet efter att banken nästan spekulerat bort sig själv. De dominerande ägarna Sven Hagströmer och Mats Qviberg har försökt rädda banken genom att deras maktbolag, Investment AB Öresund köpt delar av bankens verksamhet. Men Finansinpektionen tyckte inte bankens ansträngningar för att komma ur krisen orsakad av vidlyftiga spekulationer som brutit mot regelverket var tillräckliga och tog alltså ifrån HQ Bank sitt tillstånd att verka som bankföretag i Sverige.

Ovanligt, men det det händer alltså att spekulanter straffas för sitt oansvariga agerande. Men det handlar förstås om en liten, ganska marginell bank. Inte direkt om SEB eller Swedbank. Inte heller vet jag om det egentligen är ett straff. Pengarna har ju HQ Bank redan förlorat. Möjligtvis innebär det mindre makt för Hagströmer och Qviberg i framtiden. Och nån större bank kommer förmodligen nu att köpa upp resterna av HQ Bank.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements