Självklart borde partier redovisa varifrån bidragen kommer

Socialdemokraterna föreslår därför att en lagstiftning ska införas som tvingar partier att redovisa gåvor utöver en viss storlek. Att redovisa sådant ser jag som en självklarhet. De partier som inte vill redovisa varifrån de får sin pengar är främst kristdemokraterna och moderaterna. I det första fallet misstänker jag att de faktiskt får en hel del pengar från ganska obskyra kristna fundamentalistiska sekter och församlingar.

Moderaterna får förstås sina bidrag från storföretag, näringslivsorganisationer, godsägare och storkapitalister. Om de tvingas redovisa detta blir det tydligt och uppenbart för alla att moderaterna inte på något sätt företräder den vanliga människan, att moderaterna inte på något sätt är ett parti som har arbetares intressen framför ögonen. Moderaterna är i grunden ett parti för särintressen. De rika och storföretagens särintressen. Det vore bra om detta kom ut i ljuset. Bar för demokratin och bra för att det tyligt kommer att visa moderaternas karaktär.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Katarina Nyberg Finn, Jinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Socialistiska Partiet får sin pengar från medlemsavgifter och gåvor från enskilda medlemmar och sympatisörer. Kanske har det hänt nån gång i SP:s historia att någon skänkt mer än 20 000 kronor. Men det är i så fall nån enstaka gång.

Uppdatering: 20.18: Det verkar för mig helt orimligt att de enda partier som skulle få bidrag från organisationer är socialdemokraterna och vänsterpartiet (redovisat i SVD). Det kan helt enkelt inte vara riktigt.

Advertisements
 • Pingback: Ohelig allians – Regeringen och Storföretag hand i hand | Smygvinkeln – lite grann från en annan sida()

 • Karl

  Hemliga bidragsgivare är ett problem, men ifall debatten ska vara saklig så behöver fakta stämma någorlunda.

  Debatten gäller inte bidrag från företag eller organisationer, utan endast bidrag från privatpersoner.

  Bidrag från företag redovisar redan Moderaterna öppet (till 0 kr, eftersom de inte tar emot bidrag från företag). Givetvis kan dock privatpersoner som är företagare skänka pengar.

  Det är alltså inte så som du antyder att det är namn på storföretag som skulle avslöjas ifall Moderaterna avslöjade sina största bidragsgivare. Däremot kan namn på företagsledare givetvis förekomma.

  Det Moderaterna redovisar är att bidragen totalt handlar om 2 miljoner kr, från dryga 20 000 olika privatpersoner.

  Jag håller i grunden med om att de borde redovisa bidragen över en viss gräns. De som vill behålla sina partisympatier för sig själv får skänka under den gränsen.

  • Anders_S

   Karl: Driver du med mig? Debatten gäller alla bidrag. Moderaterna uppger att de inte tar mot bidrag från företag. Men det är ganska ointressant vad de säger,d e kan ju ljuga hur mycket de vill eftersom de vägrar redovisa. Om de redovisar får vi ju se vad de tar emot. Och vad är skillnaden på att ta emot stora summor från Gustaf Douglas (tidigare i moderatstyrelsen) eller från Securitas? Och de får ju säkerligen pengar från organisationer, det är ju inte heller något de förnekar. Debatten gäller alla typer av bidrag och stöd. I alla fall så som jag ser det.

 • Pingback: Jinge.se » Moderaterna ljuger()

 • Pingback: Lars Ohly – ”amningens Jan Björklund”()

 • Pingback: Sanningen om samhället – 2010-09-06 EM()

 • Man borde kanske t.o.m. fundera kring om det inte vore rätt att dra detta ett steg längre. Mot bakgrund att juridiska personer (läs: företag) inte har rösträtt så borde debatten först och främst handla om huruvida det ska vara tillåtet för företag att skänka pengar till politiska partier.

  Med tanke på hur ex. upphovsrättslobbyn sprungit som barn i huset i Rosenbad (redovisades av SVT Rapport om jag inte minns fel genom att kontrollera besöksloggar) så skulle mer transparens generellt behövas vad gäller alla kontakter som inte resonerar med den ursprungliga definitionen av ordet demokrati (folkstyre).