Det kan vara jobbigt i förorten

Jag har aldrig bott i en förort i en svensk storstad, men jag är delvis uppvuxen i Stenungsund, en bruksort som då hade lika hög kriminalitet som storstaden. I Stenungsund bodde mamma på Hasselbacken, pappa på Ekbacken (villor/radhus). I bägge områdena var det arbetare som bodde. Det var arbetarområden. Sen flyttade min mor till Hammarkullen. Då bodde jag i Haga och sen där jag bor nu. Problemet med Stenungsund var att det var skittråkigt där. Och med miljonprogramsområden Hasselbacken och Kopper var det som Marcus Birro skriver om Göteborgs förorter:

Ingen vill bo i dessa områden.

De fattiga tvingas till det.

Men alla fattiga mördar inte.

Mordet på Elin är bestialiskt, rått och att det sker i en förbannad förort är ingen slump. Det är heller ingen slump att människor som av fattigdom tvingas bo i dessa områden hatar det, vill flytta, drömmer sig bort.

Jag är uppväxt i en förort. Jag hatade förorten. Den var bara avskärmad, ful, tråkig och meningslös.

Detta var ändå för rätt länge sedan när några packade grannar ställde till det på gårdsfesten två gånger om året.

Det var långt innan delar av Sverige förvandlades till laglösa zoner; hela bostadsområden runt de stora städerna (och även de något mindre) är delvis i de kriminellas händer.

De städade, skötsamma människorna med stora drömmar, låser in sig, lämnar fältet fritt. Vi är utsatta för terror i vårt eget land.

Av missanpassade människor (både svenskar och svenskar från andra länder) som skövlar, begår brott och dränerar oss på allt vårt ljus.

[…]

Min förståelse har runnit ut.

Mitt hopp har det inte.

Vi måste se vårt eget land i vitögat.

Innan det är för sent.

Det finns massor med problem i förorten. Problem med en del människor och problem med gangstergäng. Och med det senare är det värre i Göteborg än de flesta andra städer. Förra året sköts det mer än 350 gånger i Göteborg. Dvs det var i princip skottlossning varje dag. Att då inte tro att det finns problem är mer än lovligt naivt. I Göteborg finns fler gangstergäng än i någon annan svensk stad. I Göteborg finns Hells Angels (2 klubbar), Red Devils Mc, Red & White Crew, andra 1%-klubbar med anknytning till Hells Angels, Bandidos MC, X-team, Asir, Tigrarna, OG, Gårdstensalliansen, Naserligan, arvtagarna till RK, andra jugoslaviska gangsternätverk, Biskop 418, Backa Kids, 187, Brödraskapet Wolfpack, gäng med svenska storgangsters, andra gäng och kanske också Black Cobra, fler porrklubbar än i någon annan svensk stad och det är en av fyra svenska städer som traditionellt haft gatuprostitution.

Den organiserade brottsligheten finns långt in i kommunen som beställt tjänster från Hells Angels-kontrollerade företag. Det är muthärvor och det finns märkliga kontakter mellan en del poliser och den organiserade brottsligheten.

Det finns alltså otrygghet i Göteborgs förorter och mordet på Elin Krantz kan sägas vara en symbol för denna otrygghet. Att inte prata om dess problem och att inte föreslå lösningar är att lämna fältet öppet för sverigdemokrater och andra rasister som ju är experter på att presentera så kallade lösningar som låter enkla men som faktiskt inte alls är några lösningar utan innebär att det blir ännu sämre för de fattiga i detta land. Då måste vi andra visa på vägen framåt och presentera lösningar på de problem som folk upplever att de har. Och brottslighet och våld upplevs som ett problem i vissa förorter. Detta oavsett att det inte finns något belägg för att det ökar eller att det är värre idag än för 10 år sen.

För att lösa problemen behövs många åtgärder, förorterna måste rent fysiskt göras tryggare, eller rättare sagt, byggas om så de upplevs som tryggare, genom olika åtgärder som nybyggnation och om det behövs, också rivningar. Något som faktiskt redan gjorts i Göteborgs förorter, som exempelvis i Hammarkullen (i mitt tycke inte riktigt så lyckat). Men det är knappast nog. Det behöver också byggas mer bostäder för att lösa bostadsbristen och det ger dessutom möjligheter att minska boendesegregationen i staden. Att minska segregationen är bra och det ökar den upplevda tryggheten. Bostadsbristen är ett problem för fattiga och därmed ett problem för förorten. De rika har inga bostadsproblem.

Det behövs mer grundläggande åtgärder också. Fler jobb måste skapas så att arbetslösheten minskar. Detta kan göras genom att anställa fler i offentlig sektor och genom att det som ägs gemensamt rustas upp och återställs till den nivå vi hade innan alla nedskärningar. Det behövs sysselsättning för unga, det behövs möjligheter att leva på socialbidraget (försörjningsstödet) och a-kassan (vars nivå inte spelar nån som helst roll för arbetslösheten när det inte finns några arbeten, så som det alltid är när det är stor arbetslöshet). Det behövs mer pengar till skolan, det behövs mer pengar till fritidsverksamhet. Det duger inte att bara prata om problemen, det duger inte att låtsas som om det inte finns problem.

Marcus Birro må vara reaktionär och ha en gammaldags syn på mycket. Men det är inte samma sak som att han är sverigedemokraternas intellektuella avantgarde. Det betyder inte heller att han alltid har fel. Därför har jag citerat hon här ovan. Men han reagerar ofta alltför känslomässigt och har ofta för dålig kunskap om det han skriver om. Kanske är han naiv också. Och förstås har han ofta fel.  Men det gör honom inte till sverigedemokrat eller nån slags högerextremistiskt avantgarde. I likhet med honom gillar jag inte heller fundamentalister. Vare sig de är kristna eller muslimer. Även om jag inte ser det som nåt större problem i vårt land. Men Birro tycks mest ogilla muslimska fundamentalister, så lite islamofob kanske Birro ändå är.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Birro själv är väl kristen fundamentalist? Han valde att kampanja för kristdemokraterna i Uppsala, de som traditionellt sett styrs av Livets Ord.

  • Anders_S

   Birro är i alla fall kristen, kristdemokrat och motståndare till abort. Jag har inte mycket till övers för mannen. Sen bodde han med sin mamma i södra Göteborg från 10-års ålder och gick på Buråsskolan i högstadiet. Så han är både från föorten och från innerstaden.

 • Pingback: Positiv stämning när nya fullmäktigegruppen sparkade igång « Jöran Fagerlund()

 • Nå, Birros galenpannefundamentalism tycks i alla fall orsaka hans vansinniga islamofobi. För att ta det stycke som du hoppade över:

  ”Samtidigt hör jag på radio att UD varnar svenskar (och jag är själv utländsk medborgare men svensk) för att resa i Europa. De militanta muslimerna – skäggiga män i klänningar som hukar i grottor – håller hela den fria, civiliserade världen i skräck med hjälp av sin förbannade terror.”

  Nej, det är UD som satt honom i skräck. Inte några ihjälbombade personer i Pakistan. Och var i hela friden kom grottorna från? Och varför håna andra folks klädsel? Klassism kolonialism.

  • Anders_S

   Ja, Hampus: Det fanns en anledning att jag hoppade över det. Han har nämligen fel, han är naiv, dum, okunnig och islamofobisk i just det stycket, vilket jag också skrev innan. Och dessutom var det ointressant för mitt resonemang.

 • GerdP

  Alltså, jag kan inte tolka det här med ”De militanta muslimerna – skäggiga män i klänningar som hukar i grottor – håller hela den fria, civiliserade världen i skräck med hjälp av sin förbannade terror.” som nånting annat än att han är rädd för bin Ladin och al Quaida, och det behöver man väl inte vara islamofob för att vara. Det är ju USA/CIA som skickar ut varningar om att vi ska utsättas för terroristdåd på olika ställen i Europa. Dom kan man ju knappast lita på, så det man skulle kunna kritisera Birro för vore väl då att han låter sej jagas upp av CIA. Men alla som tar dom här varningarna på allvar är ju inte islamofober.

  Baader Meinhoff och Röda Brigaderna är historia, ETA och IRA har i stort sett lagt ner vapnen, nu är det islamister som hotar idioten Wilks och Jyllandsposten och t.o.m. övriga Europa enligt CIA, det är väl inte så konstigt om en del blir skärrade av det.

  Det är en grov kränkning från Wirténs sida att kalla Birro för SD:s intellektuella avantgarde, jag tycker det är helt oerhört.

  Wirtén fick mycket kritik för detta, så efteråt skrev han något som han kallade för
  Förklaring
  http://www.perwirten.se/2010/10/forklaring?blogtexttype=1

  • Anders_S

   Ja, Gerd, du har rätt, han behöver faktiskt inte vara islamofob för att skriva nåt sånt. Men Wirténs förklaring är ju ingen förklaring alls.

 • Pingback: Journalisterna och förorten | Svensson()