Flera anhållanden i den göteborgska muthärvan

Korruptionsutredningen i Göteborg som började med ett avslöjande i Uppdrag Granskning om idrotts- och föreningsförvaltningen, Familjebostäder och Stefan Allbäck Byggnads AB har svällt ut och flera anhållanden har nu genomförts. Dels handlar det om en underleverantör till ett kommunalt bostadsbolag och dels en anställd på ett kommunalt bostadsbolag. Den senare är misstänkt för grovt mutbrott och grov trolöshet mot huvudman. Det handlar inte länger om vaga misstankar om mutbrott utan om rejäla misstankar om grova brott och det kan vara så mycket som ett 20-tal personer inblandade.

Det hela är mycket allvarligt och berör 4 av 5 kommunala bostadsbolag och flera förvaltningar. Det är vadjag förstår en av de största korruprionskandaler som ägt rum i Sverige. Eftersom det hela är en konsekvens av en politisk kultur som finns i Göteborg parat med privatiseringar och avregleringar är det mycket förvånande att ingen diskuterar frågan i valrörelsen. Förklaringen till detta är antagligen att alla etablerade partier sitter i samma båt. De är alla inblandade i den typ av informella överenskommelser och avtal som det här handlar om.

Ingen av de etablerade politiska krafterna har alltså något att vinna på att ta upp frågan om korruptionen i Göteborg. Men det är en viktig politisk fråga. Informella överenskommesler utan demokratisk insyn är inte bara brottsligt som i dess fall, det undergräver också demokratin. Detta även om det inte alltid är olagligt rent formellt. Dessutom kan man misstänka att det som nu avslöjas bara är toppen på ett isberg. Göteborgspolitikerna och de etablerade partierna i Göteborg har mycket att stå till svars för när de har låtit odemokratiska metoder frodas i staden.

Informella överenskommelser med hjälp avd en så kallade göteborgsandan har många gånger använts för att genomdriva underliga politisk beslut, som exempelvis pariserhjulet vid Lilla Bommen. Man kan också misstänka att det genom åren gjorts många överenskommelser med chefer på Volvo om att bygga vägar och försumma kollektivtrafiken. Detta så att bilismen gynnats på kollektivtrafikens bekostnad så att Volvo kunnat tjäna mer pengar.

Det värsta är väl förmodligen också att den stora tidningen Göteborgs-Posten också är en del av detta odemokratiska spel. Ägarfamiljen Hjörne är ju nära släkt med Volvos gamla chef Pehr Gyllenhammar och hans familj. Det är uppenbart att tidningen nuförtiden agerar propagandaorgan för Wallenstam, Riksbyggen och andra bygg- och fastighetsföretag när det gäller exempelvis ombyggnad längs med Avenyn och utbyggnad av de tomma kvarteren i Masthugget ner mot kajen. Det är också möjligt att den extrema bostadsbristen i Göteborg också förvärras av denna osunda kultur.

Det är dags att rensa ut i Göteborg, rösat därför på partier som inte sitter i kommunfullmäktige idag, som exempelvis Socialistiska Partiet. Dessa partier är inte någon del av göteborgsandan, korruptionen och de odemokratiska uppgörelser som gjorts och görs.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements